Dobos Sándor, 2018.06.13. | Vízilabda

Ifjúsági világbajnok, junior vb-bronzérmes, Euro Kupa-győztes vízilabdázóval erősítette meg keretét a VasasPlaket, hiszen a hat érkező játékos között ott van Vogel Simon is. Az UVSE-től érkező pólóssal beszélgettünk.

Ahogyan jeleztük, átalakul a VasasPlaket csapata, többen befejezték pályafutásukat, és érkezők is vannak. Őket mutatjuk be ezekben a hetekben, Hegedüs Gábor, valamint Szabó Bence és Mátyók Norbert után most Vogel Simonnal beszélgettünk.

Igazi pólós dinasztia tagja csapatunk új centere. Édesapja, Zsolt, az Újpesttel 1994-ben BEK-győztes és Európai Szuperkupa-győztes lett, a 90-es évek lila aranycsapatának tagja volt. Testvére, Soma a Ferencvárossal nemrég lett bajnok, korábban kétszer nyerte meg az Euro Kupát, de szintén ifi világbajnok és junior vb-bronzérmes, mellesleg a magyar válogatott tagja. Nagybátyjával, Gáborral a parton szoktunk találkozni, hiszen élvonalbeli játékvezető, korábban ő is az Újpestben vízilabdázott, majd a Vasashoz igazolt, itt lett Magyar Kupa-győztes 1993-ban.

Simon tehát folytatja a hagyományokat, a Ferencvárosban nevelkedett, ahol édesapja is volt edzője hat évig (sőt, a Budapest Gyermekbajnokságban ő küldte be először centerpozícióba), ott volt a zöldek elmúlt évekbeli építkezése során a csapatban, tavaly Euro Kupa-győztes lett.


Vogel Soma, édesanyjuk és Vogel Simon a junior vb-bronzérem után

A legutóbbi bajnokságot ezzel együtt az UVSE-ben töltötte. Abban a csapatban, amelyik kétszer is megtréfálta a mieinket a szezonban, az ellenük elhullajtott 5 ponton múlt a felsőházba jutásunk.

„Jól jött ki a Vasas elleni két mérkőzés „nekünk”. Az első az egész bajnokság nyitómeccse volt, jobban elkaptuk akkor a rajtot, mint a Vasas, az az egy pont sikernek volt mondható. A Komjádiban elért győzelmünk meglepetésként ért akkor bennünket, de mint később kiderült, végül egyik csapatnak sem jött össze jól a bajnokság vége.”

(Az UVSE-nek egyébként még van két mérkőzése, osztályozót játszik az OB I/B második helyezettjével, a Kanizsával.) De vajon milyen volt egyénileg Vogel Simonnak az előző szezon?

„Amiért az UVSE-be mentem a Fradiból, azt megkaptam. Sok, határtalan játék- és edzéslehetőséghez jutottam. Érzem is magamon azt, hogy fejlődtem, de még tovább akarok fejlődni. Az UVSE-nél elég volt ez az év arra, hogy a játékrutinomat megerősítsem. Korán kiderült, hogy a csapat jövőre sem lesz jobb, hiszen Benedek Tibor szakmai igazgató jelezte, hogy az ifistákra számít a felnőttkeretben, így azt mondta, hogy ha van ajánlatom, elenged. Azért kaptam tőle két-három hét gondolkodási időt tőle, és ez nyilván kellett, mert amikor az UVSE-hez igazoltam, az ő személye is döntő tényező volt. Viszont mérlegeltem, és én már jobb eredményeket szeretnék elérni, inkább a Vasassal szeretnék a felsőházba jutásért küzdeni, mint az alsóház alsó felében szerepelni” – fogalmazott Vogel Simon, akit már egy éve is megkeresett Földi László vezetőedző, de akkor ugyebár az UVSE mellett döntött.

„Földi Laci bá aztán már az ősszel, a Magyar Kupa-selejtezők során jelezte, hogy ha váltani szeretnék, tudok, szívesen látna a csapatban. Több hónapon át beszéltünk aztán erről és tavasszal én már döntöttem.”

De mi volt a döntő ok?

„Vonzó volt a lehetőség, hiszen megismerhettem a csapat összetételét, szerkezetét és a programját is. Szimpatikus volt a 23-25 éves játékostársak jelenléte, ez egy lendületes, fiatal csapat lehet, amellyel reális célként küzdhetünk a nyolcba kerülésért. Sokat fogunk és kell dolgozni, hogy ez sikerüljön. Többekkel együtt játszottam már korábban. Sélóval a máltai Európa-bajnokságon, Szabó Bencével és Mátyók Norbival az utánpótlás-válogatott bő keretében, illetve Norbival még a Fradiban is. Major Martin pedig az UVSE-ben volt a csapattársam legutóbb, miközben együtt nőttünk fel a Fradiban.”

Fejlődni szeretne Vogel Simon a Vasasban

Vogel Simon centertársa Simon Henrik lesz, kérdés, róla mit gondol új igazolásunk.

„Nem ismerem őt még annyira, de láttam sokszor játszani, hiszen a 97-es válogatottat követtem az öcsém miatt, és mindig a centereket figyelem leginkább. Nagyon ügyes srác, mozgékony center, remélem, jól kiegészítjük majd egymást, bár magamat is inkább egy mozgós centernek tartom. Szeretnék majd tőle tanulni, és adott esetben szeretném, ha ő is meghallgatna, hátha tudok neki olyat mutatni, ami a csapat erősségére válhat.”

Földi László egyébként Simonnal kapcsolatban korábban úgy fogalmazott: nem kell még lemondania a válogatottságról sem a fiatal játékosnak, mert képességei alapján egyszer odakerülhet a nemzeti csapathoz.

„Nagyon megtisztelő, amit Laci bá mondott, és ez tényleg így is van: még egy jó pár évig meg szeretném magamnak adni az esélyt, hogy kivívjam a válogatott szereplés lehetőségét. Szeretnék bizonyítani azoknak, akik hisznek bennem, azoknak meg végképp, akik nem hisznek. Úgy érzem, most a Vasas az a csapat, amelyik a legtöbbet adhatja nekem a további fejlődéshez” – mondta Vogel Simon, aki egyébként az Óbudai Egyetem nappali tagozatos, egyéni tanrendes hallgatója kereskedelmi és vendéglátó szakon.

Üdv a Vasasban!

(Nagy kép: Madar Dávid)


Hirdetések