Gy. Szabó Csilla, 2022.05.27. | Tehetségek

Sorozatunkban klubunk 17 és 23 év közötti kiemelkedő tehetségeit mutatjuk be. Olyan egyéni sportolókkal ismerkedhettek meg, akik korosztályos szinten már értek el komoly nemzetközi eredményt és ott kopogtatnak a felnőtt élsport kapuján. Gáspár Lalita szereti a divatot, örülne, ha folytatódna a Harry Potter, és nem mellesleg egy nagy sportlövő-ígéret.


 

Tudtad-e, hogy Lalita a sportokon kívül a divatot is szereti?

A felnőtt válogatottban nagyon fiatalon, már tizenhat évesen bemutatkozó sportlövőnknek az edzések és a tanulás mellett nem marad sok szabadideje. Ha mégis jut néhány órája saját magára, akkor szívesen látogatja a hazai sporteseményeket, de a divat is nagyon érdekli. Amikor kilencéves korában a sportágválasztón először vett a kezébe puskát, háromból három tízest lőtt. Azonnal tudta, hogy jó helyen van.

 

VILLÁMKÉRDÉSEK LALITÁHOZ

Ezt vinném magammal egy lakatlan szigetre: Erre a kérdésre soha nem tudtam válaszolni, egy idő után úgyis minden tárgy hasznavehetetlenné válna, éppen ezért mondjuk egy nagy adagot a kedvenc ételemből. Valami jó csípőset!

Ha bárkit lehetne, őt hívnám el vacsorázni: Talán J.K. Rowlingot, és megpróbálnám rávenni arra, hogy folytassa a Harry Potter könyvek írását.

 

 

Erősség és gyengeség: jól koncentrál, de a problémák néha megzavarják

- Jól tudok hosszú időn át egyetlen dologra koncentrálni, de erre nagyon nagy szükségem is van, hiszen a mi sportágunkban ez gyakorlatilag egy alapelvárás. A problémák azonban néha kizökkentenek a fókuszomból, nehezen tudom függetleníteni magam tőlük. 
 

Edző és tanítványa: nagyon elhivatott volt

Előbb jutott el hozzám a tehetsége híre, minthogy magam is láttam volna. A kétezertizenhatos hazai rendezésű Európa-bajnokságon azonban személyesen is meggyőződhettem ennek igazságtartalmáról. Ifiként lett aranyérmes a felnőtt csapattal, ami borzasztóan nagy szó. Látható volt, hogy azon fiatalok közé tartozik, akikben olyan erős az elhivatottság érzése, hogy fel sem merül bennük a vereség lehetősége. Egy évvel később, Mariborban is remekül lőtt, akkor is az volt az érzésem, hogy azon kevés női versenyzők közé tartozik, akiknek éles helyzetben sem remeg meg a kezük. Tehetségét bizonyítja, hogy vékony testalkata ellenére az első adandó alkalommal, tehát már tizennégy évesen megkezdte a három testhelyzetű edzéseket, ami bizony ebben a korban még igen megterhelő fizikálisan - beszél Lalitával kapcsolatos első benyomásairól edzője, Szucsák Mátyás.

 

Civilben -  Sportdiplomata születőben?

-  Az edzések mellett nagyon fontos számomra a tanulás, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem nemzetközi igazgatás szakára járok. Nagyon érdekel a sportdiplomácia világa, talán egyszer ott is kipróbálhatom magam.

 

SZAKSZEMMEL
Joó Éva, négyszeres olimpikon, Európa- és világbajnok sportlövő, a magyar utánpótlás-válogatott korábbi edzője:
- A mi sportágunkban sohasem születnek véletlen eredmények, különösen a nemzetközi porondon nem. Lalita nagyon fiatalon lett Európa-bajnok, és került be a felnőtt válogatottba, ami egyértelműen a tehetségét bizonyítja. Az átmenet azonban senkinek sem könnyű, ő sem tudta az ösztönös, tökéletes ráérzéseiből fakadó kiemelkedő teljesítményét zökkenőmentesen átmenteni. Hihetetlenül nagy munkabíró képessége révén azonban ez mégis sikerülhet. Amikor először megláttam, olyan törékeny és apró kislány volt, hogy valóban aggódtam, bírja-e majd a terhelést. És kibírta. A sportlövészetben ugyanakkor az is fontos, hogy ideális körülmények között dolgozhasson egy sportoló, hiszen óriási mentális terhek vannak rajtuk, így céljai eléréséhez számára is fontos, hogy minden a helyén legyen körülötte.  



 

 


A többi Vasas-tehetséget pedig itt találod: www.vasastehetsegek.hu


Hirdetések