Jenkei Dániel, 2020.10.15. | Ökölvívás

Fodor Milánnak jövő tavasszal egy élet-halál meccsen múlik majd az olimpiai részvétele, de a vasasos szerződését már most meghosszabbította 2024-ig. Feltett célja, hogy a következő négy évben az ökölvívó szakosztály arcaként mutasson példát a vasasos fiataloknak.

- 2011 óta itt vagyok, nem is tudnám máshol elképzelni magamat, olyan ez, mint egy nagy család. A Fáy utcában megkapom azt a hátteret, ami a nyugodt felkészüléshez szükséges, így aztán nem volt kérdés számomra a szerződéshosszabbítás  – kezdte a Vasas-Süllős Boxing 27 éves bokszolója, Fodor Milán, aki e hét kedden írta alá 2024-ig meghosszabbított kontraktusát klubunkkal.

Versenyzőnk igencsak különös helyzetbe került idén márciusban, hiszen a koronavírus-járvány már berobbant Európában, amikor Londonban elindult az ökölvívók olimpiai kvalifikációs viadala. Milán jól kezdett 63 kg-ban, észt ellenfele nem is bírt végig szorítóban maradni az első meccsen, utána pedig a lengyel Damian Durkacz következett volna, immár az olimpiai részvételért. A kvalifikációs viadal azonban a harmadik nap félbeszakadt, így versenyzőnk megrekedt az álom kapujában…

- Jelen állás szerint jövő tavasszal folytatódik az európai kvalifikáció, február vagy március környékén lesz a verseny, és nekem ugyanúgy a lengyellel kell bokszolnom a 2021-re halasztott tokiói olimpiáért. Most csak ez jár a fejemben, szeretném megszerezni a kvótát, hogy utána már olimpikonként vághassak neki a 2024-es párizsi játékok előtti ciklusnak. Az idei évben is lesz még egyébként fontos verseny, egy hathetes felkészülés hajrájában járunk, most már kezdünk frissülni, hiszen október végén magyar bajnokságot rendeznek. Már nagyon várom, örülök neki, hogy ezúttal nem az év végén kerül sor az ob-ra. A felkészülés persze nyilván nem könnyű, külföldi ellenfelek szóba sem jöhetnek, de azért a magyar klubokon belül próbálunk egymással edzeni, hogy ne mindig ugyanazokkal az arcokkal kelljen kesztyűzni – adott helyzetjelentést sportolónk.
 


Ha már edzés, az idei évben már egyértelműen Fodor Milán a Vasas-Süllős első számú bokszolója, amit a hosszú távú szerződés is megerősít: - Amikor idekerültem, akkor Bacskai Benji volt a vezér, utána Harcsa Zoli lett a kiemelt bokszolónk, mostanra pedig valóban én vettem át ezt a szerepet. Én vagyok a legidősebb, nekem kell mutatnom az utat, és szeretnék is példakép lenni a fiatalok számára.

 

Milán edzőjét, Ráth Miklóst is megkérdeztük tanítványáról:
- Immár hét éve dolgozom Milánnal, és nagyon örülök, hogy mostanra a csapatunk arcává nőtte ki magát. Meg kell említenem a kazah Bolat Niyazymbetovot, akitől rengeteget tanultunk a válogatottban az elmúlt években. Én edzőként, Milán pedig versenyzőként kapott tőle sokat, mentális téren is, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy megugorja a következő lépcsőt a pályafutásában. Ha a jövőbe tekintek, akkor most először jusson ki az olimpiára, utána pedig szeretnénk a világversenyeken is jól szerepelni, hogy a 2024-es játékokra már tényleg egy nagyon jól felépített bunyóst tudjunk majd kiküldeni.

Hirdetések