Dobos Sándor, 2019.06.23. | Evezés

Két szálon is „futnak az események”: a Vasas evezős szakosztálya az utánpótlásra fókuszál, a MEC-Vasas versenyzői viszont sokkal magasabb szinten élik a mindennapokat.

Még decemberben adtunk bő összefoglalót arról, milyen élet folyik a soroksári Duna-ág vízitelepén, a MEC bázisán, a Vasas kötelékében. Ahogyan Tevesz László szakmai vezetőtől megtudtuk, stabillá vált a szakmai munka, és most pár hónappal később a szakember már újabb eredményekről tud beszámolni.

„A Vasas evezős szakosztálya szakmai munkájának középpontjába az utánpótlás-nevelés került a 2019-es idény első felében is. Nagy hangsúlyt kapott a 13-14 éves fiúk csapatépítő programja: öt jó képességű, lelkes fiú részvételével kezdődött meg egy kormányos négypárevezős kialakítása. Mivel ebben a korosztályban a biológiai érettség foka sokszor eltér a valós életkortól, a fizikai teljesítményekben nagy eltérések mutatkoznak. E tényt figyelembe véve a szakosztály edzői elsősorban a technikai képzésre, a játékosságra, az állóképesség fejlesztésére, a versenyzés mentális-lelki dimenzióira és a csapaszellem erősítésére helyezik a hangsúlyt” – fogalmazott Tevesz László.

„A nyári szünet beköszöntével másfél hetes edzőtáborozáson vesz részt a csapat, hogy az országos bajnokságra a lehető legjobb formájukat tudják hozni a fiúk. A táborban fontos szerepet kap az önállóságra nevelés és a napi rutin fegyelmezett betartása. Reggel 7-kor, a reggeli előtt futóedzéssel kezdődik a nap, délelőtt evezés, délután erősítés és evezés a program” – ismertük meg a napi rutint.

A fiúk az országos bajnokságra való felkészülés jegyében az alábbi tavaszi versenyeken vettek részt:

Tavaszi Hosszútávú: fiú tanuló 13-14 éves négypár (Molnár Dániel, Hevesi András, Mész János, Daróczi Dávid), 10. hely. 
Tavaszi Duatlon: fiú 13 éves egyéni: Daróczi Dávid 5. hely, Molnár Dániel 28. hely. 
FEC Kupa: fiú 13 éves egypár: Molnár Dániel 3. hely, Daróczi Dávid 4. hely. 
Csepel Kupa: fiú 13 éves egypár: Daróczi Dávid 2. hely, Molnár Dániel 4. hely. 
Vidék Bajnokság: fiú tanuló 13-14 éves négypár (Molnár Dániel, Piuk Márk, Mész János, Daróczi Dávid) 3. hely. 
Tatai Regatta: fiú tanuló 13 éves egypár: Daróczi Dávid 1. hely, Molnár Dániel 2. hely, 14 éves egypár Piuk Márk 1. hely, Mész János 1. hely.
Budapest bajnokság: fiú tanuló 13-14 éves négypár (Molnár Dániel, Piuk Márk, Mész János, Daróczi Dávid) 2. hely.


 

Felnőttvonalon nagyon jól indult az idény a MEC-Vasas versenyzői számára.

„A sportág királykategóriájában, azaz az evezős nyolcasban rendezett Budapest Kupát kiélezett küzdelemben nyerte meg az egyesület férfi nyolcasa, első ízben diadalmaskodva ezen a versenyen. Ugyanez a csapat immáron harmadjára védte meg elsőségét a Csepel Kupa záró, férfi felnőtt nyolcas számában. A nyílt Vidék Bajnokságon pedig négypárban sikerült a klub sportolóinak a dobogó legfelső fokára állnia. A csapat tizenkét fővel képviseltette magát a 64. Bled-i Nemzetközi Regattán. Négyesben mindkét nap ezüstöt szereztek a versenyzők, az első nap négypárban az 6. helyen, a második nap kétpárban az 5. helyen futott célba a MEC-Vasas legénysége” – tájékoztatott Tevesz László.


Első alkalommal nyert a nyolcas a Budapest Kupán

A tavaszi hónapokban lezajló válogatási procedúra ugyancsak sikereket hozott az egyesület számára. Férfi kettesben a Hopp Márton-Gerei Tamás első helyével, a Dobai Tamás-Kiss Norbert páros ötödik helyével biztosította magának a részvételt az U23-as magyar nyolcasban, amelynek felkészítése a MEC-Vasas műhelymunka keretében, éppen dr. Tevesz László vezetésével történik. A csapat a július végi floridai U23-as világbajnokságra készül, és ennek a felkészülés keretében a 64. Bled-i Nemzetközi Regatta mindkét napján aranyérmet szerzett férfi felnőtt nyolcasban.

Tamás Bence könnyűsúlyú egypárban nyerte meg a válogatóversenyt, s ezzel elnyerte az indulás jogát a plovdivi világkupára, ahol végül – kicsit formán kívül – a 9. helyen végzett. A csorbát a 64. Bled-i Nemzetközi Regattán sikerült kiköszörülnie: az első nap magabiztos fölénnyel nyerte a könnyűsúlyú egypárt, a világkupán döntős bolgár ellenfele előtt.


Hirdetések