Gy. Szabó Csilla, 2024.03.26. |

Karrierje legjobb FIS-pontjával, 20.85-tel lett második a Franciaországban vasárnap megrendezett Brit Nemzetközi Bajnokság műlesikló számában Tóth Zita. A Vasas fiatal sízője a néhány nappal korábban Olaszországban elért 21.86 pontos legjobbját javította tovább, az új, 21.36-os átlagával pedig nemcsak egy nagy lélektani határt lépett át, de a top100-ba is visszatér, jó kiindulási alapot teremtve a jövő évi szezonnak.

Március közepén, a 40. helyen zárta Tóth Zita az idei Európa-kupa futamok sorát, amelyre méltán lehet büszke, ahogy a 45 szerzett pontjára is. Ezt követően visszatért Pozza di Fassába, ahol csatlakozott az APEX2100 csapatához. A programban két FIS nemzeti bajnokság szerepelt, s mindkettőn a harmadik helyen végzett műlesiklásban. A két dobogós helyezés között azonban óriási különbség volt, mind a teljesítmény, mind pedig a megszerezhető FIS-pontok tekintetében.

Az első nap első futamában egy viszonylag nagy hibát követett el, s így 1,7 másodpercnyi hátránnyal a nyolcadik helyre futott csak be. A másodikban nagyon jól összpontosítva, a második legjobb idővel küzdötte vissza magát a harmadik helyre. Jelentős hátránya miatt azonban a szerzett FIS-pontokkal nem lehetett elégedett, hiszen a 33.62-vel igencsak elmaradt, akkori legjobbjától, a 23.44-től.

„Mindig jól eső érzés felállni a dobogóra, ennek most is örültem, ahogy annak is, hogy a második futamban azért nagyon szépen visszajöttem – idézte fel Tóth Zita nagy menetelésének múlt szerdai kezdetét. – Jó hangulatban vágtam neki a második napnak, amelynek olyan jól teljesítettem az első futamát, hogy az élre állhattam. Nyomban éreztem, hogy nehéz feladatot kell megoldanom, vagyis vezető pozícióból nagyon jól síelni a második futamban is. Mivel ilyenkor a többiek, vagyis az „üldözők” is mindent beleadnak, ezen a szinten nem lehet védekezve, biztonsági menettel megőrízni az elsőséget. Nekem is mennem kellett, s így óhatatlanul becsúszott egy-két pici hiba. De így sem volt rossz, bátran álltam be a rajtba és az utolsó időmérőig még vezettem. A végére fogytam csak el, gyakorlatilag az utolsó tíz kapun csúsztam vissza a harmadik helyre.”

Szomorúságra azonban így sem volt oka Zitának, hiszen a győztestől 0.26, a második helyezettől pedig 0.07 másodperc választotta el. A szoros eredmény pedig azt is jelentette, hogy a minimálisan kapható 20 FIS-ponthoz is nagyon közel végzett, 21.86-tal eddigi karrierje legjobb eredményét érte el. Ráadásul egy igen fontos lélektani határt is átlépett.


Tóth Zita dinamikusan és bátran síelt Pozza di Fassában

„Az utóbbi időben kicsit nyomasztott a huszonhárom pontos álomhatár, valahogy nem láttam a realitását annak, hogy ez alá mehessek – osztotta meg honlapunkkal a FIS-pontokkal kapcsolatos gondolatait Tóth Zita. – Sokat járt ez a fejemben, hiszen az átlagos FIS-versenyeken már nem tudtam volna javítani, az Európa-kupa futamokon pedig a huszonegy körüli pontszerzéshez nagyjából egy másodpercen belül kell lenni a győztes mögött. Ez utóbbi azért elég kemény feladat. Maradtak tehát a húszpontos minimummal rendelkező nemzeti bajnokságok, amelyeken viszont csak a győzelem, vagy egy nagyon szoros dobogó lett volna számomra kifizetődő. Végtelenül boldog vagyok, hogy Pozza di Fassában végül sikerült kihasználnom egy kínálkozó lehetőséget.”

S hogy milyen nagy teher került le ezzel Zita válláról, azt mi sem bizonyítja jobban, hogy három nappal később, immáron Franciaországban újból javított, ráadásul nem is keveset. A Brit Nemzetközi Bajnokság műlesikló versenyében elért második helyezésével 20.85 FIS-pontot szerzett, amely a néhány nappal korábbival összeadva a fantasztikus 21.36-os átlagot adja ki. Ezzel pedig néhány napon belül ismét visszatér a top100-ba, amelybe 2022. decemberében lépett be először.

„Borzasztó idő fogadott minket vasárnap, a verseny reggelén. Mínusz tíz fok volt, esett a hó, és hatalmas köd nehezítette a látást. A szokásosnál is puhább pályán túl, szinte minden körülmény ellenünk dolgozott. A többiek meglehetősen kedvtelenül várták a rajtot, nekem viszont csak egyetlen dolog járt az eszemben. Az a húsz pont, amelyet a győzelemért osztottak. Elhatároztam, hogy érte megyek, lesz, ami lesz. Az első futamban harmadikként értem célba, tehát nagyon jó helyzetből vártam a másodikat, amelyen ugyanaz volt a taktikám, mint korábban. Menni, ahogy csak bírok, a menet közben adódó kisebb hibákat pedig majd megoldom. Így is lett” – idézte fel Tóth Zita a vasárnapi újabb FIS-pont javítás körülményeit.

Fiatal sportolónk Tignes-ben nagyon jól tudta, hogy a folytatásban „kádas” pálya várja, ami nem is jelentett volna túl nagy problémát a számára, ha a köd nem akadályozza a látásban. Így viszont önmagában kellett bíznia, és a természetes ösztöneire hagyatkoznia. Vállalta a kockázatot és igaza lett. A második futamban a legjobb időt, és érzésre is egy nagyon jó pályát ment. Ennek köszönhetően a győztes brit Bell Reece-től mindössze 0,11 másodperccel maradt el a végső összesítésben. Megérdemelten kapta tehát meg a 20.85 FIS-pontot, amelyről néhány hete még csak álmodozott.


Tóth Zita Tignes-ben a dobogó második fokán, mellette a brit Bell Reece, akivel együtt örültek a sikernek.

„Hihetetlenül boldog voltam, még akkor is, ha tényleg egy hajszál választott csupán el a győzelemtől. Reece a csapattársam, örültem a győzelmének, és a saját pontjavításomnak” – ismerte el Tóth Zita, aki hétfőn ugyan még rajthoz állt a második napi versenyen, de ezt már edzésnek fogta fel, hiszen 23 pontnál kevesebbet nem lehetett rajta szerezni, számára már érdektelen volt a végeredmény.

A Vasas SC fiatal sízője most négy nap pihenőt kapott az APEX2100 Team edzőitől, amelyre már nagyon vágyott. Fizikálisan nagyon megterhelő volt számára az utóbbi néhány hét. Még akkor is, ha az eredményeken nem látszott meg a szezon végi fáradtság. Az elmúlt napok sikereit szerinte elsősorban annak köszönheti, hogy az EK-sorozat befejeztével lekerült válláról a bizonyítás terhe, ugyanakkor a nemzetközi sícsapathoz tartozás nyújtotta biztonság, rend és nyugalom is most kezdi kifejteni jótékony hatását. A 23 FIS-pont átlépése új energiákat szabadított fel benne, miközben a korábbiaknál bátrabb felfogása is eredményesnek látszik. Edzői szerint egyre stabilabban síel, ezért vállalhat az eddigieknél nagyobb tempót, amivel viszont a hibák száma is megnövekedhet. Ez utóbbi azonban egyre kevésbé zavaró Zita számára.

„Most már látom, hogy nem a hibátlan sízés hozza meg a győzelmet, hanem annak a képessége, hogy menet közben bármi jön, határozottan megoldom a problémát” – vonta le az utóbbi hetekben tanultakból a következtetés Tóth Zita, aki a négy napos regeneráló pihenést követően egy utolsó nagy rohamra indul, ám ezúttal óriás-műlesiklásban. Ehhez először komoly felkészítő edzéseken vesz részt, majd néhány versenyen. Bízik benne, hogy ebben a számban is sikerül javítania a FIS-pontjain, igaz itt nincs olyan magasan a léc, hiszen az 57.40-ből kellene előrelépnie. A műlesiklásban idén szerzett önbizalom meglehet itt is kisegíti majd.

FIS. Lett Nemzetközi Bajnokság. Pozza di Fassa (Olaszország). Szlalom. Nők.
1. Collomb (olasz) 1:40.36 (51.36, 49.00) 2. Baruzzi Farriol (argentin) 1:41.44 (52.76, 48.68) 3. Tóth Zita 1:41.82 (53.04, 48.78) 33.62 FIS-pont.

FIS. Észt Nemzetközi Bajnokság. Pozza di Fassa (Olaszország). Szlalom. Nők.
1. Insam (olasz) 1:41.97 (50.68, 51.29) 2. Collomb (olasz) 1:42.04 (51.16, 50.88) 3. Tóth Zita 1:42.23 (50.64, 51.59) 21.86 FIS-pont.

FIS. Brit Nemzetközi Bajnokság. Tignes (Franciaország). Szlalom. Nők.
1. Bell (brit) 1:34.88 (46.04, 48.84) 2. Tóth Zita 1:34.99 (46.49, 48.50) 20.85 FIS-pont; 3. Vanreusel (belga) 1:36.52 (47.09, 49.43).

Fotók: Emilija Skapare

 


Hirdetések