B.V., 2020.08.18. | Judo

Ezúttal a Budai Judo Akadémián, cselgáncsozóinknál jártunk, ahol Bere Tamás szakosztály-igazgatót és az edzőket kérdeztük a nyári munkáról és az őszi tervekről.

Ahogyan a sport valamennyi szereplője, úgy a cselgáncsozók sem élték meg könnyen a koronavírus-járvány negatív hatásait, a távedzésket és az elhalasztott (vagy rosszabb esetben törölt) versenyeket. Szakosztályunkban, a Budai Judo Akadémián megpróbálták, és az eddig tapasztalatok alapján ki is hozták a maximumot a karanténidőszakból.

„Március közepén az iskolákkal egyidőben zártunk be és napi szinten online edzésekkel oldottuk meg ezt a periódust – kezdte Bere Tamás szakosztály-igazgató. – Akkor a személyes kontakt természetesen elmaradt, de így is érzékelhető volt a fejlődés a versenyzőkön. Aztán pedig a feloldásokkal körülbelül egy időben kezdtük újra, az utánpótlásban kisebb létszámú edzéseket tartottunk. Úgy gondolom, a nyarat elég jól meghúztuk, felméréseket tartottunk, három táboron vagyunk túl, igyekeztünk komoly szakmai tartalommal megtölteni a foglalkozásokat, most pedig már tervezzük a szeptemberi indulást.”

A járvány közelgő második hulláma miatt azonban az eseményekkel kapcsolatban továbbra is nagy a bizonytalanság. Az edzők és a versenyzők sem egészen tudják, hogy mire készüljenek.

„Ez mindenkinek nehéz. Azt látjuk, hogy a naptárból folyamatosan húzzák ki az eseményeket, így pedig nehéz tervezni. Célok viszont kellenek, és mivel abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy van egy fantasztikus judotermünk, lendítenénk a helyzeten. A kollégákat megkértem, hogy vegyék fel a kapcsolatot a szövetséggel és a klubokkal és az ősszel szervezzünk meghívásos, kis létszámú versenysorozatot, a súlycsoportok és a korosztályok négy-öt legjobbjával. Ezzel valamilyen szinten vissza tudnák szerezni a sportolók a motivációjukat.”
 


Vezetőedzőnk, Hadfi Dániel sem volt könnyű helyzetben a kényszerszünet alatt, hiszen akkor is tűzben és munkában kellett tartania a versenyzőit.

„A judo alapvetően kontaktsport, és bármennyire is törtem a fejemet, rá kellett jönnöm, hogy az online változata nem megoldható. Így a fizikai fejlesztés került az előtrébe, elsősorban preventív gyakorlatokat végeztettünk, eszközöket is haza tudtak vinni a sportolók. Azt gondolom, ebből kihoztuk a maximumot, de azért remélem, nem lesz több ilyen. A visszatéréskor jó volt, hogy hatalmas lendülettel tértek vissza a versenyzők, alig várták már az edzéseket.”

A versenyhiány azonban a korábbi Európa-bajnok szerint is borzasztóan megnehezíti a dolgukat.

„Bármennyire is nagy terhet jelentenek a versenyek, az élsportolók szeretik magukat megméretni, az összes edzést azért csinálják, hogy a legtöbbet hozzák ki magukból élesben. Most a korábban kitűzött célok egy időre elvesztek, és óriási belső motivációra van most szükség. Bízni kell abban, hogy előbb-utóbb jóra fordulnak a dolgok, és ezt nekünk, edzőknek is erősítenünk kell.”
 


Nem csak a versenyzők, hanem a legkisebbek is végig edzettek a nyáron. Persze az esetükben sokkal inkább a játékosság kerül előtérbe.

„Természetesen a kicsiknél még nem kell komoly küzdelmekre gondolni, a sportágnak és az egész közegnek a megszerettetése áll a központban – mondta a legfiatalabbak csoportjának trénere, Szikszai Nikolett. –  Végig játékos feladatokkal próbáljuk lekötni a figyelmüket, gyakran nem is csak edzők, hanem pótszülők vagyunk számukra, de nagyon sok örömet ad az elvégzett munka. Mi, edzők is élvezzük a foglalkozásokat.”


Hirdetések