Jenkei Dániel, 2020.09.14. | Klub

Kétszeres olimpiai bajnokunk a 2024-es olimpiáig elsősorban még élsportolóként tervez, de emellett mostantól új szerepkörben is próbálja segíteni a Vasas vívószakosztályát, a második otthonát, amelynek 1999 óta a tagja.

A korábbi világbajnok kardozó után egy kétszeres olimpiai bajnok kardozó lesz a Vasas vívószakosztályának elnöke: a leköszönő Ferjancsik Domonkost Szilágyi Áron váltja. Sommásan így foglalható össze a friss változás, ami a külvilág számára annyiból meglepő lehet, hogy ritka, amikor egy aktív élsportoló már sportvezetői szerepkört is betölt:

Engem talán még jobban meglepett, amikor Markovits László az egyik beszélgetésünk során felvetette, hogy nem lenne-e kedvem ilyen formában bekapcsolódni a szakosztályi munkába. – kezdte Szilágyi Áron.  – Végül rövid gondolkodás után igent is mondtam, hiszen több mint 20 éve vagyok a Vasas sportolója, második otthonom a Kovács Pál Vívócsarnok, így aztán örömmel próbálom meg egy új szerepben is segíteni a szakosztályt. Korábban is úgy álltam hozzá, hogy szívesen maradnék a sport világában az aktív versenyzés után, és úgy érzem, a szakosztály-elnöki tisztség egy jó belépő és egyfajta próba lehet ezen a téren, mind a Vasas, mind saját magam számára.
 


A szakosztály jelenlegi helyzetéről így beszélt kétszeres olimpiai bajnokunk:

Megnyugtató számomra, hogy Boros György továbbra is operatívan irányítja majd a szakosztályt, melynek anyagi háttere kifejezetten stabil, köszönhetően az anyaegyesületnek és a Ferjancsik Domonkos által vezetett eddigi szakosztályelnökségnek. A szakmai értékekkel pedig mindenki tisztában van, jelenleg összesen 15 edző tevékenykedik Pasaréten, kimagasló munkát végezve mind a párbajtőr, mind a kard-szakágban. Az a célom, hogy a jövőben az eredményeim mellett más területeken is hozzá tudjak tenni a vasasos vívósikerekhez.


Hogy ez pontosan mi jelent, arról Áron a következőket mondta el:

Aktív szerepre készülök, hiszen én magam is ott vagyok a mindennapokban Pasaréten, így megvan a kellő rálátásom a dolgokra, és az edzőket is arra biztattam az utóbbi hetek során, hogy bátran keressenek észrevételeikkel. Hiszek az erősebb piaci alapú működésben, hogy meg fogunk tudni nyerni partnereket a szakosztály mellé támogatóként.  Többes számban beszélek, hiszen feláll egy új mini-elnökség is a szakosztálynál, három taggal. Kőrösparti Gábor a Strongaa révén 2015 óta segíti a pályafutásomat, mostantól a szakosztálynál is számítok a gazdasági szférában szerzett tapasztalatára. Nagy Zsolt egy korábbi junior világbajnok vívó, akivel évtizedeken át vívtunk együtt a Vasasban, így nagyon komoly rálátása van a szakosztályra. Dr. Beviz Ákos pedig szintén vívó volt, a jelenben pedig szülőként kapcsolódik a szakosztályhoz, amellett, hogy egy nagyon tapasztalt ügyvéd.
 

Ami már a külvilág számára is látható jel, hogy szombaton, a Magyar Vívás Napján elindult a Vasas Vívás, a szakosztály új facebook-oldala.

Több mint 350 fiatal vív a Vasasban, szeretném ezt a közösséget erősíteni, elsősorban ezért indultunk el a Facebook-oldallal, nemsokára pedig az Instragramon is jelen leszünk.  Ezen a téren Hollósi Gergő barátom lesz segítségemre, akivel 1999-ben gyerekként együtt kezdtünk vívni Gerevich Gyuri bácsi kezei alatt, most pedig a média és a forgatások világában dolgozik. A virtuális közösségépítés mellett persze fontosak az élő programok is, így ha véget ér a Covid-időszak, ezen a téren is lesznek terveink.

 


A végén pedig kanyarodjunk vissza oda, ahonnan elkezdtük, hiszen új szerepkör ide vagy oda, Szilágyi Áron elsősorban továbbra is klubunk élsportolója marad:

A napokban az elhalasztott olimpiával összhangban aláírtam a 2021-ig meghosszabbított szerződésemet a Vasassal, de ez persze nem is volt kérdés számomra egy percig sem. Nyilván most a tokiói játékok vannak célkeresztben, a napi munkát is ennek szellemében végzem már, de nem titok, hogy hosszabb távon legalább a párizsi olimpiáig szeretném folytatni a vívást. Jelenleg eddig látok előre versenyzőként, arról pedig szerintem még korai beszélni, hogy sportvezetői téren mi jöhet szóba.  Egyelőre örülök a szakosztály elnöki lehetőségnek, és kíváncsian várom, mit tudok belőle kihozni.

Péntek este a Pasaréti Sportcentrum éttermében egy jó hangulatú vacsora keretein belül hivatalosan is átadta a stafétát Ferjancsik Domonkos Szilágyi Áronnak.
Elsőként Markovits László klubelnököt kérdeztük:

- A 2002 óta tartó elnökségem során mindig kiemelt fontosságú volt számomra a Vasas-közösség összetartása, és azoknak a személyeknek a megbecsülése, akik kötődnek az egyesülethez. Szilágyi Áron kilencéves kora óta tartozik a Vasas családhoz, kétszeres olimpiai bajnokként igazi példakép a klubon belül. Nekem elnökként a jövő építése is fontos feladatom, így ezzel a felkéréssel is szerettem volna Áront bátorítani a sportvezetői ambíciói kapcsán. Később pedig adott lesz számára a lehetőség, hogy akár az anyaegyesületi feladatokban is kipróbálhassa magát, természetesen figyelembe véve, hogy még legalább 2024-ig elsősorban aktív sportolóként tervez. Ez a modell egyébként nem újdonság, hiszen éppen Ferjancsik Domonkos volt az, aki korábban még versenyzőként vállalt szerepet az ügyvezetés munkájában, majd a vívószakosztályunk elnöke és a klub elnökségi tagja lett. Ezúton is szeretném megköszönni neki és csapatának az elmúlt nyolc év értékes munkáját, a pénzügyi támogatásukat, amelynek köszönhetően az elmúlt két olimpiai ciklus legeredményesebb mutatóival rendelkező szakosztálya lett a vívás az egyéni sportágaink közül.
Ferjancsik Domonkos pedig a következőket mondta el honlapunknak:

Nem búcsúzkodni szeretnék, hiszen a továbbiakban is segíteni fogom a vívószakosztály és a klub munkáját. Egész egyszerűen a sokasodó feladataim miatt úgy éreztem, hogy a jövőben nem tudnék annyi energiát fordítani a szakosztály elnöki teendőimre, mint korábban. Az, hogy Áron lett az utódom, önmagáért beszél, szerintem nem is kell magyarázni, hogy miért nem lehetett volna nála jobb választás. Természetesen a továbbiakban is számíthat mindenben a segítségemre, és biztos vagyok benne, hogy a sportolói pályafutásához hasonló profizmussal fogja majd ellátni ezt a feladatát is. Úgy érzem, igazán sikeres nyolcéves fejezetet tudunk lezárni, nagyon jó volt együtt dolgozni Boros György egykori világbajnok csapattársammal a szakosztály élén. Külön köszönöm az eddigi elnökség segítségét, Nagy György, Cseh Ottó és Tringer Zoltán támogatását, rajtuk kívül pedig Kemenes Ernőt, az ős-vasasos tiszteletbeli elnökünket emelném ki, akire anno a legnehezebb időkben is számíthattunk. Végül, de nem utolsósorban pedig nagy köszönet jár minden támogatásért a Markovits László vezette Vasas ügyvezetésnek is.

Hirdetések