Jenkei Dániel, 2019.09.17. | Úszás

Csak vasasos sportolók tudtak a magyar küldöttségből érmet nyerni a londoni paraúszó világbajnokságon.

Ahogy már beszámoltunk róla, a londoni paraúszó vb két fantasztikus magyar és vasasos sikerrel kezdődött: előbb Illés Fanni lett világbajnok 100 mellen, majd ugyanebben a számban, egy másik kategóriában a mindössze 14 éves Száraz Evelin állhatott fel a dobogóra, bronzérmet nyerve.
 
A folytatásban Pap Biankában bízhattunk, aki előbb 200 vegyesen lett harmadik nagy hajrával, majd a zárónapon a fő számában, 100 háton lett második. Na de hogyan? Mindössze egy századdal lemaradva holland vetélytársától...
 
Paralimpiai bajnokunknak, Tóth Tamásnak sem volt könnyű dolga a roppantul megerősödött mezőnyben, neki a 200 vegyes sikerült a legjobban, ahol ötödik lett végül.
 
 

(fotó: Tino Henschel)
 
 
Szabó Álmost, a vasasos lányok edzőjét kértük arra, hogy egészítse ki az első nap után adott értékelését, már csak azért is, mert valamennyi magyar érem tulajdonosai az ő tanítványai:
 
- Összességében elégedett vagyok. Ahogy korábban is nyilatkoztam, az első napon megszerzett arany –és bronzéremnél, egyéni csúcsoknál, illetve paralimpiai kvótánál többet nem kívánhattam volna. Illés Fanni remekül használta a rutinját, és nagyon mélyről ért fel a csúcsra. Száraz Evelinnél pedig a vagányságát emeltem ki, aminek köszönhetően 14 évesen ő a valaha volt legfiatalabb magyar női paraúszó, aki vb-dobogóra tudott állni.
Pap Bianka 100 háton elért ezüstérme nem a könnyen felejthető kategória, délelőtt minden tökéletesen sikerült, nagyon magabiztosan, elsőként jutott a döntőbe. Kár kertelni: ő is, én is aranyat vártunk ebben a számban, de a döntőben a holland lány meglepte. A forduló után olyan hátrányba került Bianka, hogy hiába volt nagyon jó a hajrája, egy hajszállal, vagy talán annál is kevesebbel, de lemaradt az aranyról. Ezt ki kell elemeznünk, hiszen ezekben a téthelyzetekben valami nyomja Biankát, aki ezt a döntőbeli időt, amit most úszott, szerintem januárban is megússza, a felkészülés alatt. Nagy gond semmiképpen nincs, hiszen mi Tokióért dolgozunk, így inkább ilyenkor jöjjön egy kisebb pofon, amiből még bőven van idő felállni. Tény az is, hogy Bianka 2016 óta veretlen volt száz háton, ő volt a vad, akit mindenki el akart ejteni, és ez cseppet sem könnyű szituáció.
Úgy gondolom, 200 vegyesen is nyerhetett volna fényesebb érmet, ott a pillangó rosszul sikerült, a hajrájára viszont büszke lehet, azzal hozta vissza a bronzérmet.
Három hét pihenő következik most a lányoknak, bár ők már Londonból hazafelé kérdezték, hogy mikor lesz újra edzés, de kell pár hét nyugalom, hogy utána újult erővel kezdjük újra, immár a paralimpiára koncentrálva.
 

Vasasos eredmények a londoni paraúszó világbajnokságon:
 
Illés Fanni
100 méter mell (SB4) 1. helyezés - paralimpiai kvóta
100 méter gyors (S6) 8. helyezés
200 méter vegyes (SM6) 13. helyezés
100 méter hát (S6) 9. helyezés
 
Pap Bianka
200 méter vegyes (SM10) 3. helyezés 
400 méter gyors (S10) 5. helyezés
100 méter gyors (S10) 9. helyezés
100 méter hát (S10) 2. helyezés - paralimpiai kvóta
 
Száraz Evelin
100 méter mell (SB5) 3. helyezés
200 méter vegyes (SM6) 12. helyezés
100 méter hát (S6) 11. helyezés 
 
Tóth Tamás
100 méter hát (S9) 8. helyezés 
100 méter pillangó (S9) 16. helyezés
200 méter vegyes (SM9) 5. helyezés
50 méter gyors (S9) 17. helyezés

Hirdetések