Dobos Sándor, 2018.12.05. | Evezés

Egy évvel azután, hogy újjáalakult a Vasas SC evezős szakosztálya, már egy újabb szintet sikerült lépni a szakmai munkában. A 2018-as évet tekintettük át egy kicsit Tevesz László szakmai kapcsolattartóval, helyszíni riportunkban pedig röviden bemutatkoztak a szeptemberben U23-as Európa-bajnoki ezüstérmet szerző kormányos nélküli négyes tagjai is.

Ahogyan 2017 májusában emlékeztettünk rá: az evezés hagyományos vasasos sportágnak mondható, hiszen a szakosztály 1948-as megalakulása után a női szakág egészen 1986-ig működött, ez idő alatt megannyi országos bajnoki címet ünnepelhetett és a magyar válogatott gerincét is a Vasas versenyzői adták. 1965-ben Európa-bajnok lett a magyar kormányos négypárevezős egység, benne három vasasos sportolóval.

A szakosztály a Műegyetemi Atlétikai Clubbal való együttműködés útján alakult tehát újjá tavaly, a Vasas evezőseinek otthona a MEC Soroksári Duna-ágnál lévő vízitelepe. Itt beszélgettünk Tevesz Lászlóval, aki ősztől irányítja a Vasas szakmai munkáját is – a MEC-ben vállalt feladatai mellett.

„Mivel az evezésben a mai viszonyok között az utánpótlás-nevelés terén komoly problémák jelentkeznek a szűk sportolói tömegbázis és az edzőhiány miatt, nehéz volt az indulás éve. A 2017-18-as szezonban sikerült úrrá lenni a nehézségeken, és megtalálni egy olyan szerkezetet, amiben a szakmai munka gördülékenyen kialakítható. A Vasas utánpótlás korú sportolói idén immáron a fiúk mezőnyében is képviseltették magukat. Előrelépés a korábbi idényhez képest az is, hogy az egyéni versenyszámok mellett idén leány és fiú kétpárban és vegyes négypárban is rajthoz tudtak állni a szakosztály versenyzői. Így összesen 5 versenyszámban, 12 beülőhelyen szerzett pontokat az evezős szakosztály az országos bajnokságon. Leány kétpárban, leány egyesben és vegyes négypárban összesen négy ezüstérmes helyezést hoztak a Vasas sportolói, fiú kétpárban pedig aranyérem került a versenyzők nyakába” – foglalta össze Tevesz László. 

Noha evezős utánpótlás vonalon mindig jól szerepelnek a Vasas versenyzői, a szakosztály mégsem mondható kifejezetten eredménycentrikusnak. A szakmai vezetés a MEC-Vasas egyesületi filozófiájába illeszkedően az egész személyiség formálását tartja fontosnak, így a sport révén elsajátítható emberi értékek átadását, illetve a sport és tanulás egyensúlyát.

A MEC felnőtt versenyzői MEC-Vasas néven indulnak a különböző versenyeken a stratégiai megállapodásnak köszönhetően, és nagy eredmény, hogy a klub meg tudta tartani az utánpótlásból kiöregedő versenyzők létszámát, és kis egyesületként is erős, bajnokesélyes csapatokat tudott kiállítani az országos bajnokságra.  

„A sportág királykategóriájában, a kormányos nyolcasban a klub versenyzői megjárták a környékbeli rangosabb nemzetközi versenyeket, így Prágát, Zágrábot, Palicsiot, Villachot, és ugyanebben a versenyszámban megnyerték a Budapest-bajnokságot és ezüstérmet szereztek az országos bajnokságon, kormányos nélküli négyesben pedig ugyancsak a dobogó második fokára állhattak. A MEC-Vasas szakmai programjának része a válogatott szintű csapatépítés is. A klubnak elévülhetetlen történelmi szerepe van abban, hogy a válogatott szintű nyolcasevezés újra teret nyert Magyarországon. Ebből a kezdeményezésből kinőve idén a magyar válogatott színeiben négy MEC-Vasas versenyző állhatott rajthoz kormányos nélküli négyesben a fehéroroszországi Bresztben megrendezett U23-as Európa-bajnokságon, ahol a csapat kiélezett küzdelemben ezüstérmet szerzett. Tamás Bence pedig a válogatott felnőtt könnyűsúlyú négypárevezős tagjaként szerepelt a válogatottban, amely az Eb-n az 5. helyen, a vb-n a 9. helyen ért célba. Ezt a válogatott csapatot a MEC-Vasas edzője, Ambrus Gábor készítette fel. Bence az ob-n könnyűsúlyú egypárban ezüstérmet szerzett” – utalt az év legnagyobb sikereire Tevesz László.

 

 

Az U23-as Eb-ezüstöt a Kiss Norbert, Dobai Tamás, Gerei Tamás, Hopp Márton egység érte el, a videóban velük is beszélgettünk. 

A Vasas szakosztálya és a MEC-Vasas szakmai vezetése az elkövetkezendő idényben is nagy lendülettel tervezi folytatni a megkezdett munkát. A megszilárdult szakmai struktúra keretein az utánpótláskorúak létszámának további növelése a központi kérdés. Ezen felül az utánpótlás-nevelés színvonalának továbbfejlesztése is kiemelten fontos, amit a szakmai vezetés egy mentorprogram beindításával, illetve a legkisebbektől a válogatott sportolókig ívelő közös programokkal kíván elérni. Felnőtt vonalon a jelenlegi létszám stabilizálása és legalább a tavalyihoz hasonló hazai és nemzetközi eredményesség a cél.

A Vasas evezős szakosztályának fontosabb eredményei:
Utánpótlás országos bajnokság:
Leány mini kétpár, 11-12 éves (Elekes Zsófia, Insperger Anna): 2. hely
Leány mini egypár, 12 éves (Elekes Zsófia): 2. hely
Leány mini egypár, 12 éves (Insperger Anna): 2. hely
Vegyes mini négypár, 11-13 éves (Elekes Zsófia, Insperger Anna, Daróczi Dávid, Molnár Dániel): 2. hely
Fiú mini kétpár, 11-12 éves (Daróczi Dávid, Molnár Dániel): 1. hely.
Felnőtt országos bajnokság (MEC-Vasas):
Férfi felnőtt kormányos nyolcas (Molnár András, Fülöp Gábor, Komáromi Máté, Kerekes András, Gerei Tamás, Tamás Bence, Dobai Tamás, Hopp Márton, kormányos: B. Kiss Gabriella): 2. hely.
Férfi felnőtt kormányos nélküli négyes (Molnár András, Dobai Tamás, Hopp Márton, Gerei Tamás): 2. hely
Férfi könnyűsúlyú egypár (Tamás Bence): 2. hely
Férfi felnőtt kormányos nélküli négyes (Horváth László, Fülöp Gábor, Komáromi Máté, Kerekes András): 4. hely
Férfi felnőtt négypár (Kardos György Kristóf, Belina Gábor, Filipovits Tamás, Horváth László): 8. hely


Nézd HD minőségben, válts 360p-ről 720p-re!


Hirdetések