Gy. Szabó Csilla, 2023.03.22. | Kosárlabda

A Vasas Akadémia kiemelkedő utánpótláskorú játékosa, Rosta Péter, az európai kosárlabdázás egyik legnagyobb mesterénél Holger Geschwindnernél járt Németországban. A korábbi NBA-sztár, Dirk Nowitzki nevelőedzője, a magyar fiúnak is számos jó tanácsot adott, és a jövőben is nyomon követi fejlődését.

Sokan tartják minden idők legjobb európai kosárlabdázójának a német Dirk Nowitzkit, aki a Dallas Mavericks játékosaként lett világsztár, s 2021-ben, még az NBA 75 legjobbja közé is beválasztották. A ponterősségéről ismert erőcsatár az amerikai profi bajnokságban eltöltött huszonegy esztendejét egyetlen csapat színeiben játszotta le, hűsége azonban nemcsak az egyesülete irányában volt nyilvánvaló, de a nevelőedzője Holger Geschwindner felé is. Nowitzki a legnagyobb sikerei idején is hazajárt mentorához, hogy zárt ajtók mögött gyakorolják a legfontosabb technikai elemeket.

Most még csak titkon remélhetjük, hogy a 2007-es korosztály egyik legjobb hazai fiújátékosa, a Vasas Akadémia ígérete, Rosta Péter is eljuthat egyszer a sportág csúcsának számító amerikai bajnokságba. Ahhoz viszont kétség sem férhet, hogy a pasaréti szakvezetés mindent megtesz ennek érdekében. A kiváló német kapcsolatok, s azon belül is Harald Stein U18-U20-NBI B-s szakmai igazgató, egyéniképzés-vezető ismeretségeinek köszönhetően, a fiatal kosárlabdázót személyesen Holger Geschwindner látta vendégül egy hétvégére. Az egyéni képzés, valamint az azt követő beszélgetés nagy élmény volt fiatal akadémistánk számára, akit édesapja, valamint Harald Stein kísért el Würzburgba.

„Óriási megtiszteltetés a számomra, hogy a nemzetközi kosárlabdaélet egyik legnagyobb szakembere fogadott, és edzést tartott nekem – beszélt németországi élményeiről Rosta Péter, aki nem csak az U16-os, de az U18-os pasaréti együttesnek is erőssége a hazai bajnokságban. – Nagyon tanulságos napot töltöttünk együtt a pályán és azon kívül egyaránt. Technikailag a közeli befejezéssel foglalkoztunk, s ami leginkább megmaradt bennem a sok érdekességből, az az, hogy mindig a kosarat és a védőt nézzem a labda helyett. Ezt azóta is szem előtt tartom és igyekszem minden alkalommal megvalósítani, ahogy a többi tanácsát is próbálom a gyakorlatban alkalmazni. Ami a pályán kívüli beszélgetésekből megmaradt az leginkább az atletikus dolgokra vonatkozik, a futótechnikámon például szerinte mindenképpen csiszolni kéne. Emberileg is nagyon kedves, szimpatikus és segítőkész volt, remélem, hamarosan ismét találkozunk, immáron Pasaréten.”

Nagy Zoltán az U10-U16-os korosztályok szakmai igazgatója, és egyéniképzés-vezetője maga is hosszú évtizedeken át edzősködött Németországban, s bár Rosta Péter látogatásának szervezésében is részt vett, elsősorban Harald Stein érdeme, hogy ez a különleges találkozó létrejöhetett a szerinte generációjának top hármas tehetsége, valamint a német szaktekintély között.


Rosta Péter (középen) már az elmúlt bajnoki idényben is kiemelkedő teljesítményt nyújtott Pasaréten. Jutalmát Mészáros Zalán szakosztály-igazgatótól  (balról) és U16-os edzőjétől, Kárpáti Dánieltől vehette át az évzárón Fotó:Makó Éva

„Peti számára nagyon hasznos és értékes lehet ez az ismeretség, s remélem, eljön az idő, amikor Dirk Nowitzkivel is személyesen találkozhat – jelentette ki Nagy Zoltán, aki éppen 1995-ben szerződött Németországba, amikor a tizenhét esztendős német tehetség már huszonnégy pontokat átlagolt a második ligás DJK Würzburg színeiben, s az évtized legnagyobb ígéretének tartották hazájában. – Viszonylag közelről kísérhettem felfelé ívelő pályáját, s később, amikor még Dallasból is rendszeresen hazajárt a nyári táborokba, személyesen is találkozhattam vele. Sőt, a tengerentúlon ott lehettem azon a meccsén, amelyiken a harmincezredik pontját szerezte. Mindkét esetben mentora és edzője Holger Geschwindner is jelen volt, utóbbi a helyes technikai alapok fontosságában erősített meg. A würzburgi szakember a mai napig részese Nowitzki valamennyi fontos döntésének, ami egyértelműen azt mutatja, hogy a mester-tanítvány kapcsolatnak nemcsak a szakmai, de az emberi oldala is nagyon fontos. A kettejük között kialakult szoros kapcsolat igen ritka a maga nemében, hiszen Dirk még akkor is hazajárt nevelőedzőjéhez nyaranta, amikor már az NBA legnagyobb sztárjainak egyike volt. Ilyenkor magukra zárták a tornaterem ajtaját és három-négy órán keresztül csak gyakoroltak. Minden alkalommal egy-egy újabb lépcsőfokot tettek le és tökéletesítettek, s erre építették egy évvel később a következőt. Ennek a tudatosan megtervezett munkának lett eredménye Dirk páratlan technikai képzettsége. A személyes névjegyeként ismert, egy lábon hátrafelé dőlve kivitelezett „flamingó-dobást” például két éven át gyakorolták, míg először mérkőzésen alkalmazta. A szinte védhetetlen technikának megvoltak a biztos elméleti alapjai, hiszen edzője, aki egyébként maga is jó játékos volt, matematikusként pontosan kiszámolta a kosár felé tartó labda tökéletes ívét.”

A Vasas Akadémia szakembere szerint Nowitzki és Geschwindner találkozása ritka példa, előbbi zsenialitásához, éppen az utóbbi által képviselt munkastílus passzolt a legjobban. Ebből az együttműködésből születhetett meg a kontinens és az NBA egyik kiemelkedő játékosa. S bár a túl korai párhuzamoktól Nagy Zoltán határozottan elzárkózik, azt bátran kijelenti, hogy Rosta Péter az a játékos, aki mögé a legnagyobb szakmai tudást kell tenniük, hiszen tehetsége csak így teljesedhet ki. S ahogy Nowitzki esetében fontos volt a korai felnőttek közötti megméretés, úgy a Vasas Akadémia fiatalja számára is ez a lépcsőfok lehet a következő.

„Nowitzki tizenhat évesen került a Würzburg első csapatához, amely a német másodosztályban játszott, s innen is szerződött a tengerentúlra – tette hozzá Nagy Zoltán. – Peti számára is jó lehetőség lehet a Piros csoport, ez jobban szolgálná a fejlődését, mint mondjuk az élvonal. Szülői támogatással most még az iskolára is figyelnie kell, le kell érettségiznie. Éppen úgy, ahogy azt Nowitzki is tette. Peti szereti a kosárlabdát, ott van minden edzésen, emberileg is különösen jó karakter. Tavaly sajnos sérülés miatt lemaradt az Európa-bajnokságról, remélem idén már ott lehet a kontinensviadalon a magyar korosztályos válogatott vezéregyéniségeként, és a nemzetközi porondon is leteszi a névjegyét. Mi itt Pasaréten mindent megteszünk azért, hogy tizennyolc éves koráig a lehető legjobb feltételek között, a számára legideálisabb képzést kaphassa.”


Hirdetések