Gy. Szabó Csilla, 2020.12.16. | Evezés

A nyolcassal indult Gerei Tamás idénye válogatott szinten, majd egy erős négyesben találta meg helyét, ősszel viszont már kétpárban tervezték szegedi társával a jövőt. Friss hír, hogy utóbbi inkább marad az U23-as mezőnyben, így a MEC-Vasas 22 éves evezőse pillanatnyilag egypárban készül első felnőtt idényére.

Az október közepi, szolnoki szezonvégi hosszútávú regattán a MEC-Vasas evezőse, Gerei Tamás, szegedi partnerével Király Csabával, magabiztosan utasította maga mögé a kormányos nélküli kettősök mezőnyét, amelyből csak a szám hazai legjobbja, a Simon Béla, Juhász Adrián páros hiányzott. Ekkor úgy tűnt, hogy egy fiatal de reményteljes duó van születőben, hiszen egy-két hónappal korábban, az idei válogatón, mindössze két másodperccel maradtak el a tapasztalt válogatott egységtől.

A szolnoki verseny idején már túl voltunk az U23-as Európa-bajnokságon, ahol a két fiatal még a kormányos nélküli négyesben szállt vízre és a B döntő második helyén végzett a szintén MEC-Vasasos Dobai Tamással, valamint a szegedi Király Miklóssal. Dobai azonban az ősszel bejelentette, hogy nem kíván tovább válogatott szinten evezni, Király pedig sérüléssel bajlódott. A motivációját rendületlenül megtartó Gerei és Király Csaba ezért kettesben tervezte a jövőre való felkészülést.

A múlt héten azonban újból változott a helyzet, a szegediek úgy döntöttek, hogy a még két éven át U23-as korú Király Csaba inkább saját korosztályában versenyez majd 2021-ben, így nem ülhet egy hajóba a 98-as születésű Gereivel, aki jövőre már csak a felnőttek között bizonyíthat.

Nagyon friss még a hír, ezért még magam sem tudom, hogyan tovább – mondta honlapunknak a válogatott kerettel éppen Szolnokon edzőtáborozó Gerei Tamás, aki ráadásul nemrég esett át a koronavírus fertőzésen, amelynek következményeit egyelőre még érzi az állóképességén. – Pillanatnyilag egypárban készülök, de hosszútávon mindenképpen szeretnék bekerülni egy csapatba. Ehhez persze arra is szükség van, hogy teljesen rendbe jöjjek, most még érzek némi gyengeséget, de ez szerintem nem fog sokáig tartani. Edzőmmel, Ambrus Gáborral sem hoztunk még döntést, meglátjuk milyen lehetőségeink lesznek.”

Gerei Tamás szerint az egypárok között meglehetősen nagy lesz a rivalizálás a válogatottban, ráadásul ezt a számot egyébként sem érzi igazán testhezállónak. Éppen ezért nincs is igazán nagy tapasztalata ezen a téren, korábban csak egy-egyszer ugrott be a 6 kilométeres üldözéses versenyre. S bár elismeri, hogy ennek a számnak is megvan a maga szépsége, nemzetközi szinten inkább társakkal együtt képzeli el magát.

Jövőre lesz az Universiadé, a fradista Danó Dániellel egyidősek vagyunk és ő is egyetemista, edzettünk már korábban együtt nem is olyan rosszul. De még nem beszéltünk róla, csak eszembe jutott, mint kézenfekvő lehetőség – osztotta meg a váltással kapcsolatos gondolatait Gerei Tamás, aki negyedéves dietetikus hallgató a Semmelweis Egyetemen. – Fontos számomra az evezés. A mozgást, a versenyzést, de még az edzéseket is élvezem, a fejlődés pedig további munkára sarkall. Az idei év ugyan más volt, mint a korábbiak, de az evezés szempontjából kifejezetten előny volt, hogy online követtük az órákat, s így több időm maradt az edzésekre. A járvány tavaszi hulláma idején nagyon sokat mentem egypárban és a biciklizés is állandó program lett. Válogatott szinten a nyolcas programmal indultunk, amiból végül négyes lett, június végére alakult ki a nagyon biztató kormányos nélküli egységünk. Fizikálisan ugyan nem voltunk még elég erősek, de technikailag igen. Sajnálom, hogy így alakult és nem maradtunk együtt.”

A MEC-Vasas 22 éves evezőse tehát egypárban gyakorol tovább, a téli törökországi válogatott edzőtáborban azonban már célzottan keres magának csapatot. A jelenlegi állás szerint, a tavaszi olimpiai pótkvalifikációs versenyen egy- két- és négypárban lesz majd magyar egység, így Tamás is ezek iránt érdeklődik a leginkább.

„A lehető legtöbbet szeretném kihozni az evezős karrieremből, szerintem másképp nem is lenne értelme az egésznek. Éppen ezért a távlati céljaimmal kapcsolatban is azt mondom: jó lenne egyszer olimpiát nyerni! Tudom, ez most még elég hihetetlennek tűnik, hiszen Tokióra még egyetlen magyar egység sem jutott ki, de nekem még bőven van időm. Amikor egy osztálytársam hívására általános iskolás koromban lejöttem a vízitelepre, akkor sem volt szó versenyzésről, ma pedig stabil válogatott vagyok. Szerintem a hit és az akarat a legfontosabb, bennem pedig mind a kettő megvan. Egyébként nem túl sportos a családom, viszont a dédnagyszülők között anyai és apai ágon egyaránt voltak evezősök. Nem a véletlen, hanem a sors hozott a MEC-Vasashoz" – összegezte távlati terveit Gerei Tamás, aki most ugyan egyedül maradt válogatott ambicióival a klubban, ám a mögötte sorakozó utánpótlást elnézve, hamarosan lesznek újabb követői.


Hirdetések