Gy. Szabó Csilla, 2020.10.20. | Evezés

A hagyományos, szezonvégi hosszútávú versenyen a MEC-Vasas evezőse, Gerei Tamás, szegedi partnerével, Király Csabával, magabiztosan utasította maga mögé a kormányos nélküli kettősök teljes mezőnyét.

Az idei evezős idény egyik utolsó eseményeként rendezték meg Szolnokon a hagyományos, hosszútávú keretfeltöltő versenyt, amely a válogatottaknál még meglévő szabad helyekre pályázóknak kínált bekerülési lehetőséget. A viadal ugyanakkor arra is remek alkalom volt, hogy a versenyzők és edzőik felmérjék a szezonvégi formákat, kiindulási támpontot kapva ezzel a következőre való felkészüléshez.

A MEC-Vasas evezőse, Gerei Tamás, a szegedi Király Csabával indult a kormányos nélküli kettesek 6000 méteres távján, és a szám hazai legjobbjai, Simon Béla és Juhász Adrián távollétében, magabiztosan utasították maguk mögé a mezőnyt. Az alkalmi egység, merthogy az U23-as Eb-én a két fiatal a négyes tagjaként (nyitóképünkön balról jobbra Gerei és Király az első kettő) állt rajthoz, ezúttal is bizonyította rátermettségét, amelyre már korábban is voltak jelek, az idei válogatón egyszer már nagy meglepetésre megszorongatták az itthon legyőzhetetlen Simon, Juhász kettőst. Ambrus Gábor a MEC-Vasas edzője szerint van fantázia a két evezős összeültetésében:

„Azon az emlékezetes válogatón két másodperccel maradtak csak el Simonéktól, ami egyértelmű jelzés volt a számunkra. A szombati viadal újból igazolta, hogy Tamás és Csaba nagyon jól összeillenek. A négyes miatt azonban eddig nem igazán tudták magukat kisebb hajóban is kipróbálni. Örülünk, ha színesebb a versenyzőink repertoárja, ők pedig nagy kedvvel vágtak bele ebbe a kalandba. Tamás egyébként az egypárevezősök között is elindult, és az U23-as Eb-n negyedik helyezett Szabó Márton mögött lett második. Ez mindenképpen jó eredmény, a duplázás fényében pedig különösen, hiszen a kettesek után ült ismét hajóba. Számára jó kis terhelés volt a szolnoki viadal, remekül bírta, ami a hosszútávú munka szempontjából mindenképpen biztató.”

A kettesek versenyében egy tisztán MEC-Vasas egység is elindult. A Kiss Norbert és Molnár András alkotta duó hatodik helye azonban csak az előzmények pontos ismeretében érthető. A két evezős sérülésekkel és betegségekkel tarkított évet zárt, s bár korábban az U23-as válogatottnak is tagjai voltak, idén a nehézségek miatt végül kimaradtak a keretből. Ambrus Gábor szerint Szolnokon egészen jól mentek, és azt hozták, ami ilyen körülmények között elvárható volt tőlük. Igazából a tisztes helyállást tűzték ki célul, azt pedig teljesítették.

A felnőttek mezőnyében Czeglédi Péter a könnyűsúlyú egypárevezősök között mérette meg magát és a nyolcadik helyen ért célba. Edzője, Tevesz László, elégedett volt a fiatal evezős teljesítményével, mégis külön kiemelte lelkesedését:

„Azok felnőttek, akik nem voltak érdekeltek a keretfeltöltésben, nem is utaztak el Szolnokra, inkább az új idényre alapoznak már. Péter számára sem lett volna kötelező, de nagyon szeretett volna rajthoz állni, mi pedig üdvözöltük igyekezetét. A serdülők között induló versenyzőinkről tudni kell, hogy ők eddig a tanuló mezőnybe tartoztak, először mérték össze tudásukat idősebbekkel. Ez az őszi viadal kínálja az első lehetőséget a feljebb versenyeztetésre, mi  pedig éltünk vele. A fiúk teljesítménye alapján bátran kijelenthető, hogy ők fogják a jövő évi serdülő csapat kemény magját alkotni, akikkel lehet és érdemes is keményen dolgozni. Ebben az életkorban még nagyon sokat számít egy-két-három év különbség, ezért nem a számszerű eredményre figyeltünk, hanem a lehetőségre, ami a verseny alapján egyértelműen kirajzolódott bennük. Most az a legfontosabb feladatunk, hogy jó technikát tanuljanak, figyeljünk a gerincet tartó izmok helyes fejlesztésére és működő csapategységet alakítsunk ki a hajókban. Utóbbira különösen jó alkalom volt a szombati, szolnoki verseny.”

Fotó: Czucz Bálint 


Őszi Hosszútávú és Héraklész Keretfeltöltő. Szolnok.
6000 méter. Férfiak. Kormányos nélküli kettes:
1. MEC-Vasas – Szegedi Vízisport Egyesület (Gerei Tamás, Király Csaba) 22:24,97; 2. Csepel Evezős Klub 22:44,20; 3. MTK-Budapest; … 6. MEC-Vasas (Kiss Norbert, Molnár András) 23:56,93.
Könnyűsúlyú egypárevezős:
1. Danubius NHE 24:17,30; 2. Vác VEC 24:29,42; 3. Ferencvárosi Evezős Club 25:04,43; … 8. MEC-Vasas (Czeglédi Péter) 26:08,34.
Egypárevezős: 1. Tisza Evezős Egylet 23:38,10; 2. MEC-Vasas (Gerei Tamás) 24:31,62; 3. MTK-Budapest 24:49,21;


Serdülő fiúk. Egypárevezős: 1. GYAC 25:36,51; 2. Szegedi VSE 25:38,29; 3. Csepel EK 26:10,31; … 19. Vasas SC (Daróczi Dávid) 28:41,59;
Kormányos nélküli négyes:
1. Ferencvárosi EC 22:33,56; 2. Pro Rekreatione 22:41,83; 3. Vác VEC 22:49,93; … 5. Vasas SC – MEC-Vasas (Molnár Dániel, Piuk Márk, Peák Bence, Mész János Attila) 25:50,00.
Ifjúsági leányok. Egypárevezős:
1. Pro Rekreatione 29:05,36; 2. Vác VEC 29:17,11; 3. MTK-Budapest 29:35,97; … 5. MEC-Vasas (Németh Flóra) 30:30,17.


Hirdetések