Gy. Szabó Csilla, 2020.12.02. | Kosárlabda

A tervek szerint a BKG Príma Akadémia elleni december 19-i hazai mérkőzésen lép ismét pályára az NBI/B Piros csoportjában szereplő Vasas Akadémia férfi csapata. A gárda utoljára november 10-én, a Hepp Kupa harmadik fordulójában játszott, így több mint egy hónaposra sikerült a koronavírus-járvány miatti kényszerpihenő.

A női együttessel szemben, a férfiakat nem egyszerre sújtotta a járvány, így ők az éppen hiányzók nélkül, de a kényszerű meccsszünet idején is folyamatosan edzettek. Összességében három bajnoki és egy kupameccset kellett lemondaniuk, ezeket valószínűleg januárban fogják pótolni. Az akadémisták remek sorozatot szakítottak meg, hiszen az őszi szezonban hét mérkőzésből hetet nyertek, a Hepp Kupával együtt kilenc találkozóból kilencet.

A csapat vezetőedzője, Faragó Péter akár bosszankodhatna is, hiszen remek formában volt együttese, ő azonban inkább a járvány tanulságaira hívja fel a figyelmet:

„Az a legfontosabb, hogy mindenki egészségesen térjen vissza közénk, ezen kívül semmi más nem érdekel pillanatnyilag. A koronavírus gyakorlatilag az utolsók között ért el bennünket, hiszen volt olyan csapat, mint például a Honvéd, amelyik egy hónapos késéssel vágott neki a szezonnak. Bevallom őszintén, nekem sem okozott túl nagy örömöt, amikor olyan együttes ellen játszottunk, amelyik a legjobb három-négy játékosát is nélkülözni kényszerült. Úgy látom, egyre toleránsabban és együttérzőbben kezelik a csapatok a kialakult helyzetet, amiből arra következtetek, hogy megértettük a járvány üzenetét. Sajnos az erőviszonyok idén már felborultak, ezért ez a szezon elsősorban a rendkívüli helyzethez való alkalmazkodásról szól, nem pedig a szisztematikus építkezésről.”

Az akadémia szakembere éppen ezért most nem is őszi sikerszériáról beszél, hanem egy biztonságos, hét meccses előnyről, amely bármi történjen is a folytatásban, a végelszámolásnál mindenképpen pozitív irányba billenti majd a mérleg nyelvét. Fogalmazhatnánk úgy is, hogy az ismét formába lendülésből fakadó hibázásra is lehetőséget ad, bár Faragó Péter ennél azért sokkal sarkalatosabban fogalmaz és végtelenül bízik fiaiban.

„Ha mindenki egészéges lesz, ismét fel fogjuk építeni magunkat, efelől nincs kétségem – jelenti ki határozottan az akadémia felnőtt csapatának vezetőedzője, aki ezt a véleményét éppen az őszi történésekre alapozza. – Egy szakmailag jól sikerült és hosszú – hat hetes – alapozás után vágtunk neki a szezonnak, amelynek első meccsét hosszabbításban nyertük.  Ez a siker nagy önbizalmat adott, de az is fontos, hogy gyakorlatilag minden hibátlanul összeállt. Nemcsak maga a csapat, de a játékrendszerünk is. Jó hangulat alakult ki, mindenki megérezte hol van a pontos helye és eszerint végezte a dolgát. Nehézségeink persze már ekkor is voltak, hiszen hol sérülés, hol betegség miatt mindig voltak hiányzóink, de még nem nagy számban. Nehéz volt tervezni, de a csapatszellem és az összefogás mindig kisegített minket a bajból. Erre a hitre és kitartásra számítok az újrakezdés során is, bár a konkrét eredmény terén nem lesznek irreális elvárásaim a fiúkkal szemben. De tisztességgel helyt fogunk állni, abban biztos leszek!"

Fotó: Bornyi Márton


Hirdetések