Jenkei Dániel, 2020.01.16. | Klub

Július 24. és augusztus 9. között olimpiát rendeznek Tokióban, majd augusztus 25-én ugyanitt kezdetét veszi a paralimpia. Százkilencven nappal a megnyitó előtt az a legfontosabb kérdés számunkra, hogy hány vasasos sportolónak szurkolhatunk majd a japán fővárosban. Összeállításunkban alaposan körüljárjuk, hogy kik a biztos résztvevőink, kiknek van reális esélyük a tokiói részvételre, és kik azok, akiknek bravúrra lenne szükségük ahhoz, hogy résztvevőivé váljanak a játékoknak. Jöjjön a nagy vasasos kvótakörkép!

Kezdjük a birkózással, hiszen az egyik legjobb helyzetben világbajnoknőnk, Sastin Marianna van, aki már 2019 szeptemberében, a nurszultán-i világbajnokságon jogot szerzett az olimpiai indulásra, miután az ötödik helyen végzett.  Függetlenül attól, hogy a sportágban a kvóta a nemzetnek és nem a versenyzőnek szól, ha Marianna egészséges, akkor biztosan ő fog indulni női 62 kg-ban Tokióban.

 

A 30. születésnapját a napokban ünneplő Szilágyi Áron is nyugodtan készülhet arra, hogy sporttörténelmet írjon, és megnyerje zsinórban harmadik egyéni olimpiai bajnoki címét. Ami igazán biztossá teszi a részvételét, az a magyar kardcsapat jelenlegi második helye a világranglistán.

 

A vívóknál ugyanis igencsak összetett a kvalifikációs rendszer, és elsősorban a csapatok szereplése határozza meg az egyéni részvételt. Fegyvernemenként összesen nyolc, háromfős csapat (+1 tartalékkal) indulhat majd Tokióban. Biztos résztvevő a világranglista első négy helyezett csapata, illetve kontinensenként a további legjobb válogatottak. Amelyik nemzet csapatban kvalifikál, annak mindhárom vívója indulhat egyéniben is. Amelyik csapat nem jut ki, abból a nemzetből maximum 1 fő indulhat az egyéni küzdelmekben.

Utóbbi esetben az egyéni világranglista, azon belül is a kontinensenkénti rangsor dönt. Szilágyi Áron ebben a pillanatban hetedik az egyéni tabellán, de nem kell izgulnia, hiszen ahogy említettük, a csapattal biztos kijutó helyen állnak, többek között a budapesti vb második helyezésének köszönhetően. A végső határokat egyébként 2020. április 4-én húzzák meg a vívóknál, az akkori állapot dönt a kvalifikációt illetően.

Azért is taglaltuk ezt ennyire részletesen, mert ha minden jól megy, akkor vívásban lehet ott a legtöbb Vasas-sportoló Tokióban.

Női kardban Katona Renáta a magyar csapat tagjaként kvalifikálhat. Ehhez nagy lépést tettek, amikor decemberben Salt Lake Cityben világkupa-ezüstöt nyertek. A magyar női kardcsapat jelenleg a világranglista ötödik helyén áll, de van előttünk két nem európai rivális is, ezért ha minden így maradna, akkor az olimpiai részvételt érne. A hátralévő két versenyen (Athén és Sint-Niklaes) minden kiderül, tartani kell a pozíciót, elsősorban az ukránok előtt, és akkor Katona Renáta révén minden bizonnyal lesz női kardozónk Tokióban.


Férfi párbajtőrben kicsit kacifántosabb a helyzet. Vasasos szemszögből itt is csak a csapatkvalifikáció jöhet szóba.  A magyar együttes eddig nem muzsikált jól, ám az elmúlt hétvégén bravúros aranyérmet nyert a heidenheimi világkupán, így immáron a nyolcadik, kvalifikációt érő helyen áll.

A kacifántosságot nem erre értettük elsősorban, hanem arra, hogy roppant kiegyensúlyozott a magyar mezőny, így aztán a többi fegyvernemmel ellentétben itt egyáltalán nem lehet tudni, hogy ha kijut a csapat az olimpiára, akkor kik lesznek a tagjai. A Vasasból Nagy Dávidnak, Koch Máténak és Bányai Zsombornak van reális esélye erre. A budapesti vb-n tavaly nyáron Koch Máté bekerült a csapatba, Nagy Dávid pedig egyéniben indult. Bányai Zsombor számára pedig a 2019-es országos bajnoki harmadik helyezés adhat némi reményt. Tény viszont az is, hogy a mostani heidenheimi csapatbravúrt vasasos versenyző nélkül érte el a magyar négyes.

A világkupák közül hátra van még Vancouver és Buenos Aires, utána eldől, hogy a magyar csapat kvalifikál-e, az azonban csak később válik véglegessé, hogy kijutás esetén kik lesznek a csapattagok. Emiatt aztán a vasasos versenyzőknek egyéniben is érdemes csipkedniük magukat a hátralévő viadalokon.

 

Vívásban a legspeciálisabb helyzetben másik olimpiai címvédőnk, Szász-Kovács Emese van, aki augusztusban adott életet ikreinek. Ebből kifolyólag a 2019-es év teljes egészében kimaradt számára, ami a versenyzést illeti, ezért neki az egyéni világranglistáról nincs sansza kijutni, a magyar női párbajtőrcsapat pedig szintén messze jár a kvalifikációhoz szükséges helyezéstől.

Így aztán egyetlen opció maradt számára, az áprilisi európai zónaverseny, amelyen azok indulnak, akik nem szereztek kvótát a kontinensen. Innen csak egy versenyző jut ki az olimpiára, így Emesének meg kell nyernie a madridi versenyt.  Arról nem is beszélve, hogy csak akkor indulhat Madridban, ha erre a magyar szövetség őt jelöli. Szép kihívás, maradjunk annyiban!

 

A hosszú vívófejezet után nézzük az ökölvívást, amelyben négy éve Rióban két vasasos sportoló, Bacskai Balázs és Harcsa Zoltán képviselte a magyar színeket. A sportág hazai helyzete pedig a mostani olimpiai ciklusban sem vált könnyebbé, sőt… Bacskai azóta profinak állt, így Harcsa mondható a legnevesebb amatőr bokszolónak napjainkban. Ő már Londonban is ott volt 2012-ben, ahol az ötödik helyen végzett.

Mivel az eddigi világversenyeken senki sem szerzett kvótát a magyarok közül, így most is London lehet az egyik fontos helyszín, hiszen márciusban itt rendeznek kvalifikációs viadalt, de májusban még Párizsban is kínálkozhat egy utolsó lehetőség a kijutásra. Nemcsak 75 kg-ban Harcsa Zoltánnak, hanem a 2019-ben ugyancsak magyar bajnoki címet nyerő Kozák Lászlónak is 69 kilóban. Fodor Milán, aki 63 kg-ban nem tudta megnyerni a decemberi ob-t, kicsit távolabb került a lehetőségtől. A hölgyek között az ugyancsak ob-ezüstérmes Benke Sárának nyílhat némi esélye a kvalifikációra, ehhez azonban még többek között a Bocskai Emlékversenyen is bizonyítania kell február elején.

A realitásokat nézve egy vagy két kvótának már nagyon örülnénk a bokszolóknál, különösen, ha Vasas-sportoló, vagy sportolók szereznék.

 

Úszásban a tizedek és századok, azaz a szintidők mellett azt is figyelembe kell venni, hogy bombaerős a magyar mezőny, így aztán bizonyos számokban nem elég szintet úszni, hanem benne is kell lenni a legjobb kettőben itthon, ha valaki olimpiára szeretne menni. Leegyszerűsítve, létezik „A” és „B” kiküldetési szintidő: A-szint elérése esetén egy nemzet két versenyzőt indíthat az adott számban, míg B-szintnél csak egyet.

Ha ezt a matekot nézzük, akkor Kutasi Máté, a 200 méteres mellúszás bajnoki címvédője áll a legjobban, hiszen neki már van B-szintes ideje, és ő a legjobb a magyar rangsorban, így ha most húznának vonalat, akkor ott lenne Tokióban. Persze addig még sok víz lefolyik a Dunán, vagy legalábbis a Duna Arénában, ahol majd a 2020-as országos bajnokságot rendezik.

 

Sós Dániel decemberben kiválóan szerepelt a rövidpályás országos bajnokságon, és ezzel bejelentkezett az olimpiára 200 vegyesen. Amerikában tanuló versenyzőnkkel a közelmúltban hosszabban is beszélgettünk, és szóba került természetesen Tokió is. Dani számára az április eleji Canada Open lesz a sorsdöntő ebből a szempontból.

 

György Réka szintén amerikai „cserediák”, ő viszont a már említett, március végi budapesti nagymedencés országos bajnokságon próbál majd olimpiai szintet úszni. Erre a legjobb esélyese 200 háton és 400 vegyesen van, de itt azért figyelembe kell venni olyan tényezőket is, hogy Hosszú Katinka vagy éppen Jakabos Zsuzsanna is a honi riválisok között van.

 

Szabó-Feltóthy Eszter számára tavaly már szerencsét hozott a Duna Aréna, hiszen remek úszásokkal lett junior világbajnoki negyedik 200 háton és 400 vegyesen. Ő György Rékához hasonlóan ebben a két számban, és ugyanúgy a Duna Arénában rendezett ob-n kerülhet be a tokiói csapatba, ha minden ideálisan alakul.

 

A hagyományos magyar olimpiai sikersportágban, a kajak-kenuban szintén nem könnyű eligazodni a válogatási szabályok között. Sok versenyző állítja egyébként, hogy egy hazai válogatóversenyen erősebb a mezőny, mint egy világbajnoki döntőben…

A mostani olimpiai ciklus elején még úgy tűnt, hogy női kajakban lehetnek a legkomolyabb reményeink, hiszen a Vasasból 2017-ben Takács Tamara és Vad Ninetta világbajnoki címnek örülhetett. Nem ragoznánk túl, legyen elég annyi, hogy azóta Takács Tamara doppingügybe keveredett, Vad Ninetta pedig a sérülései miatt abbahagyta a sportágat, így aztán ők biztosan nem lesznek Tokióban olimpiai résztvevők.

Maradt a férfi szakágban Solti László, aki eddig elsősorban a maratoni távokon jeleskedett, de igen elszántan készül arra, hogy ott lehessen az olimpián síkvízi versenyzőként. A férfiaknak jelenleg a 6 megszerezhető kvótából 5 áll a magyar csapat rendelkezésére, a kajaknégyes, illetve 1000 méter egyesben Kopasz Bálint olimpiai részvétele tűnik biztosnak. A maradék egy helyet a májusi racicei pótkvalifikációs versenyen, vagy a júniusi bascovi Európa-bajnokságon lehet megszerezni.

Ha ez sikerül valamelyik magyar egységnek, akkor a hazai válogatóversenyeken dől el, hogy a nemzetnek szóló kvótákkal melyik versenyzők indulhatnak az olimpián. Solti Lászlónak 1000 egyesben, illetve párosban is jól kell teljesítenie, hogy bekerülhessen valamelyik tokiói hajóba.  

 

Sportlövészetben Gáspár Lalita a legmagasabban jegyzett versenyzőnk, aki 2019-ben olimpiai „A”-kerettag lett, és Magyarországnak van kvótája az általa preferált versenyszámban. Ettől függetlenül a tokiói szereplésére kevés az esély, mert a felnőttek válogató versenyein nem tudott kiemelkedően szerepelni az utóbbi időszakban, így rá elsősorban a juniorok között számítanak még.

 

Karatéban egy másik fiatal tehetségünk, Klement Kármen nevét kell feltétlenül megemlíteni, aki évről évre fejlődik, így már a felnőtt olimpia kapcsán is írhatunk róla. Az ő kategóriájában a világranglista első öt helyezettje automatikusan ott lesz Tokióban, a további negyvenöt helyezett közül pedig az vehet részt a május elejei párizsi kvalifikációs versenyen, aki a legjobb a saját nemzetéből. Ezen a kvalifikációs viadalon egyébként mindössze három kvóta talál gazdára.

Kármen jelen pillanatban a világranglista 49. helyén áll, de mivel egy másik magyar versenyző megelőzi, jelen állás szerint nem lehetne ott a kvalifikációs viadalon. Van még azonban hátra több nemzetközi verseny (Párizs, Dubai, Salzburg, Madrid) és egy Európa-bajnokság is, ahol pontokat lehet szerezni, versenyzőnk pedig szeretné kivívni a kvalifikációs versenyen való részvétel lehetőségét.

 

A csapatsportágak közül az olimpiai játékokon 2020-ban debütáló 3x3-as kosárlabdát említhetjük halvány piros-kék reménysugárként, hiszen Böröndy Vivien, a Vasas Akadémia játékosa ott van a válogatott közelében ebben a műfajban. Mindkét nemnél 12 csapat indulhat a játékokon, a kontinentális kvóták mellett a 2020-as világselejtezőn és az Európa-bajnokságon elért helyezés is fontos a részvétel szempontjából. Vasasos szemszögből a legpozitívabb forgatókönyv természetesen az lenne, ha a női válogatott kijutna Tokióba, Böröndy Vivien pedig bekerülne a csapatba.

 

Az olimpia kapcsán a végére hagytuk az atlétákat, akiknél a 2019-es év két legjobb magyar maratoni futója, Gyurkó Fanni és Jenkei Péter is Vasas-versenyző. Előbbi 2 óra 38 perces időt futott tavaly, utóbbi pedig 2 óra 17 percet, így mindketten magyar bajnokok és ranglistavezetők voltak. Ezek a paraméterek négy évvel ezelőtt biztos olimpiai részvételt eredményeztek volna számukra, csakhogy…

Csakhogy maratoni futásban teljesen megváltoztatták, pontosabban szólva megszigorították a kvalifikációs rendszert. A négy évvel korábbi, körülbelül 150 fős mezőny helyett Tokióban csak 80 maratoni futó indulhat, ehhez pedig a hölgyeknél 2 óra 30 perc körül idő szükséges, míg a férfiaknál 2 óra 12 perc. Ráadásul mindjárt két ilyen szintű futás szükségeltetik a kvalifikációs időszakban, hiszen ebből állnak össze a kvalifikációs rangsorba számító pontok.  Ezek bizony magyar, sőt európai szinten is űridők, így aztán, ha nem enyhít a szabályokon a Nemzetközi Atlétikai Szövetség, akkor aligha lesz hazai futó a tokiói (pontosabban szólva a várható hőség miatt a szapporói) olimpiai rajtnál idén nyáron.

 

Időrendben haladva, az olimpia után augusztus 25. és szeptember 6. között következik a paralimpia a japán fővárosban.

Klubunk egy sportágban, a paraúszásban érintett, ott viszont túlzás nélkül állítható, hogy meghatározó szerep várhat versenyzőinkre. Itt a 2019-es világbajnoki 1. és 2. helyezettek biztosan készülhetnek Tokióra, hiszen ők személyre szóló kvótát kapnak. Illés Fanni és Pap Bianka megfelelnek ennek a kritériumnak, hiszen mindketten remekeltek a tavalyi londoni vb-n.

Ugyanez elmondható Száraz Evelinről is, aki fiatal kora ellenére bronzérmet tudott nyerni Londonban. Ez ugye önmagában még nem ér kvótát, viszont a világranglista 1-8. helyezett versenyzők nemzete is kap kvótát, így Evelin is gyakorlatilag biztosan készülhet a paralimpiára.

Az, hogy ki milyen számban úszik Tokióban, az úgynevezett mqs - és met-időkön múlik, de ennyire még nem érdemes előreszaladni. Szabó Álmos edző elmondása szerint Illés Fanni esetében a 100 mell, 200 vegyes és a 400 gyors tűnik biztosnak, ugyanez vonatkozik Száraz Evelinre, Pap Bianka pedig a 100 hát, 200 vegyes és 400 gyors hármasra készülhet. Versenyzőink vélhetően még további számokban is indulnak, de ez majd a pontos paralimpiai úszóprogram ismeretében válik biztossá.

Hármukon kívül még egy vasasos női versenyzőnek, Payer Katának nyílhat esélye a kvótaszerzésre, akinek első lépésként a január végi, spliti nemzetközi versenyen kell szintet úsznia.


A férfi mezőnyben Tóth Tamás címvédőként készül Tokióra, és Száraz Evelinhez hasonlóan ő is elsősorban a ranglistán elfoglalt helyezése, tehát az időeredményei alapján számolhat a kvótával.

Paralimpiai bajnokunk a nyári játékokon szeretne minél több számban indulni, és erre minden esélye meg is van, hiszen 50 gyorson, 100 háton és 200 vegyesen is rendelkezik mqs-idővel, ami gyakorlatilag az olimpiai A-szintnek felel meg. Az említett három úszáson kívül egy kiegészítő számot terveznek edzőjével, Horváth Péterrel, amely valószínűleg mellúszásban lesz.


Hirdetések