Gy. Szabó Csilla, 2020.11.13. | Tenisz

Nyár eleje óta jár új utakon a Vasas teniszszakosztálya, amelynek vezetője, Bocskay József, a járvány okozta nehézségek ellenére is pozitívan értékeli az eltelt lassan fél esztendőt. A legnagyobb sikernek a játékosok létszámának emelkedését tartja, amely a bázisteremtés miatt különösen fontos számukra.

A Folyondár utcában működő Körmöczy Zsuzsa Teniszakadémia eddig is népszerű volt a gyermekeiknek sportágat választó szülők körében, ám az érdeklődők megtartásában eddig kevésbé jeleskedett a szakosztály. A szakember szerint az új edzői gárda fiatalságával és dinamizmusával eredményesen szállt harcba ezzel a kedvezőtlen tendenciával.

„A héten is vagy öt új gyerek jelentkezett, amire a koronavírus-járvány második hullámában igazán nem számítottunk, hiszen most az óvatosság és az otthonmaradás sokkal inkább jellemző, mint az új dolgok kipróbálása – újságolja Bocskay József, aki vezetőedzőből lépett elő szakmai igazgatóvá június első napjaiban, s ezzel bizony az adminisztrációs terhek jó része is a nyakába szakadt. A cél azonban gyakran szentesíti az eszközt, a teniszszakosztály reformjához a tagdíjrendszer pontos ismerete és ellenőrzése éppúgy hozzá tartozik, mint az akadémia szakmai programjának kidolgozása és végrehajtatása. Így fordulhat elő, hogy a befizetéssel elmaradókat is gyakran neki kell emlékeztetnie a késedelmükre, pedig sokkal szívesebben töltené idejét a teniszpályán. – Felelősséggel tartozom a kollégáim iránt, az ő nyugalmuk pedig döntően attól függ, hogy rendben mennek-e a szakosztály dolgai. De az eredményes munkának is ez a záloga, úgyhogy nem is panaszkodom. Előre nézünk, s inkább azzal büszkélkedünk, hogy az elvándorlást máris sikerült jelentősen csökkentenünk. A jelenlegi száz tanfolyamos gyerek mellett tizenhat-tizenhét versenyzőnk van, ha idővel százötven körüli létszámra tudnánk növekedni, akkor érnénk el a maximális kapacitásunkat. Ez a cél, no persze, most a járvány második hullámában fogalmunk sincs arról, hogy mi vár ránk a következő hetekben.”

Az új modell egy jobban kiszámítható mégis szigorúbb rendszer bevezetését is jelentette. Az online befizetések lehetősége azonban csak egy ideig volt furcsa, mára alig maradt néhány szülő, aki továbbra is a készpénzes módozattal élne. A tanfolyamvezető Fonó László már korábban is úgy vélte, a világosan megfogalmazott követelmény rendszerhez, az újdonsága ellenére is nagyon gyorsan fog alkalmazkodni a többség. Az elmúlt közel fél esztendő pedig őt igazolta. Bocskay József megkönnyebbüléssel beszél arról, hogy a tanfolyamos képzés minden terhét leveszi válláról jobbkeze, akivel már évek óta, a legnagyobb egyetértésben dolgoznak a Folyondár utcában.


A legkisebbek megtartása a bázisteremtés alapja Fotó: Vasas Attila


De visszatérve az ismét kiszámíthatatlanná vált járvány-helyzetre, egyre biztosabbnak tűnik, hogy a december elejére tervezett Mikulás kupát, a szakosztály egyik legcsaládiasabb és legkedveltebb eseményét nem tudják megrendezni. A közel félszáz gyermek részvételével zajló esemény közösségteremtő erején túl, a legkisebbek „bemutatkozására” is nagyszerű lehetőséget adott volna, miközben az ügyesebbek teniszes kilátásairól kötetlen és baráti formában tájékoztathatták volna a szülőket.

„A gyerekeket objektív rendszer alapján kell mérni és kiválasztani, soha nem szabad hazugságokkal kecsegtetni a szülőket, csak azért, hogy több órát fizessenek. A tehetségeseket ugyanakkor mindenképpen rá kell venni a komolyabb munkára, hiszen az amatőr és a versenytenisz egyensúlya teremti meg a szakosztály dinamikáját. Ha csak korosztályonként négy-négy főt tudunk ezen az úton elindítani, akkor folyamatosan lesz olyan csapatunk, amelynek játékosai itt nőttek fel együtt, mi adtunk ütőt a kezükbe, a saját koncepciónk alapján. Mégsem az ob győzelmek számában mérném az igazi sikert, hanem az elégedett szülőkben, akik a Folyondár utcai központ valamennyi pályáján technikásan és szépen ütő gyerekeket látnak” – vázolja távolabbi céljait Bocskay József miközben azt hangsúlyozza, hogy mindez csupán az edzők elhivatottságán és szakmai hozzáértésén múlik. Két-három év alatt szerinte mindenkit meg lehet a korrekt játékra tanítani, hiszen a tenisz sem bonyolultabb az olvasásnál. Ha utóbbit valamennyi kisiskolás elsajátítja, akkor előbbi sem foghat ki rajtuk.

A nyári táborok a koronavírus-járvány okozta bizonytalanság ellenére is jól sikerültek, tizenegy hét alatt tízet tartottak, egytől egyig kellő létszámban. Jövőre persze az idei részvételi számokon is szeretnének javítani, a növekedés zálogát pedig az évközi munkában látják. A hat fős szakember gárda, valamint a kondiedzésekért felelős Kiss Dániel csapatban, egymást mindenben segítve dolgozik a szakosztály hírének öregbítésén.

Ami pedig a versenyzők létszámát illeti, abban is növekedés tapasztalható, még akkor is, ha a magyar U16-os korosztály egyik legjobbja, Mészáros Patrik nem a csoporttal készül tovább. Pedig Bocskay József szerint az, hogy a fiatal játékos az elmúlt fél évben szintet lépett, egyértelműen a közös munkának köszönhető. Sajnálatos, hogy ez is kevésnek bizonyult ahhoz, hogy megtartsák őt. A szakember szerint az eset tökéletesen bizonyítja a hazai teniszszakosztályok törékenységét, hiszen gyakran még a jó eredmények ellenére is elégedetlen a játékos és családja és inkább új helyen keresi a megoldást.

Remek eredményeket produkált ezzel szemben Boros Attila, aki az ősszel nemzetközi juniorversenyek sorát nyerte, illetve döntőzött rajtuk, s most már a tizenhárom éves öccse, a hazai korosztályos viadalokon nagyszerűen helytálló Boros Bence is a Folyondár utcában készül. A két héttel ezelőtt junior ITF-tornát nyerő Hornung Iván a továbbiakban szparing partnerként is segíti Bocskayék munkáját, miközben ígéretes testvérei, Gábor és Igor is a Vasashoz tart. Boros Attila és Hornung Iván nagyszerű szériájához minden bizonnyal hozzájárult, hogy ők már két hónapja a Folyondár utcai csapattal készülnek.


A versenyzői csoport legjobbjai, Boros Attila, Hornung Iván és Sávay Zalán (balról jobbra) Bocskay Józseffel egyeztetnek edzés előtt

Az utóbbi időszak legnagyobb fejlődését a tizenöt esztendős Liszka Márton produkálta, de Nemcsek Gréta és Szikora Mihály teljesítményével is elégedettek edzői. A 2005-ös korosztály pillanatnyilag az egyik legerősebb az akadémián, hiszen Pálfi Zoltán, akinek Horváth Gergely a magánedzője és Sávay Zalán egyaránt a hazai élmezőnyhöz tartozik, miközben Kuthy Kolos is egyre inkább tartja velük a lépést. A formálódó fiú U14-es csapat mellett, a tizenhatévesek között úgy tűnik, hogy nem is egy, de több ütőképes csapat kiállítására is lesz lehetőség a következő idényben, hiszen a fenti fiújátékosokon túl Kardos Hunorra és Patay Dominikra is számíthatnak.

A nyáron tornát torna után nyerő Dankó Vanesa Dalmával is jól alakul a közös munka, s bár az év végére kicsit elfáradt a tizenöt esztendős játékos, Bocskay József szerint, ez egy röpke megtorpanás lesz csupán, és a hazai U16-os leányranglista másodikja az eddigihez hasonló határozottsággal menetel majd tovább az új esztendőben is. Bár az ő programját nem teljes egészében a Vasas szakemberei állítják össze, de ahol tudják, ebben is segítik. Bocskay szerint egy ideális rendszerrel a háta mögött, akár top 100-as teniszező is válhat belőle.


Hirdetések