Jenkei Dániel, 2020.09.22. | Birkózás

A Vasas SC megnyerte a szabadfogású pontversenyt, de a bajnoki címet nyerő Gaál Henrietta révén a nőknél, illetve kötöttfogásban is voltak szép eredményeink a csepeli birkózó országos bajnokságon.

A Csepelen frissen felavatott Kozma István Nemzeti Birkózóakadémia adott otthont a 2020-as felnőtt birkózó országos bajnokságoknak az elmúlt hétvégén. A korábbi évektől eltérően együtt rendezték a szabad- és kötöttfogású küzdelmeket, valamint a női versenyeket. Ebből és a vírushelyzetből kifolyólag a szokásosnál kevesebb induló volt egy-egy súlycsoportban.

A hölgyeknél 50 kg-ban értük el a legszebb sikert, a még junior korú Gaál Henrietta ugyanis remek birkózással megnyerte a bajnokságot. Érdekesség, hogy a döntőben azt a Beringer Fatimét győzte le, aki a Sziget SC versenyzője, judóban viszont a Vasas országos bajnoka.

53 kg-ban Papp Melánia ezüstérmet nyert, a döntőben a válogatott Dénes Mercédesztől szenvedett vereséget.

Ezek után csak azért nem volt esélyünk a csapatpontversenyben, mert Elekes Emese sérülése még nem jött rendbe, Sastin Marianna pedig a zavartalan olimpiai felkészülés érdekében egy kisebb vállműtéten esett át, így ő sem tudott szőnyegre lépni a bajnokságon.


Szabadfogásban viszont megnyertük a csapatpontversenyt, a mieink népes küldöttsége 25 pontot birkózott össze, megelőzve a 23 pontos Haladást és a 21 pontos Kecskemétet.

Szabó Noé ehhez egy második hellyel tudott hozzájárulni 92 kg-ban, itt csak Veréb István bizonyult nála jobbnak. Fodor Tamás pedig 97 kg-ban nagy esélyesként csak azért lett ezüstérmes, mert a fináléban megsérült.

Rajtuk kívül Németh Márton 61 kg-ban lett harmadik, akárcsak Egyed Balázs 65 kilóban és Hencz Joel 86 kg-ban, Ladjánszki Ádám pedig a negyedik helyen végzett 74 kg-ban.

Kötöttfogásban mindkét vasasos indulónk ezüstérmet nyert, Ubránkovics Norbertet csak Lőrincz Tamás tudta legyőzni 82 kg-ban, Fodor Péter pedig 130 kg-ban lett második.

 


 

Ubránkovics Csaba szakosztály-igazgató így nyilatkozott honlapunknak a hétvége után:

- Összességében elégedettek lehetünk a vasasos eredményekkel, de igazából már annak is örülni kell, hogy egyáltalán meg tudták rendezni a bajnokságot. Én személy szerint a lebonyolítással nem értek egyet, hiszen így hogy mindent egyszerre rendeznek, nem tudnak a férfi versenyzők mindkét fogásnemben elindulni, és tovább csökken a súlycsoportok egyébként is alacsony létszáma. A nőknél, ha teljes a csapatunk, vélhetően megnyertük volna a pontversenyt, szabadfogásban pedig benne volt a pakliban, hogy mi lehetünk a legjobbak, hiszen az előző években is mindig elöl szerepeltünk. Örülök, hogy a fiúk hozták magukat, akárcsak a két kötöttfogású versenyző. Nagy kérdés, hogy lesz-e még verseny idén, én a járvány alakulása miatt egyre kevesebb esélyt látok erre, de természetesen nem állunk le, a fiataloknak folyamatosan dolgozniuk kell, és ki kell használni, hogy most több lehetőség jut a gyakorlásra, mint a sűrűbb versenyidőszakokban.

 

Utánpótlás: két junior bajnoki cím és kadet ezüstérmek

A felnőtt küzdelmek előtt szeptember elején a kadet országos bajnoksággal indult újra a magyar birkózóélet Gyálon. A mieink részéről Pók Karolina ezüstérmet nyert, a fiúknál szabadfogásban pedig Fábián András, Fekete Krisztián és Rosz Roland pedig egyaránt harmadikak lettek.
Ezt követte az orosházi junior ob, ahol Hencz Joel 86 kg-ban lett magyar bajnok, Ubornyák Csaba pedig a nehézsúlyú küzdelmeket (125 kg) nyerte meg. A szabadfogású csapatpontversenyben így másodikként végzett a Vasas. Érdekesség, hogy a junior hölgyeknél a később felnőtt ob-t nyerő Gaál Henrietta „csak” második lett, akárcsak Pók Karolina.
A serdülő országos bajnokság, amelyen egyébként a Vasas a legkomolyabb reményekkel indult volna, végül elmaradt az idei évben a vírushelyzet miatt.

Hirdetések