Jenkei Dániel, 2021.01.07. | Klub

Markovits Lászlóval beszélgettünk az év első napjaiban. Szó esett többek között a 2020-as rendkívüli történésekről, a csapatsportágakban beálló rég várt fordulatról, a Vasas FC-vel való kapcsolatról, a Faragó Tamás Uszodáról, és arról is, jelölteti-e magát egy újabb elnöki ciklusra 2021-ben.

- Ha jól sejtem, hiába irányítja 2002 óta a Vasas Sport Clubot, olyasmire nem igazán lehet felkészülni ennyi tapasztalattal sem, amit a mögöttünk hagyott év hozott…

Ahogy mindenkinek, nekünk is nagyon nehéz volt. A bizonytalanság sosem jó, és egy ennyire új helyzetben a korábbi tapasztalatainkra sem tudtunk támaszkodni. Így az állandó alkalmazkodás jellemezte 2020-at, nem lehetett előre tervezni, és ebből a szempontból a szakembereinkre és az élsportolóinkra hárult a legnagyobb teher, akiknek úgy kellett fenntartaniuk a lelkesedésüket, motivációjukat, hogy sokszor még azt sem tudták, másnap mi fog történni. Nem tudom elégszer megköszönni nekik, hogy ebben a rendkívüli helyzetben minden szempontból számíthattunk rájuk.
 


- Hogy érzi, túl vannak már a nehezén?

Ez most még nem kijelenthető, de több olyan tényező is van, ami miatt bizakodhatunk a klub 110. születésnapi évébe belépve. Egyrészt az elmúlt tíz hónapban rengeteg tapasztalatot gyűjtöttünk, és ma már jobban tudunk alkalmazkodni a speciális körülményekhez. Másrészt a pénzügyi helyzetünk változatlanul stabil, hiszen a kormányzat sporttámogatásai továbbra is a rendelkezésünkre állnak, számíthatunk a partnereinkre, emellett pedig vannak tartalékaink is a korábbi mértéktartó gazdálkodásunknak köszönhetően. A vakcina megjelenése pedig szintén egy olyan fejlemény, ami kicsit megmutatja a fényt az alagút végén. Persze az vélhetően hosszú idő lesz mire minden szinten, így például az alaptevékenységünk egyik legfontosabb részén, a tanfolyami és a kihelyezett iskolai gyereksport terén is rendeződik a helyzet.


- Említette a 110. születésnapot, hogyan készülnek a március 16-i jeles napra?

Ezek a kerek évfordulók remek lehetőséget adnak az emlékek felidézésére, a hagyományok őrzésére és a közösség építésére. A tavalyi év elején még azt terveztük, hogy a stadionavató mintájára egy nagy összejövetelt tartunk az Illovszky-stadionban, ahol kötetlenül ünnepelhetett volna együtt a Vasas család, akár több ezer fő részvételével. Mondanom sem kell, hogy a járvány ezeket a terveinket alaposan keresztülhúzta, de azért vannak így is ötleteink, amelyeket elsősorban az online térben fogunk megvalósítani.


- Nemcsak ünnepelni nem lehet, hanem a mérkőzések is jó ideje zárt kapuk mögött zajlanak. Hogyan látja a csapatsportágak helyzetét a klubon belül?

Érdekes az élet, mert éppen a 2020-as nehéz év hozott ebből a szempontból komoly előrelépést több sportágunknál is, mostanra már ott tartunk, hogy a női kézilabda kivételével valamennyi csapatunk mögött egy megbízható partner áll, ez pedig az eredményességben is kezd megmutatkozni. Egyébként több éve célunk, hogy a felnőtt csapataink mellé megpróbáljunk tulajdonosokat vagy kiemelt támogatókat megnyerni az eredményes működés érdekében. Mondanom sem kell, hogy ez a terület mennyire fontos a szurkolóink számára, és bizony bennem is volt hiányérzet az elmúlt években, hiába voltak közben rendkívüli sikereink az egyéni sportágak, az utánpótlás-nevelés vagy a létesítményfejlesztések terén.
 



 

- Kicsit menjünk bele a részletekbe is ezen a téren, elsőként a labdarúgás kapcsán, amely továbbra is megkérdőjelezhetetlenül a legnépszerűbb sportágunk.

Nagy György és Nagy Miklós csatlakozása garancia arra, hogy hosszú távon új szintre emelkedjen a Vasas labdarúgása. Az persze a mostani szezonban is látszik, hogy a fociban apró dolgokon múlhat a siker, de megvan a kellő akarat és a háttér a fejlődéshez, így nagyon bízom benne, hogy már most tavasszal feljutást ünnepelhetünk. A jó kapcsolat és a bizalom eredményeként támogattuk a tulajdonosi kör néhány hónapja megfogalmazott elképzelését is, hogy a Fáy utcai labdarúgó-létesítményeket, beleértve az új Illovszky-stadiont is ők üzemeltessék tovább 2021-től. A karácsony előtti kormányhatározat, amely nagy nyilvánosságot kapott a sajtóban, ezzel áll összefüggésben, a jövőben ugyanis már a Vasas FC kapja az államtól az üzemeltetési támogatást a labdarúgó-ingatlanokra, és az általunk tervezett jövőbeni fejlesztéseket is ők menedzselik tovább a saját igényeik szerint. Mi az anyaegyesület részéről nagyon büszkék vagyunk az Illovszky-stadion és az edzőcentrum megépülésére, a saját gyermekünknek tekintjük mindkettőt, de ha a hasonlatnál maradok, akkor van az a pillanat, amikor a gyerekedet el kell engedned, mert azzal szolgálod a javát és a további fejlődését.
 



- A többi felnőtt csapatunk aktuális helyzetét milyennek látja?

A legnagyobb minőségi változást az A-Híd csatlakozása jelentette a vízilabdában tavaly. Nekik, illetve a leglojálisabb támogatónknak, a Plaketnek köszönhetően ismét a Vasas-hagyományoknak megfelelő célokért küzdhetünk. Már zajlanak az egyeztetések a 2021/22-es szezon lehetőségeiről, költségvetéséről, így folytatódhat a csapat szisztematikus továbbépítése. Röplabdában meghosszabbítottuk Jámbor Jánossal a 2020/21-es idény végén lejáró együttműködésünket, így a Vasas Óbuda továbbra is komoly célokért küzdhet, nemcsak itthon, hanem nemzetközi porondon is. Kosárlabdában Bolyó Judit és Zöldi Péter példamutató hátteret teremtenek, és saját nevelésű tehetségek kapnak folyamatosan lehetőséget a női és férficsapatunkban egyaránt. Jégkorongban pedig kifejezetten biztató volt az őszi együttműködés, Janzsó Tamás szerepvállalása ígéretes jövőt biztosíthat az Opten Vasas HC számára.


- És ott van még ugye a női kézilabda, amelyért továbbra is az anyaegyesület felel teljes egészében.

Úgy gondolom, a csapat hibátlan őszi bajnoki szereplése önmagáért beszél. A szakmai stáb és a játékosok ezen a szinten profi háttér mellett készülhetnek, amiben szakosztályvezetés hiányában nagy munkája van Polgár-Veres Árpád sportszakmai és Szabó-Pap Gergely pénzügyi elnökhelyetteseknek. A szezon végén reális esély nyílhat az első osztályba való visszajutásra, ami már egy teljesen más dimenzió. Szeretnénk ehhez is megtalálni a megfelelő partnert, néhány hónapja már el is kezdődtek az ezzel kapcsolatos egyeztetések.

 


 


- Lesz olimpia 2021-ben?

Az egész sportvilág, így Magyarország és a Vasas számára is nagyon fontos, hogy legyen, de nagy kihívás lesz a megszervezése, főleg az odavezető út, tehát a még hátralévő kvalifikációs viadalok lebonyolítása. Az is biztos, hogy ez az olimpia és paralimpia nagyon más lesz, mint amit eddig megszoktunk. Elég, ha csak azt nézzük, hogy egészen eltérő feltételek mellett tudnak rá a sportolók felkészülni vagy egyáltalán kijutni, és nehéz megjósolni azt is, hogy az egyéves halasztás kiből mit hoz ki. Eredményesség szempontjából sem könnyű így tervezni, véleményem szerint sok meglepetéssel érnek majd véget a játékok.


- Hogyan állnak most a klub létesítményfejlesztései?

Említettem, hogy a labdarúgó-infrastruktúra továbbfejlesztése a jövőben már a Vasas FC hatásköre lesz a megállapodásunk szerint, de így is maradtak fontos feladataink a Fáy utca kapcsán. A Vasas-város, vagy, ahogy mi hívjuk, a Vasas-park lépésenkénti kialakítására gondolok, a Béke utca-Fáy utca sarkához eső területen. Tervben van ide egy 3000 fős, nemzetközi mércének is megfelelő sportcsarnok létesítése, melyet többek között a Magyar Röplabda Szövetséggel közösen tudnánk kihasználni, új felületek létrehozása a küzdősportjaink számára, de egy Faragó Tamás Uszoda sem mutatna rosszul… Nemcsak a vízilabda-hagyományok miatt, hanem mert a folyamatosan fejlődő paraúszó és úszószakosztályunk is megérdemelne egy saját otthont.
 


- Mi a helyzet a többi sportteleppel?

A Folyondár utcában tavaly átadtuk az új edzőcsarnokot, a kormányzat támogatja, hogy itt egy röplabdaközpont jöjjön létre, összesen hét pályával. Ehhez a régi csarnok rekonstrukciója is elengedhetetlen, mert a jelenlegi szerkezet az elvégzett megerősítések ellenére hosszú távon már nem tudja betölteni a funkcióját. A Pasaréti Sportcentrum kapcsán pedig az önkormányzattal és a környékbeli lakók bevonásával készült egy konszenzusos beépítési koncepció, amely reményeink szerint eredményezheti a szabályozási terv idei módosítását. Ezután pedig a források rendelkezésre állásától függően elkezdődhet a további beruházások előkészítése, elsősorban a kosárlabda és a vívósportágunk feltételeinek javítása érdekében. Mindkét sportágunk rendkívül sikeres, rászolgáltak a legmagasabb szintű feltételekre. Tervben van a Vasas Jégcentrum további korszerűsítése is, a Normafa Síház kapcsán pedig folyamatban van a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzés.


- 2021-ben egy újabb elnöki ciklusa ér véget a Vasas Sport Club élén. Lesz folytatás?

Nem kérdés, hogy szeretném folytatni. Tizenkilenc év után azonban nyilvánvaló, hogy új impulzusokra van szükségem, ezért egy kicsit más vezetési modellben gondolkodom. Van elképzelésem, javaslatom erre vonatkozóan, amelyet elsőként a szakosztályokkal és a munkatársaimmal szeretnék átbeszélni a következő hónapokban. Egy biztos, a mostani elnöki ciklusban szisztematikus munkával sikerült felépíteni egy jól és eredményesen működő struktúrát, amelynek köszönhetően gördülékeny az operatív munka. Ezáltal elértem azt a célomat is, hogy jóval kevesebb múlik egy személyben az elnökön, a napi feladatokra megvan a csapatom, akik a meghatározott keretek között képesek önállóan is magas szinten képviselni a saját területüket. Velük közösen, valamint a támogatópartnerekkel, tulajdonosokkal együttműködve tudom elképzelni a jövőt, a Vasas sikereiért dolgozva. Büszke vagyok arra is, hogy a sportélet több területén számítanak a szakmai tapasztalataimra, de nekem továbbra is a Vasas család az első. Amennyiben újra bizalmat kapok elnökként az anyaegyesületnél, akkor a következő években azt fogom elsődleges feladatomnak tekinteni, hogy tovább építsem ezt a közösséget, tovább erősítsem a meglévő értékeinket és összefogjam stratégiailag a működést.
 


Hirdetések