Jenkei Dániel, 2020.10.12. | Röplabda

Ma lenne 100 éves Dr. Prohászka László, kiváló röplabdaszakember, mesteredző, aki tizenkét éven át irányította a Vasas férficsapatát.

Dr. Prohászka László 1920. október 12-én született, és autodidakta módon, kiegészítő mozgásként kezdett el röplabdázni Érsekújváron, hiszen fő sportága a labdarúgás volt.

Labdarúgó-pályafutása során kapusként megfordult a BEAC csapatában, sőt, 1947-ben ő volt a párizsi főiskolai világbajnokságon a magyar válogatott hálóőre is.

Ezzel párhuzamosan a röplabdapályán is érték sikerek: 1947-ben bajnok lett a Ganz TE csapatával, és 22 alkalommal a magyar válogatott címeres mezét is magára ölthette.

1950-től kezdett el edzősködni, két évvel később pedig a Vasas férfi szakosztályának edzője és szakmai vezetője lett. 

Vezetésével egy rendkívül sikeres korszak vette kezdetét: tizenkét év alatt  két bajnoki címet szerzett és még hat alkalommal végzett dobogós helyen a piros-kék együttes. 1956-ban pedig a csapat megnyerte a Vasas férfi röplabdatörténetének egyetlen Magyar Kupa aranyérmét.

Dr. Prohászka László 1961-ben kiemelkedő szakmai és pedagógiai munkájáért mesteredzői címben részesült. 

A szakember a későbbiekben tevékenykedett a magyar válogatottnál és a CEV Európa Kupa Bizottságában is.

Dr. Prohászka László életének 94. évében, 2013-ban hunyt el, és ahogy fia írta a közelmúltban a Vasas SC-nek címzett levelében, klubunk rendkívül sokat jelentett édesapja számára.

Ahogy mondani szokás, emlékét megőrizzük!

 


 


Hirdetések