Jenkei Dániel, 2020.12.07. | Úszás

December 8. és 12. között Kaposvár ad otthont az úszók nagymedencés országos bajnokságának. Az utóbbi évekhez képest rekordlétszámban indulnak Vasas-sportolók a több szempontból is rendhagyó viadalon. Lássuk a részleteket!

Tavaly decemberben is Kaposváron rendeztek úszó országos bajnokságot, nagy különbség azonban, hogy akkor a szokásos évzáró rövidpályás ob-ra került sor Somogyban. Idén azonban 50 méteres medencében dől el, hogy kik az aktuálisan legjobb magyar úszók. Természetesen mindez a koronavírus-járvány miatt alakult ki, hiszen tavasszal nem tudták már megrendezni a nagymedencés ob-t, amit most pótolnak.

Néhány hete, amikor az uszodák bezárása felmerült a járvány elleni védekezés kapcsán, egy darabig ez a viadal is kétségessé vált, de egy nappal a verseny előtt talán már mindenki fellélegezhet, és versenylehetőséghez jutnak az ország legjobbjai. Mondanunk sem kell, hogy egy olyan sportágban, mint az úszás, ahol minden egyes napnak jelentősége van a felkészülésben, ez milyen fontos dolog.

Nemcsak az épek, hanem a paraúszók is versenyezni fognak, akiknek a saját országos bajnokságuk elmarad idén, így ők is Kaposváron kapnak integráltan lehetőséget az előfutamokban. Pap Bianka, Száraz Evelin, Payer Kata és Tóth Tamás fog élni ezzel a lehetőséggel Vasas-részről.

További eltérés lesz a megszokotthoz képest, hogy a bajnokság időrendjét a tokiói olimpia jegyében a japán időzónához programozták, így aztán délelőtt kerül sor a döntőkre, míg délután az előfutamokra.

És ha már olimpia, ötkarikás „A” szint reményében ugrik medencébe Dr. Egressy János csoportjából Szabó-Feltóthy Eszter 200 háton és Sós Dániel 200 vegyesen, míg Okos Ákosnál egy „B"-szint kerül célkeresztbe 200 mellen. Lőrinczi György csoportjából pedig elsősorban Gyurinovics Fanni szempontjából van nagy tétje a bajnokságnak, a későbbi esetleges olimpiai váltótagság tekintetében.
 

Szabó-Feltóthy Eszter a 2019-es nagymedencés országos bajnokságon
 

A vasasos élversenyzők közül György Réka, Horváth Lili és Kurdi Zsófia nem lesz ott Kaposváron, ők mindhárman az USA-ban tanulnak, és nem volt lehetőségük hazajönni a viadalra a vírushelyzet miatt.

A 200 mell címvédője, Kutasi Máté kapcsán pedig azért fogalmazunk óvatosabban a célokat illetően, mert ő egy komolyabb sérülés után csak most kezdi visszanyerni az erejét, így bizonyos szempontból már az is csoda, hogy rajtkőre tud állni Kaposváron.

Összesen 25 vasasos indulóért szoríthatunk egyébként a 2020-as ob-n, és a fent említett kiemelt versenyzők mellett érdekes lesz látni például, hogy mire megy a serdülő bajnokság két vasasos csillaga, Bujdosó Zsombor és Cserfalvi Olaf a felnőttek között, de mások is okozhatnak meglepetést, és szokás szerint váltóérmekre is számíthatunk.


Polgár-Veres Árpád, a Vasas SC sportszakmai elnökhelyettese korábban maga is úszó és úszóedző volt,  napjainkban pedig operatív szinten koordinálja a szakosztályt. Ő osztotta meg velünk véleményét a jelenlegi helyzetről és az ob-val kapcsolatos várakozásairól:

- Meglehetősen furcsa éven vagyunk túl, de az úszók – para és ép úszók egyformán – bizonyos szempontból még a kiváltságosabbak közé tartoztak, hiszen a szövetség jóvoltából a válogatott élúszók az egész év során tudtak készülni a központi létesítményekben, és bár a világeseményeket törölték, a MÚSZ sokat tett azért is, hogy mindenki versenylehetőséghez jusson. Egyre inkább körvonalazódik, hogy a mögöttünk álló időszak egy tanulási folyamat volt a jövőre nézve, hiszen a következő egy-két évben vélhetően ugyanez a helyzet fog várni a sportolóinkra és edzőikre. Továbbra is nagy kérdés lesz, hogy mikor és milyen formában lehetnek majd nemzetközi versenyek, hova lehet majd edzőtáborba utazni, és az is, hogy milyen protokoll szerint zajlanak majd az élversenyzők mindennapjai. Az a sportoló, aki ebben a kényelmetlen, korlátozásokkal teli időszakban jobban képes alkalmazkodni és fenn tudja tartani a belső motivációját, az előnybe kerülhet a többiekkel szemben. A kaposvári bajnokságot bizakodva várjuk Vasas-részről, az edzői visszajelzések alapján hasznosan és jól teltek a hazai edzőtáborok, kiváló formában vannak a versenyzőink, akik a papírforma szerinti érmes helyezések mellett akár további meglepetéseket is okozhatnak. Habár idén más jelentősége van a pontversenynek, az egyesületi rangsorban szeretnénk felül múlni az elmúlt két év teljesítményét. Ebben egyaránt számítunk a régóta nálunk készülő és az újonnan csatlakozott versenyzőkre.

 

Az úszó ob részletes programja ide kattintva olvasható. 

 

Vasasos indulók:

Versenyző Edző
Tschaikov Valentin Lőrinczi György, Bodó Kitti
Bujdosó Zsombor Lőrinczi György, Bodó Kitti
Babik Barna Lőrinczi György, Bodó Kitti
Jarkas Alexandra Lőrinczi György, Bodó Kitti
Molnár Laura Lőrinczi György, Bodó Kitti
Gyurinovics Fanni Lőrinczi György, Bodó Kitti
Gyurinovics Lili Lőrinczi György, Bodó Kitti
Cserfalvi Olaf Lőrinczi György, Bodó Kitti
Szabó Orsolya Adél Lőrinczi György, Bodó Kitti
Petrikovits Olivér Lőrinczi György, Bodó Kitti
Pajor Eszter Lőrinczi György, Bodó Kitti
Apáthy Júlia Pálinkás Máté
Benyó Júlia Pálinkás Máté
Galamb Szimonetta dr. Egressy János, Városi Virág
Szabó-Feltóthy Eszter dr. Egressy János, Városi Virág
Okos Ákos dr. Egressy János, Városi Virág
Sós Dániel dr. Egressy János, Városi Virág
Kutasi Máté dr. Egressy János, Városi Virág
Szabó-Feltóthy Laura dr. Egressy János, Városi Virág
Molnár Nóra dr. Egressy János, Városi Virág
Vákár Mira dr. Szabó László
Pap Bianka Szabó Álmos
Száraz Evelin Szabó Álmos
Payer Kata Szabó Álmos
Tóth Tamás Horváth Péter

Hirdetések