Gy. Szabó Csilla, 2024.03.17. | Tenisz

Kettős győzelmet aratott Spanyolországban Nemcsek Gréta. A Vasas SC fiatal teniszezője egyesben és párosban egyaránt szettveszteség nélkül nyerte a Tennis Europe 2-es kategóriás U16-os tornáját. A siker minden bizonnyal nagy lendületet adhat neki az éppen kezdődő szabadtéri salakos szezonhoz.

Elvárások nélkül utazott Nemcsek Gréta a Barcelonától délre található Emilio Sánchez Akadémiára. A fiatal játékos az U16-os leányválogatott tagjaként idén már bizonyított a Winter Cup-sorozatban, s most egyéni versenyen is láthatóan beérett a téli alapozás gyümölcse. Pedig a célja csak az volt, hogy belelendüljön a játékba, a nemzetközi csapatversenyen kívül idén még nem indult túl sok versenyen. Bár a február végi oslói páros sikerével igazán jól sikerült számára az évkezdet.

Az ITF juniortornáin jól meg kell tervezniük edzőjével, Bocskay Józseffel az aktuális programot, hiszen Gréti még nem töltötte be a 15. életévét, így csak korlátozott számban indulhat a legidősebbek között. Meccsre azonban szüksége van, ezért idén is úgy tervezik, hogy a rangosabb U16-os Tennis Europe-tornákra még rendszeresen „visszajátszik”. Ilyen jelentős viadal volt a spanyolországi is, amelyen harmadik kiemeltként lépett pályára.

„Tényleg nem gondoltam arra, hogy most mindenáron nyernem kell, meccsről meccsre próbáltam építeni a játékomat – értékelt a kettős győzelmet követően Nemcsek Gréta. – Az első helyen kiemelt román Boian, valamint a második lengyel Sybicka egyaránt az európai élmezőnyhöz tartozik, jól ismerem őket. Utóbbival először indultunk el együtt, és remekül sikerült a bemutatkozás. Első kiemeltként magabiztosan mentünk végig a mezőnyön és hoztuk a kötelezőt. A döntő volt csak kicsit szorosabb, de ott is csupán öt játékot veszítettünk. A korosztályos TE-viadalokon az a jó, hogy van időm belejönni a játékba, az első két fordulóban nem találtam nagyobb ellenállással szemben magamat. A hét elején uralkodó óriási nagy szélben ez különösen jól jött, mert nem tudtam nagyon magas színvonalú játékot produkálni, örültem, ha a pályán tartottam a labdákat. Ahogy jöttek a komolyabb meccsek, a szél is csitult, az elődöntőben pedig már a végső győzelem lehetősége is felmerült bennem. A páros partneremet búcsúztató ötödik helyen kiemelt román Miron ellen nagyon jól játszottam, a tenyeresem ellen nem volt ellenszere, így mindössze egyetlen játékot veszítettem a négy között. Pedig ő is jó teniszező, előtte kiemelteket búcsúztatott. Én viszont régen játszottam olyan jól, mint éppen ellene.”


Lengyel partnerével (balról) hozták a kötelezőt, így Gréti nemcsak egyesben de párosban is 

 

A szombati döntő már kicsit szorosabban alakult, ráadásul mindkét szettben a Vasas sportolójának kellett hátrányból visszajönnie. Az első kiemeltet az elődöntőben, óriási csatában búcsúztató ukrán Koziar az első játszmában 3:1-re a másodikban pedig 4:1-re is vezetett, Gréti azonban mindkétszer megfordította az állást és ezzel a mérkőzés sorsát is a saját javára döntötte el. Az egyéni finálét 6:3, 6:4-re nyerte. Kiváló erőnlétére, amelyet Vaskó Balázs, és Bartha Kincső segítségével épített fel, egész héten át támaszkodhatott.

„Mentálisan múltam felül az ellenfelemet, aminek azért is örülök, mert a teniszpályán különösen fontos, hogy fejben erősek maradjunk. Remélem, hogy a most szerzett jó tapasztalatok, valamint az önbizalom a folytatásban is segíteni fog. Nagyon jól esett, hogy az egyik mérkőzésemen Markovits László, a Vasas SC elnöke is szurkolt nekem, de ott volt a lelátón a magyar szakemberek közül Bondár Imre is, aki külföldi játékosokat kísért el a tornára. A hétvégén még picit örülök a győzelemnek, azt követően pedig készülünk tovább. A folytatásban hazai nemzetközi tornákon indulok majd” – tette hozzá Nemcsek Gréta, aki a Tennis Europe sorozatában tavaly két páros győzelmet szerzett, egyéni tornát utoljára 2022-ben, Ausztriában nyert. A juniorok között viszont idén és tavaly is állt már a dobogó legmagasabb fokán egyesben, ahogy párosban is.

Az U16-os tornákon tehát elsősorban a meccsrutin miatt indul majd Gréti, ám az idény végi, Monte-Carlóban sorra kerülő mesterverseny mezőnyébe is bekerülhet. S bár ez most már egyáltalán nem szerepel a céljai között, az ehetihez hasonló sikerekkel, akár be is kerülhet a válogatott mezőnybe. Ha így lesz, akkor nagy valószínűséggel azt ki is használja majd, edzőjével, Bocskay Józseffel azonban most már inkább a juniorok világranglistáján igyekeznek majd egyre feljebb lépkedni.


Hirdetések