Jenkei Dániel, 2020.10.03. | Klub

A stadion keleti lelátója mögötti sétányon, Illovszky Rudolf szobra mellett kapott helyet az új Emlékmű, amely azoknak a korábbi Vasas-labdarúgóknak állít emléket, akiknek a régi stadionban volt a nyughelyük.

Az Emlékmű Markovits László klubelnök felkérésére készült. A koncepcióterv a stadionprojekt korábbi arculati vezetője, Salát Zalán Péter, kétszeres Német Formatervezési Díj arany fokozatával kitüntetett art director és Hepke Alajos Miklós építésztan-hallgató munkája, a kivitelezés tervezését és a fémszobor gyártását pedig Bartha Tamás és György Árpád Hunor, a Heonlab formatervezői végezték.

Ahogy a koncepciótervben olvashatjuk, a földtől a mennyekbe nyújtózkodó megszakadt acélszobor formavilága a klub vas- és fémmunkás gyökerei előtt tiszteleg. A kettétört oszlop részei egymás irányába kapaszkodnak, felsejlik benne elnagyolt méretben egy kötött, piros-kék színű Vasas-sál rojtokkal, a két szétszakadt elem pedig a klub színeit meghatározó víz és tűz szimbóluma is egyben. 

Az installáción mélyebben végigfutó vonalrendszer az egyén rendeltetésszerű életútját jelenti, amely megszakadt. Itt olvashatóak azoknak az egykori Vasas-labdarúgóknak a nevei, akik korábban a régi Illovszky-stadionban leltek örök nyugalomra: Menczel Iván, Bakos Sándor, Mathesz Imre és Ihász Antal.

Az Emlékmű felkapaszkodik a keleti lelátó legfelső szintjére, a mérkőzéstérbe is, ezzel tudatva, hogy az emlékezetünkben minden mérkőzésen jelen vannak a vasasokhoz tartozó elhunyt szeretteink is.

Az installáció, bár fémből készült, nem rideg és nem búskomor, bátran felvállalja és viseli a klub átható, feszültséget teremtő színeit. A rozsdamentes acélból készült építmény 667 cm magas, 53 cm széles, súlya 338 kg. A tervezők az acél rugalmas viselkedésének fizikai kifejezése, a rugalmassági modulusa után, az E=210000 N/mm2 címet adták a szobornak.

A szobor talpán egy idézet, József Attila Óda című versrészlete jelenik meg: „Minden mosolyod, mozdulatod, szavad, / őrzöm, mint hulló tárgyakat a föld. / Elmémbe, mint a fémbe a savak, /ösztöneimmel belemartalak..."

A teljes koncepció leírása itt olvasható el.


Markovits László, a Vasas SC elnöke a következőket mondta el az új Emlékmű kapcsán:

- Úgy érzem, hogy most vált teljessé a stadionprojektünk. Salát Zalán Péter és csapata egy olyan emlékművet álmodott meg, amelynek köszönhetően méltó módon meg tudjuk őrizni azoknak az emlékét, akik hozzátartozóik korábbi kérésének megfelelően a régi stadionban nyertek örök nyugalmat. Az Emlékmű úgy lett megtervezve, hogy az anyaegyesületnek a jövőben is lehetősége legyen újabb legendákról megemlékeznie. Nem utolsósorban pedig Rudi bácsi szobrával együtt egy olyan meghitt tér jött létre, amely kifejezi a Vasas család által képviselt valamennyi értéket.


Hirdetések