Gy. Szabó Csilla, 2021.01.28. | Tenisz

Az U18-as teniszezők mezőnyében lett bronzérmes a ma záruló korosztályos ob-n, a Vasas 15 esztendős játékosa, Dankó Vanesa Dalma. Az elődöntőben a junior világranglistán 33. helyezett MTK-s Tóth Amarissa Kiarától szenvedett vereséget.

A Vasas Körmöczy Zsuzsa Teniszakadémia fiatalja számára többszörösen is előnyös volt, hogy szövetségi engedélyt kapott arra, hogy az U16-os helyett az U18-asban indulhasson. A 2005-ös születésű játékos egyrészt erősebb ellenfelekkel mérhette össze tudását, másrészt pedig a decemberi mesterversenyt követő térdsérüléséből is több ideje maradt a felépülésére. Bár a fiatal játékos szerint az a térdfájás még így is erősen rányomta bélyegét a felkészülésére.

„Sajnos kímélnem kellett a lábamat, nem is mertem kemény pályán gyakorolni, nehogy túl nagy legyen a terhelés – értékelte a fedett pályás korosztályos országos bajnokságot Dankó Vanesa Dalma, aki az elmúlt esztendőben az U16-os szabadtéri ob-n, majd a mesterversenyen is aranyérmet nyert, igaz akkor még elsőéves volt korosztályában. – Inkább csak technikáztunk, hogy tartsam a formámat, de napi két óránál nem igazán edzettünk többet. A felkészülésem tehát meg sem közelítette az ideálisat, mégis elégedett lehetek az eredménnyel, hiszen legalább elődöntőbe szerettem volna kerülni és mindenképpen játszani a junior világranglistán harmincharmadik Tóth Amarissa Kiara ellen. Ha az alsóágra sorsolnak, akkor szerintem a fináléban találkozhattunk volna. Ebben reménykedtem, de így sem bánkódom, mert háromból két meccsem nagyon kemény volt, s ezért még ilyen körülmények között is volt értelme az indulásnak. Elszántan álltam oda, jót akartam játszani. És persze kihasználni az alkalmat, hogy ebben a járványos időszakban nem kell elutaznom külföldre azért, hogy egy junior top ötvenes álljon a háló másik oldalán. Szerintem jó meccs volt az Amarissa elleni, bár túl sokat hibáztam. Ám amikor jobb periódusom volt, akkor uralni is tudtam ellene a labdameneteket. Támadó játékosként ez az én igazi elemem. Ha ezeket az időszakokat végig tudtam volna vinni, akkor másképp is alakulhatott volna a mérkőzés sorsa. Most mindenképpen azon fogok dolgozni, hogy ezek a szakaszok minél tovább tartsanak egy tétmeccsen.”


Dankó Vanesa Dalma az U18-as harmadik helyért járó trófeával

Első mérkőzését az egy évvel idősebb Kántor Anna ellen játszotta, és meccs tiebreakben nyert a Vasas teniszezője. Vanesa szerint ezt a találkozó az idegek csatája volt, hiszen az első viszonylag könnyű szettet leszámítva a másik kettő valóban csak apróságokon múlt. S bár a másodikban Kántor 3:1-es vezetéséből fordítani tudott 5:3-ra, végül a tiebreakben nem volt elég kitartó.

„Két szettben kellett volna nyernem, ha fejben végig százszázalékosan ott vagyok, akkor ez gond nélkül sikerül is – idézte fel a Kántor Anna elleni találkozót Dankó Vanesa. – A meccstiebreak mindig kockázatos, ezért nem volt ésszerű a részemről arra hagyni a döntést. Szerencsére ott már nem remegett meg a kezem. Ezt követően a pasaréti Tállay Luca ellen sokkal könnyebb meccsem volt, csupán három játékot veszítettem, ami jól jött az Amarissa elleni elődöntő előtt. Annak viszont nagyon örülök, hogy a térdem a terhelés ellenére sem fáj jobban, mint az ob előtt, úgyhogy határozottan van remény a gyógyulásra.”

A fiatal játékos a sikeres korosztályos ob-t követően előbb néhány orvosi vizsgálaton esik át, majd azok eredményétől függően folytatja az edzéseket. Február közepén ugyanis a szlovéniai Mariborban rendeznek 5-ös kategóriájú junior ITF-tornát, amelyre már ő is benevezett.

U18-as fedett pályás országos bajnokság. Leányok. Második forduló: Dankó Vanesa Dalma (Vasas SC) – Kántor Anna (Kiskút TK) 6:4, 6:7(6), 10:8. Negyeddöntő: Dankó Vanesa Dalma – Tállay Luca (Pasarét TK) 6:1, 6:2. Elődöntő: Tóth Amarissa Kiara (MTK) – Dankó Vanesa Dalma 6:4, 6:3.

Fotó:Zádor Péter


Hirdetések