Gy. Szabó Csilla, 2020.10.27. | Kosárlabda

Százharminchat pontos különbséggel nyert a hétvégén a Vasas Akadémia fiú U20-as csapata a Bajai Bácska FKE együttese ellen. A rendhagyó eredmény hátteréről Faragó Pétert, a csapat másodedzőjét, az NBI/B-s gárda vezetőedzőjét kérdeztük.

Ritkán látott eredménnyel zárult szombaton, a Vasas Akadémia fiú U20-as csapatának Baja elleni mérkőzése. Az eredményjelző 181-45-öt mutatott a negyedik negyed végén, vagyis 136 pontos különbséget a piros-kék gárda javára. A két együttes dobott kosarai közötti hatalmas eltérés, és az akadémisták 200-at megközelítő eredményessége azonban csak azokat lepte meg, akik nem látták a találkozót. A házigazda együttesünk végig nagy fölényben játszott, s csupán az első negyedben, s akkor is csak elvétve bontakozott ki igazi küzdelem. A Bajai Bácska FKE játékosai a meccs többi részében szinte alig fejtettek ki ellenállást.

„A tényekhez hozzátartozik, hogy az ellenfél a felnőtt mérkőzésre tartalékolta az erejét, s így a húsz éven aluliak csapata igencsak meggyengülve állt fel ellenünk – adott magyarázatot a találkozón történtekre Faragó Péter, a Vasas Akadémia felnőtt NBI/B-s együttesének vezetőedzője, az U20-asok másodedzője. – Az óriási különbség és az általunk szerzett kiugróan sok pont igazi oka azonban az, hogy a körülmények ellenére, végig koncentráltan játszottunk. Ez természetesen a fiúk jó hozzáállását dicséri, amiért büszkék is vagyunk rájuk. Erről a meccsről azonban ez az egyetlen pozitívum, amit el lehet mondani. Őszintén nem értem, miért kellett ezeket a fiatal bajai játékosokat ilyen kellemetlen helyzetbe hozni? Még ha ésszel tudja is az ember, hogy tartalékosan kell kiállnia, egy rutintalan, pályája elején járó fiú számára nem hiszem, hogy fejlesztő hatású egy efféle vereség.”

A Vasas Akadémia játékosai közül Kódor Tamás 46, míg Meződi Patrik 35 ponttal vette ki részét a pontparádéból, utóbbi ráadásul minden statisztikai adatból kétszámjegyűt produkált, tizennégy lepattanót szedett, tizenegy labdát szerzett és tíz gólpasszt adott társainak. Ritka teljesítmény, amelyre a körülmények dacára is fel lehet, illetve fel is kell figyelni. Faragó Péter mindkettőjük teljesítményét kiemelte értékelésében, Kódor esetében pedig hangsúlyozta, hogy könnyedén, a meccs minden percét kiélvezve szerezte pontjait. Ezt bizonyítja, hogy a találkozót követő NBI/B-s felnőtt meccsen is élt a neki felkínált öt perces lehetőséggel és a nagyok között is dobott kosarat.

A meccs után Stephen Arigbabu az U20-asok vezetőedzője annak örült leginkább, hogy a szintén általa irányított U18-as gárda vasárnapi meccse előtt a keretből senki sem sérült meg.  Ez pedig a másnapi juniorbajnokságban mutatott eredményen is meglátszott, hiszen a fiatalok 80-56-ra verték a Dávid Kornél KA együttesét.

Visszatérve a szombati találkozóra, remélhetőleg plusz motivációt ad az akadémistáknak a rendhagyó eredmény, miközben azt is megjósolhatjuk, hogy a közeljövőben aligha lesz hasonlóan gólzáporos meccsük. A szakemberek persze nem is szeretnének ismétlést, hiszen a Vasas Akadémia elsődleges céljához, vagyis a játékosok képzéséhez és fejlesztéséhez sokkal inkább kiélezett csatákra és színvonalas mérkőzésekre van szükség, nem pedig címoldalra kívánkozó rendhagyó eredményre.

Fotó: Bornyi Márton


Hirdetések