Jenkei Dániel, 2019.10.21. | Klub

Megjelent a Vasas Szurkolói Klub által kiadott "Hajrá, Vasas!" magazin legfrissebb száma, benne többek között a Markovits Lászlóval készült interjúval, amelyben sok szó esik a leendő Vasas-város nyújtotta lehetőségekről, de kiderül az is, hogy rentábilis-e a meccsrendezés az új stadionban, és szó esik a csapatsportágak kapcsán a magyar fiatalokra épülő stratégiáról is. A lap ezen kívül még sok érdekességet tartogat, a felajánlott vételárból pedig Vikukel Krisztián gyógyulását támogatja a VSZK.

Az Illovszky Stadion nyári avatása után a közelmúltban birtokba vehettük a felújított Sterbinszky kézicsarnokot is, melyek sportolóink és szurkolóink számára is méltó körülményeket biztosítanak. Markovits Lászlót, a Vasas SC elnökét kérdeztük az ingatlanfejlesztések további menetéről, a Klub ezzel kapcsolatos terveiről és a sportszakmai célkitűzésekről. Felemelő érzés az impozáns stadionban és kézicsarnokban szurkolni, de mi Berendyket, Illovszkykat, Mészölyöket, Várady Bélákat és Sterbinszkyket, Bujdosó Ágotákat, Angyal Évákat, Rajz Gabikat szeretnénk látni belátható időn belül.


- Milyen most visszatekinteni a stadionavatóra?

Nem volt kérdés számunkra, hogy a stadionavatónak családiasnak és érzelmekre hatónak kell lennie, amelynek csúcspontjául Rudi bácsi Vasas-kötődésről szóló mondatait, Szilágyi Áron rövid megnyitóját, és Raduly Jóska bácsi kezdőrúgását szántuk. Emellett a szurkolói koreográfiát is mindenképpen kiemelném, amely fantasztikusra sikeredett, és olyan összhatást kölcsönözött a stadionnak, amit sose felejtünk el. Bő két hónap elteltével talán nagyképűség nélkül kimondható, hogy úgy épült meg ez a stadion, hogy a többség magáénak érzi, a megnyitó hangulata pedig szintén méltó volt a Vasas családhoz.


- A stadion üzemeltetését milyen távra vállalta a Vasas és milyen feltételekkel?

Hosszú távú megállapodásunk van a magyar állammal a Fáy utcai létesítmény vagyonkezelői jogát illetően, ezen belül az Illovszky-stadion üzemeltetése az egyik legkomplexebb és legnagyobb kihívást jelentő feladat az anyaegyesület számára. A kormány ezt a célt is kiemelten támogatja, a fenntartáshoz szükséges hiányzó forrásokat pedig a saját, piaci bevételeinkből teremtjük elő. Összességében ezen a két lábon áll az új stadion egész évben történő üzemeltetése és fenntartása.
 


 

- Az FC és az SC között milyen megállapodás van érvényben a stadion használatáról?

Jámbor János többségi tulajdonos úrral 2021-ig szóló szerződésünk van a felnőtt csapat működtetése kapcsán. A megállapodás része, hogy eddig az időpontig az anyaegyesület díjmentesen biztosítja az edzőpályákat, és minden kiszolgáló funkciót a felnőtt csapat sportszakmai munkájához, illetve a mérkőzésekre a stadiont. A  meccsek rendezése jogilag az FC hatásköre, de egy külön megállapodásnak megfelelően az SC is vállal ebben anyagi szerepet. Annyit azért hozzátennék, hogy hiába komoly pozitívum az utóbbi évekhez képest a magas bérletvásárlási arány, a meccsrendezés önmagában még így sem rentábilis az új stadionban.
 

- A stadion gyepszőnyegének nyilván nem tenne jót a mindennapos terhelés, de miért nem használhatja a labdarúgó csapat a hétköznapokban is az öltözőt és egyéb kiszolgáló létesítményeket (orvosi szoba, csapatértekezletekre, videozásra alkalmas helyiségek)? Hosszú távon marad a konténer öltöző?

A stadion gyepszőnyegének használatával kapcsolatos szabályok valóban egyértelműek, a labdarúgócsapat a mérkőzéseken, illetve a meccsek előtti egy edzésen veheti igénybe. A tartalékpálya éppen azért készült a stadion gyepével megegyező technológiával, hogy a mindennapokban minél kevesebb hiányt szenvedjen a csapat. Összességében én ezt egy ideális megoldásnak tartom, mert így a stadionnak is megmarad a varázsa, egy igazi szentélyként tekintenek rá a játékosok. Ami a kiszolgálóegységeket illeti, a végleges tervünk az, hogy a felnőtt és az utánpótlás labdarúgásunk közös központot kapjon a Fáy utcán belül, amely alkalmas lesz minden olyan célra, ami a kérdésben szerepel. Erről nem tettünk le, de amíg nem valósul meg, addig minden szempontot figyelembe véve, a jelenlegi kialakítás a legideálisabb.
 

- Nagy Miklós szerepvállalásával örvendetes változás állt be az elmúlt nyáron a Kubala Akadémia életében, aminek következtében fiataljaink újra az élvonalban szerepelnek. Az ő körülményeik viszont gyakorlatilag nem változtak. Egy műfüves nagypályát tudnak használni, a füves edzőpálya számukra elérhetetlen. Ennek fényében csoda kategória, hogy korosztályos válogatottak sora igazolt hozzánk a nyáron. Mit tesz az SC a probléma mielőbbi orvoslására, az új területek beépítési tervében hány füves edzőpálya szerepel?

Nem teljesen igaz, hogy nem változtak a körülményeik, hiszen a tartalékpálya megépítésével az edzőközpont két - ugyan nem szabványméretű -  de élőfüves pályájával az Akadémia gazdálkodhat. Ettől függetlenül a VKLA jelenlegi infrastrukturális feltételei valóban nincsenek egy szinten azzal az anyagi hozzájárulással, amit Nagy Miklós tesz a sikeres működtetés érdekében. Ennek kapcsán is azt tudom mondani, hogy 2017 óta rendelkezik a Vasas SC a teljes Fáy utcai terület beépítési koncepciójával, beleértve az államtól vissza vásárolt Béke úti frontot is. Ha ez a Vasas-város projekt megvalósul, akkor sokkal méltóbb körülményei lesznek a labdarúgó-utánpótlásunknak is, de tudomásul kell venni, hogy ezek a fejlesztési folyamatok hosszú átfutással zajlanak. Persze a Vasas-város koncepciója nem csak a futballról szól, így aztán folyamatosan zajlanak az önkormányzattal is az egyeztetések, hogy további XIII. kerületi pályák bérbevételével is tehermentesítsük a Fáy utcai labdarúgó-edzőközpontot.
 

- Már több fórumon felmerült, hogy komoly szurkolói igény lenne a felnőtt csapat mérkőzései előtt előmeccsekre, ami nyilván a srácoknak (vagy akár női csapatunknak) is nagy élmény lenne. Ráadásul ott ismét a Fradi, vagy a Honvéd ellen szurkolhatnánk. Ennek megvalósítása mikor várható?

Az elsősorban a futballcsapat vezetőinek kompetenciája, hogy a gyep terhelése és az egyéb sportszakmai szempontok figyelembevétele mellett támogatják-e felvezető meccsek rendezését a bajnokik előtt, de azt mindenképpen jó iránynak tartom, hogy a Vasas Szurkolói Klub aktív ilyen téren, és javaslatokkal, ötletekkel áll elő.

 


 

- A szurkolás körülményei európai szintűek lettek az új stadion átadásával, de a szolgáltatások színvonala ezt nem követi. Telefonos applikációval történő rendelést harangoztak be részünkre a büféknél, mi egyelőre annak is örülnénk, ha nagyobb választék (ami nem fogy el az első félidőben) és gördülékenyebb kiszolgálás lenne (bár a hosszas sorban állásnál kétségkívül nagy előny, hogy közben látjuk a meccset). 

Minden meccset követően tartunk az FC operatív vezetésével közösen egy megbeszélést, ahol megvitatjuk a felmerülő tapasztalatokat, és mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy van még mit javítani, akár a rendezés, akár a szolgáltatások terén. A büfé üzemeltetési csapata mindent megtesz azért, hogy a választék és a kiszolgálás gyorsasága megfeleljen a szurkolói igényeknek.
 

- Lesz-e egy olyan közösségi hely, amit már a stadionnál vártunk, egy színvonalas étterem, pub, ami a VASAS Család törzshelye lenne nem csak a labdarúgó mérkőzések előtt/után?

Erre is a Vasas-város tud majd megoldást kínálni. A koncepciótervet miniszterelnök úr kérésére készítettük, és biztos vagyok benne, hogy előbb-utóbb ez a projektünk is zöldlámpát kap, és akkor igazán büszkék lehetünk majd a Fáy utcai létesítményre. Ez a fejlesztés már olyan volumenű lenne, ami a már korábban említett elsődleges sportszakmai célok megvalósítása mellett lehetővé tenné azt is, hogy közösségi terekben, így vendéglátóegységben is gondolkodjunk. Ilyen fejlődés esetén ugyanis már jelentős létszám fordulna meg a mindennapokban a sporttelepen, így piacképesen működhetne akár egy saját étterem is, ami egyben a szurkolók törzshelyévé is válhatna, meccsnapokon kívül is.
 

- A napokban átadott Sterbinszky csarnok a kézilabdázók mellett más sportágaknak is otthona lehet? Bővíthető-e a nézőtér, ha jönnek a sikeresebb évek?

A csarnok a röplabdasportágra is hitelesítve lett, így amennyiben az adott versenysorozat előírásai megengedik, akkor a Vasas Óbuda is játszhat a Fáy utcában hivatalos mérkőzéseket. Tekintve, hogy az új csarnok a régi szerkezetre épült, így itt a nézőtér mérete adott, 485 szék van a lelátón, erre jönnek pluszban a további álló helyek. Nem titkolt tervünk azonban, hogy a Vasas-város projekt részeként a következő években még egy további, több ezer fő befogadására alkalmas csarnok is épüljön a Fáy utcában, amelyet akár más sportszervezetekkel közösen is tudna használni a Vasas SC. Ha ez megvalósulna, akkor hosszú évtizedekre stabil infrastrukturális hátteret teremtenénk az Angyalföldi Sportiskolával közösen megalkotott szakmai koncepciónknak, így elérhetővé válna az a cél, hogy a Vasas felnőtt csapata stabilan NB I-essé váljon, elsősorban saját nevelésű és magyar fiatalokra támaszkodva.

 


- Ha már ez szóba került, a megújuló létesítményekben mindannyian sikert sikerre halmozó VASAS sportolókat szeretnénk látni. A jelenlegi sportfinanszírozási rendszerben erre mennyi esélyünk van?

Tisztában vagyunk azzal, hogy a szurkolóink számára a sportsikerek a legfontosabbak, ez így van rendjén, és önkritikusan mondhatom, hogy ennek az elvárásnak nem tudtam, tudtunk megfelelni az elmúlt években. A kormányzati forrásoknak hála az alapfeladatainkat ragyogóan el tudjuk látni, az élsport viszont folyamatosan drágul, ráadásul olyan ütemben, amivel jelenleg nem tudunk versenyezni. Most elsősorban azt az utat látjuk, hogy a csapatsportágak működtetésébe olyan tulajdonosokat, gazdákat, akár sportági elnököket keressünk, akik saját forrással tudnak beszállni a működtetésbe, vagy komoly érdekérvényesítő képességgel bírnak az adott sportágban. Jó példa erre a Kubala Akadémiánál Nagy Miklós szerepvállalása, aminek köszönhetően ismét az élvonalban szerepelhet az utánpótlásunk, a jégkorongban Szuper Leventéék felnőtt csapattal kapcsolatos projektjét említeném, a felnőtt röplabdában pedig Jámbor János szerepvállalását, amellyel tartani tudtuk a lépést az ellenfelekkel, és ismét bajnoki címet tudott ünnepelni a Vasas Óbuda. Azt viszont látni kell, hogy bajnoki dobogós helyeket napjainkban csak gigantikus költségvetéssel és elsősorban külföldi játékosok szerepeltetésével lehet elérni, miközben az általunk támogatott hosszú távú szakmai koncepció az, hogy  inkább a saját utánpótlásra és fiatal magyar játékosokra építünk, építenénk jövőben. Összességében tehát ez nemcsak pénzügyi kérdés, hanem egy szakmai dilemma, és mi azt gondoljuk, hogy a Vasas és a magyar sport számára ez a verzió is nélkülözhetetlen.

 

Németh György - Conti


Hirdetések