Jenkei Dániel, 2020.06.30. | Vívás

Olimpiai bajnokunk a napokban egy évvel meghosszabbította vasasos szerződését. Ebből is világos, hogy nem szegte kedvét az olimpia elhalasztása, és 2021-ben is nekirugaszkodik Tokiónak. Kisgyerekes anyaként ez különösen komoly kihívás, de a családjától minden segítséget megkap. Emesével beszélgettünk.

- Összeült a családi kupaktanács?
Igazából nem volt ilyesmire szükség. Korábban persze bizonytalan voltam, hogy a tokiói olimpia után folytatom-e, de mikor kiderült a 2021-re való halasztás, egyértelmű volt, hogy végig vívok még egy teljes szezont. Ha már egyszer beleálltam ebbe az egészbe, nem fogom félbehagyni.  A családban sem merült fel senkiben, hogy ne folytatnám.

- Ezek szerint a lassan egyéves ikrek is jól bírják a versenysportot…
Nagyon jól megvannak édesanyámmal, szerencsére családon belül meg tudjuk oldani a felügyeletüket, amíg edzem, így semmiben nem szenvednek hiányt. Persze ettől függetlenül az újabb egy évnek pont ez a nehéz része, hogy biztosan kevesebbet fogom őket látni.


- És mi a jó része?
Elsősorban az, hogy további időt nyerek. Márciusban, amikor visszatértem a budapesti GP-n a pástra, egyszer-egyszer már visszajöttek a régi mozdulatok, aminek nagyon örültem. Most egy kicsit nyugodtabban tudunk további dolgozni Peterdi Andrással annak érdekében, hogy minél több dolgot felelevenítsünk a korábbi vívásomból.


- Ez a munka a karanténidőszakban többször a Fáy utcai Sterbinszky-csarnokban zajlott, ha jól tudom.
Ami óriási élmény és lehetőség volt, hálás is vagyok érte a Vasasnak. Minden nap csak ámultunk, amikor az edzőmmel beléptünk a teljesen üres, kivilágított csarnokba, ami csak a miénk volt. Legszívesebben végigvívtuk volna az egész területet…
 


- Ha már a Vasas, egyértelmű volt mindkét fél számára, hogy a 2020-ban lejáró szerződésed meghosszabbodik 2021-ig?
A Vasas pozitívan állt hozzám végig, teljesen rám bízták a döntést a folytatást illetően. Ahogy említettem, nem gondolkodtam sokat, és úgy hallottam a telefonban, hogy Markovits László is örült, amikor elmondtam neki, hogy legalább még egy évig folytatnám versenyzőként a klubban.


- A nagy kérdés már csak az, hogy pontosan milyen versenyeken láthatunk majd?
Az én szempontomból az lenne a legjobb, ha minél többet tudnék versenyezni, akár itthon, akár külföldön, hiszen így tudnék a legjobban visszarázódni a vívásba. Egyelőre még semmi konkrétum nincs a menetrend kapcsán, csak annyi tűnik biztosnak, hogy az olimpia előtt lemegy majd valamikor az utolsó kvalifikációs világkupa-verseny, utána pedig már csak a zónakvalifikáció marad, ahol egyetlen kvóta talál gazdára. A tokiói részvétel kiharcolása kapcsán tehát semmi nem változott, nekem minden bizonnyal ezt az utóbbi egyetlen lehetőséget kell majd megragadnom. Ehhez persze előtte itthon is bizonyítanom kell, de én továbbra is csak magammal, a saját formám mihamarabbi visszanyerésével foglalkozom. Meglátjuk, ez mire lesz majd elég.


- Most is edzel ennek érdekében?
Jelenleg éppen egy rövid nyári szünet van a teljes válogatott számára, de korábban már edzőtáboroztunk Tatán. Amint pedig látjuk a szezon programját, meg kell próbálnunk az edzőmmel közösen a lehető legjobban megtervezni a menetrendünket, mind szakmai, mind családi szempontból…


Hirdetések