Gy. Szabó Csilla, 2021.01.15. | Tenisz

Nagyszerűen kezdtek a Vasas Körmöczy Zsuzsa Teniszakadémia játékosai a korosztályos fedett pályás országos bajnokságon, amely az U12-es és az U16-os teniszezők összecsapásával indult. A piros-kék színekben versenyző fiatalok három arany-, valamint egy-egy ezüst- és bronzérmet gyűjtöttek a nyolc kategóriában, így egyelőre a legeredményesebb csapatként várják a folytatást az U14-es és U18-as mezőnyben.

A legfiatalabbak a Tabánban mérték össze tudásukat, ahol a párosok döntőit már szerdán lejátszották. Ebben Nemcsek Gréta révén voltunk érdekeltek, aki a bajai Szalay Milla oldalán hatalmas csatában (6:7(4), 7:6(4), 10:8) szenvedett vereséget az Alfa TI kettősétől, Mihálka Annától és Kálmán Lucától. A másnapi fináléban a két jó barátnő és párostárs, Nemcsek és Szalay nézett egymással farkasszemet, s végül előbbi örülhetett 6:3, 6:3-as győzelmének. A Vasas 11 esztendős teniszezője ezzel karrierje első ob-ját nyerte egyesben, párosban ez már tavaly sikerült neki. A 2020-as esztendőben többször is sérüléssel bajlódó játékos a nyári országos bajnokságon nem is tudott indulni, így most különösebb terhek nélkül, egy jó felkészülést követően vágott neki a viadalnak:

„Nem számítottam a győzelemre, de végül minden jól alakult. Felszabadultan játszottam, tényleg élveztem minden pillanatot. Nagyon sokat dolgoztam ezért a sikerért és köszönettel tartozom a Vasas csapatának, amely mögöttem áll. Ugyanakkor arról sem szeretnék megfeledkezni, hogy a fináléban egy nagyon fontos pontnál, Szalay Milla a bírót felülbírálva ismerte el az egyik labdámról, hogy bent volt. Ezért ő mindenképpen megérdemelne egy fair play díjat, s én szívemben oda is adtam neki. Példaértékű amit csinált, de egyébként is nagyszerű játékosnak tartom, most nekem jött ki jobban a lépés” – foglalta össze a csütörtöki döntő legfontosabb eseményeit Nemcsek Gréta, aki kezdő kora óta a Vasas Teniszszakosztályát jelenleg vezető Bocskay József tanítványa, s akinek technikai tudását sokan csodálják a hazai mezőnyben. Mestere sem tagadja, hogy ez a fiatal játékos egyik erőssége.


Nemcsek Gréta (balról) nagyszerű teljesítménnyel lett országos bajnok, képünkön párostársával Szalay Millával a döntőt követően.

„Színes és egyben fantasztikus egyéniség Gréti, aki nagyon rossz sorsolást kapott ezen az ob-n – kezdte értékelését Bocskay József a legfiatalabb és legsikeresebb, egy aranyat és egy ezüstöt nyerő Nemcsek Grétával – Már a negyeddöntőben az első kiemelt Kálmán Lucával játszott, s csak elismerés illeti, hogy három kiélezett szettben hozni tudta a meccset korábbi nagy mumusa ellen. Nagyon nagy potenciál van benne, sok szép sikert várok még tőle a jövőben. Az U16-os fiúk mezőnyében is várható volt a jó eredmény, bár ott többen is érdekeltek voltunk közülünk, bármelyikük befuthatott volna. Hogy végül ez Sávay Zalánnak sikerült, igazából nem lepett meg, hiszen a nyári hullámvölgyet követően egyre felszabadultabban játszik. A nagy favorit Mészáros Patrik továbbra is Vasas színekben szerepel, bár edzeni nem velünk edz. Őt verte meg három szettes nagy csatában Zalán, majd a döntőben a BBTC-s, de a velünk együtt készülő Hornung Gábort. Ezek után azt hiszem, teljesen megérdemelt, Zalán lett a fedett pályás bajnok, akit eddig igencsak hátráltatott, hogy közel tizenöt centimétert nőtt tavaly. Egyébként pontosan ugyanúgy dolgozunk és készülünk most már öt-hat éve, de csak most lett meg az eredménye. Egy országos bajnoki cím mindig hosszú esztendők tervszerű munkájának a gyümölcse, ezért szívből örülök a sikerének. Grétihez hasonlóan neki is rossz sorsolása volt, hiszen Patrik előtt Halmos Kornél ellen játszott, aki ellen ugyan két játékot vesztett csupán, ám a második gém negyedórás volt. Nagy menetelés volt ez a részéről.”

Az U16-os fiúk mezőnyében hat versenyző képviselte színeinket, a már említett Sávayn és Mészároson kívül Liszka Márton jutott a legtovább, ő a legjobb tizenhat között éppen a Folyondár utcában edző, későbbi döntős Hornung Gábortól szenvedett vereséget, aki ellen szintén nagyon jól tartotta magát, de nem volt elég agresszív. Ez pedig kemény pályán mindig megbosszulja magát. Kardos Hunor, Kuti Kolos és Hornung Igor (testvéréhez hasonlóan, ő is a BBTC versenyzője, de a Vasasnál készül), az első körben szenvedett vereséget, az ő esetükben Bocskay József szerint egyértelműen a meccshiányban lehet az okot keresni. Pálfi Zoltán, aki egyébként nagyon szépen fejlődik szintén az első meccsén kapott ki egy olyan ellenféltől, akit két hete még simán megvert. De ez benne van a játékban, párosban pedig bronzéremmel vigasztalódhatott Sávay Zalán oldalán, aki úgy érzi annak köszönheti sikerét, hogy nem görcsölt rá az eredményre:

„Eddig is keményen dolgoztam, csak a munka nem igazán jött ki az eredményben. Most inkább lépésről lépésre, meccsről meccsre haladtam, s nem az ob-győzelem lebegett a szemem előtt. Az újfajta hozzáállás kialakításában nagy szerepe volt Fonó Ritának, akivel a mentális edzéseket végzem. Ezen a téren sokat fejlődtem, ami most döntőnek bizonyult az ob-n is.”


Az U16-os fiúk mezőnyében négy játékosunk is érdekelt volt a döntő utáni eredményhirdetésben: Mészáros Patrik, Pálfi Zoltán, Sávay Zalán és Hornung Gábor (balról jobbra)

A BBTC játékosa, Hornung Gábor lassan egy éve a Folyondár utcai pályákon készül a Vasas játékosaival, de menedzsere Kenyeres János és Héjjas Csongor is rendszeresen gyakorol vele. A fiatal játékos úgy véli, ha a döntő első szettjét ő nyeri, akkor a bajnoki cím is az övé lett volna.

„Természetesen nyerni szerettem volna, de Zalán nagyszerűen játszott, s végül csak apróságokon múlt a meccs – mondta Hornung Gábor, aki hátsérülése miatt közel fél évig nem tudott versenyezni, s gyakorlatilag egyetlen tétmeccsel a háta mögött vágott neki az országos bajnokságnak. – Az az igazság, hogy nagyon jól szervált, többször lebreakelt, az én adogatásaimat is jól kezelte. A negyeddöntőben ez Kőszeginek már sokkal kevésbé sikerült, aki ellen végül tiebreakben nyertem, s azt tartom az ob számomra legfontosabb találkozójának.”

Bocskay József szerint a siker mögött egy nagyon jó csapat áll, amelynek minden tagja a maga részét tette hozzá. A szakosztályvezető jobbkeze, Fonó László mellett decemberben Kisantal Péter munkájára is számíthattak, aki nagyon nagy segítséget jelentett az ob előtt álló játékosok felkészítésében. Az erőnléti edzéseket továbbra is Kiss Dániel irányítja, a mentális tréningeket Fonó Rita, Takács Kinga manuálterapeuta pedig a legkülönbözőbb időpontokban is a játékosok rendelkezésére állt, ha éppen fájt valamelyik testrészük. A csapat tagja még edzőként Szávay Blanka és Horváth Gergely.

„A mai modern teniszben már komplett teamekre van szükség a sikerhez, nálunk a Vasasnál kiváló emberek jöttek össze, s a továbblépés lehetőségét az ő munkájuk összehangolásában látom. Nem megfeledkezve a szülőkről sem, akiknek a támogatása és áldozatkész hozzáállása nélkülözhetetlen a sportágunkban. A mostani eredmények kapcsán ugyanakkor hangsúlyoznom kell, hogy mind Gréti, mind pedig Zalán esetében többéves kitartó munkánkra került most fel a várva várt korona. És még nincs vége az ob-nak, hiszen a hétvégétől a tizennégy éven aluliak mérik össze tudásukat Debrecenben, majd azt követően a legidősebbek Budapesten. Utóbbiak között pedig szintén vannak éremesélyes játékosaink” – foglalta össze a korosztályos országos bajnokság első hetének tanulságait Bocskay József, a Vasas teniszszakosztályának vezetője.


Hirdetések