Gy. Szabó Csilla, 2020.09.09. | Evezés

A szokásosnál jóval erősebb, vb-szintű mezőny gyűlt össze az U23-as evezős Európa-bajnokságon Duisburgban. Ezzel magyarázta a MEC-Vasas edzője, Ambrus Gábor, a magyar egységek – köztük a MEC-Vasas sportolóinak – vártnál gyengébb szereplését. A kormányos négyes – Hopp Mártonnal – a nyolcadik, a kormányos nélküli négyes – Gerei Tamással és Dobai Tamással – pedig a 9. helyen végzett.

Jó formában készültek evezőseink a hétvégén, Duisburgban megrendezett U23-as Európa-bajnokságra, a végeredmény mégis elmaradt a várakozásoktól. Ez a megállapítás azonban nemcsak a MEC-Vasas három sportolójára, Gerei Tamásra, Dobai Tamásra és Hopp Mártonra érvényes, de a teljes magyar válogatottra. Delegációnk egyetlen A döntős indulást harcolt ki, a szolnoki Szabó Márton férfi egypárevezős révén, aki végül a negyedik helyen ért célba.

A németországi korosztályos kontinensviadalon a férfi kormányos négyes – Tevesz László tanítványával Hopp Mártonnal –, szállt először vízre, ám az előfutamból nem sikerült az egységnek továbbjutnia. A délutáni reményfutamban elért hatodik helyezésük révén mégis bekerültek a vasárnapi B döntőbe, amelyben végül másodikak lettek, s így az összesített 8. helyén végeztek.

A kormányos nélküli négyes, amelyet edzőnk Ambrus Gábor készített fel a kontinensviadalra, Gerei Tamással és Dobai Tamással előfutamában a harmadik, reményfutamában pedig az ötödik lett, így ők is a B döntőbe kerültek. A zárónapon hatalmas csatát vívtak a spanyol és a dán egységgel, s a táv utolsó szakaszában bemutatott óriási hajrá ellenére, a célfotó döntése alapján, végül a harmadik helyet szerezték meg. Az egység ezzel kilencedikként zárta a kontinensviadalt.


Gerei Tamás, Király Csaba, Király Miklós és Dobai Tamás (balról jobbra) nagy csatában lett harmadik a négyesek B döntőjében 

„Bevallom, jobb szereplést vártunk, ezért most le kell vonnunk a tanulságokat – kezdte értékelését a MEC-Vasas edzője, Ambrus Gábor, aki az indulás előtti esélylatolgatás során már a múlt héten úgy fogalmazott, hogy a koronavírus-járvány miatt szinte megjósolhatatlan a ténylegesen indulók száma és formája. A Németországban látottak azonban még őt is meglepték, hiszen foghíjas futamok helyett az utóbbi idők legerősebb mezőnye jött össze a nem túl nagy múltra visszatekintő U23-as Európa-bajnokságon. A vezető nemzetek ugyanis jellemzően a korosztályos világbajnokságon indítják legjobbjaikat, csakhogy idén ezt a járvány miatt nem rendezték meg. – Megkockáztatom, hogy majdnem vb-szintű volt a verseny, ami a helyezéseinken is világosan látható. Mindannyiunk számára mellbevágó volt a tapasztalat. Tudtuk, hogy nem tartozunk az élmezőnyhöz, ám arra azért nem számítottunk, hogy ekkora hátrányban vagyunk a legjobbakhoz képest. A versenyzőknek, és természetesen a szakembereknek is tudomásul kell venniük, többet és jobban kell dolgoznunk hogyha előre akarunk lépni. Az Eb-nek szerencsére szép pillanatai is voltak, kifejezetten jó érzés volt például látni, milyen népes csapattal érkeztünk Duisburgba.Tizenkét csapatot neveztünk, amire régen nem volt példa. Ha valamiből, akkor ebből a tényből azért meríthetnénk egy kis erőt a folytatáshoz."

A MEC-Vasas szakembere a vártnál gyengébb szereplés hátterét elemezve a sportág hazai helyzetéről is beszélt. Ambrus Gábor szerint az evezésnek pillanatnyilag nincs széles alapbázisa, amire építkezhetnének. A kiugró eredmények általában egy-egy személy, vagy kisebb csoport lelkes és megszállott munkájának köszönhető, nem pedig a jól működő rendszernek, amely folyamatosan termelné a nemzetközi szintű versenyzőket. A szakemberek hiánya is óriási probléma, a tapasztaltabb mesterek szép lassan kiöregednek az aktív korból, s helyükre nem lépnek fiatalok, hiszen sem anyagilag, sem erkölcsileg nem vonzó a pálya.

A már említett tömegbázis hiányában már a kiválasztásnál sem lehet a sportág követelményeit figyelembe venni, Duisburgban ismét bebizonyosodott, a külföldi riválisok alkatilag is előnyből indulnak, az alacsonyabb és vékonyabb magyarokkal szemben. A hagyományokról már nem is beszélve, amelyek az angol-szász egyetemeken oly erősek, hogy a hozzájuk becsatlakozó középiskolák nyolcas hajói, akár a nemzetközi mezőnyben is megállnák a helyüket.

A szezonnak azonban még nincs vége. Ám a koronavírus-járvány miatt továbbra is bizonytalan a szeptember végi, belgrádi ifjúsági Eb megrendezése – ezen egyébként sem indulna MEC-Vasas sportoló –, de az október elejére tervezett felnőtt kontinensviadallal kapcsolatos hírek is ellentmondásosak. A szépítésre így minden bizonnyal várnunk kell egy ideig.

Fotók: Czucz Bálint.


Hirdetések