Gy. Szabó Csilla, 2021.12.25. | Evezés

Alig több mint két hét alatt összegyűlt a Gerei Tamás olimpiai felkészüléséhez elengedhetetlen új hajó ára. Az adománygyűjtés sikere a MEC-Vasas evezős közösségének erejét is bizonyítja.

A MEC-Vasas evezőseinek minden várakozását felülmúlta annak a gyűjtésnek a sikere, amelyet azért indítottak, hogy a 2024-es párizsi olimpiára készülő Gerei Tamás számára profi versenyhajót vásárolhassanak. Kevesebb mint egy hónap alatt összejött a szükséges hárommillió forint, így a fiatal sportoló már meg is kezdhette a szóba jöhető hajótípusok kipróbálását, hiszen megteremtődött a biztos anyagi háttér a vásárláshoz.

„A gyűjtés ötletét alaposan megfontoltuk, nagyjából tudtuk mire számíthatunk, a klubtagok közül ugyanis többen is jelezték, komolyabb összeggel kívánják támogatni GT ötkarikás álmainak megvalósítását – számolt be honlapunknak a gyűjtés alakulásáról Németh Zsolt, a MEC-Vasas elnöke. – Ennek fényében úgy kalkuláltunk, hogy a kétmilliót jó eséllyel el fogjuk érni, idővel pedig a teljes összeghez közel kerülhetünk. Az adakozás gyorsasága azonban mindannyiunkat meglepett, mert arra egyáltalán nem számítottunk, hogy már karácsony előtt túl leszünk a százszázalékon.”

Pedig pontosan ez történt. A gyűjtés elindításakor létrehozott internetes oldalon ma már a teljes virtuális hajó rózsaszínben pompázik, a számláló pedig közel 110%-ot mutat. Alig több mint két héttel a rajtot követően célba is ért a nemes szándék. Ismerősök és ismeretlenek szinte egy emberként álltak az ügy mellé, s ez nemcsak Gerei Tamásnak, de a MEC-Vasas vezetőinek is jól esett.

„Az anyagi segítség mellett az erkölcsi támogatás is sokat számít, Tomit is motiválja, hogy ilyen sok ember számára fontos a jövője – fűzte hozzá Németh Zsolt, aki örömmel látta, milyen erősen megmozgatta a klub tagságát a gyűjtés. – De számunkra is egy szép, kerek történet lett belőle, nagyon jó érzés, hogy együtt, egymásért tehettünk valamit. Reméljük, hogy ez a szellemiség még sokáig elkísér minket, éppen ezért tavasszal mindenképpen szervezünk egy kis ünnepséget a csónakházban, amelyen minden adakozónak megköszönjük majd a segítséget.”

A hajóavató parti pedig már csak azért is különösen jónak ígérkezik, mert a több mint százharminc támogató név között azért jócskán akadt ismeretlen is. A szervezők pedig azokról sem szeretnének megfeledkezni, akikhez kacskaringós úton jutott el a segítségnyújtás vírusa.

Az adakozás sikere természetesen a főszereplő Gerei Tamást is meglepte, s örömmel vállalta, a teszteléssel járó különleges „terheket”:

„A Csepel Evezős Klubban legutóbb három hajót is sikerült kipróbálnom, közülük az egyik nagyon tetszett. De még a héten újra beleülök annak a gyártónak egy újabb modelljébe is, amellyel az ob-n nagyon jól mentem. A pillanatnyi helyzet az, hogy egy olasz és egy amerikai márka fut nálam versenyt, de hamarosan dönteni fogunk. Most persze, egy picit nyomaszt is, hogy ilyen sok ember letette mellettem a voksát, de alapvetően nagyon hálás vagyok nekik és örülök, hogy sikerrel járt a gyűjtés. Hosszútávon pedig motiváló ez a bizalom. Nagyon hideg van, nem mennek könnyen az edzések, a az ünnepek előtt már a Duna széle is jegesedett, de januárban Törökországba utazunk a válogatottal, ott már csak a munkára kell majd figyelni.”

Az evezős klub legsikeresebb, saját nevelésű versenyzője az elmúlt több mint tíz év alatt a hazai és a nemzetközi vizeken egyaránt számtalan korosztályos és felnőtt érmet szerzett. Gerei Tamás és a MEC-Vasas eddigi erőfeszítéseire egy olimpiai szereplés tehetné fel a koronát 2024-ben, Párizsban. A siker most már biztos, hogy nem a támogatói bázison fog múlni, hiszen az adománygyűjtés bizonyította az egyesület közösségének erejét. 


Hirdetések