Jenkei Dániel, 2019.04.13. | Birkózás

Világbajnok kiválóságunk ezúttal a vigaszágról érkezve szerezte meg az értékes medált.

A bukaresti Eb előtt készült interjúnkban Sastin Marianna részletesen mesélt arról, hogy edző-férje, Wöller Ákos Indiában kezdett el dolgozni, ahová ők is követték kisfiukkal, így cseppet sem volt hétköznapi az Eb-felkészülés.

Tegyük hozzá, Marianna eredetileg nem is a bukaresti kontinensviadalon indult volna, de utólag azt mondhatjuk, jó, hogy így alakult, különben most szegényebb lenne egy Eb-bronzéremmel.

Az olimpiai számnak minősülő női 62 kg-ban összesen 18 versenyző próbált szerencsét a hangulatos, ám nem túl nagy bukaresti csarnokban.

Sastin Marianna nem kapott egyszerű sorsolást, hiszen csütörtök délelőtt rögtön az orosz Tukurenova jutott neki a nyolcaddöntőben, aki a súlycsoport egyik legjobb birkózója. Világbajnok versenyzőnk azonban egyáltalán nem ijedt meg a feladattól, és rendkívül taktikus birkózással, 5-0-ás győzelemmel jutott a nyolc közé.

Itt az olasz Aurora Campagna várt rá, akinek elsősorban utánpótlás világversenyeken voltak eddig figyelemreméltó eredményei, így Marianna tűnt esélyesebbnek. Sajnos ezúttal ez nem jött ki, az olasz lány meglepte Wöller Ákos tanítványát, aki önkritikusan el is ismerte, hogy ezt a meccset ő rontotta el.

Amikor a negyeddöntős vereség után röviden beszéltünk Mariannával, azt mondta, nem sok pénzt tenne rá, hogy az olasz lány bejut a döntőbe, és továbbviszi őt a vigaszágon. Csendben tesszük hozzá, ugyanez volt a helyzet a budapesti világbajnokságon, aztán mégis összejött a vigaszág...

Ahogy most is, mert Campagna kisasszony némi meglepetésre megcselekedte, amit megkövetelt a haza (az olasz és a magyar is). Bejutott a fináléba, így Sastin Marianna számára pénteken folytatódott az Európa-bajnokság.

De még milyen jól: a török Asli Tugcut már a meccs elején kétszer megintették, majd Marianna akciót is tudott csinálni, így 4-0-ás győzelemmel jutott el a bronzmérkőzésig.

A péntek esti programban a svéd Moa Lena Maria Nygren ellen is remekül kezdett versenyzőnk, hamar szerzett 3 pontot, és bár a végén keményen kapaszkodott az ellenfél, a rutin segített, és megmaradt egypontnyi előny, ami ebben az esetben Európa-bajnoki bronzérmet jelentett Sastin Marianna számára.

Az eredményhirdetés után elsőként azt kérdetük versenyzőnktől, hogy tavaly februárban, Olivér kisfia születésekor aláírta volna-e, hogy bő egy évvel később vb-ötödik, és Eb-harmadik lesz:

- Akkor valószínűleg gondolkodás nélkül elfogadtam volna, de ilyenkor mindig benne van a kisördög az emberben, hogy akár nagyobb siker is összejöhetett volna. Itt most elsősorban az olasz lány elleni negyeddöntőre gondolok, amit meg kellett volna nyernem. Ha az sikerül, akkor az erőviszonyok alapján vélhetően itt Bukarestben megismétlődött volna a részvételemmel a 2013-as budapesti vb döntője.

Persze így is nagy boldog vagyok, és utólag azt kell mondjam, hogy orosz lány elleni első meccs volt a legnehezebb. Nagyon képzett, kellemetlen stílusú, nyurga birkózó, ami nekem nagyon nem fekszik, de sikerült megoldanom. A leghatározotabban talán a török lány ellen tudtam a szőnyegre lépni, a svéd elleni bronzmeccsen pedig bejött a taktika, amit Ákossal kitaláltunk. Próbáltam minden helyzetben alulról kezdeni, alátenni a karomat, mert azt nagyon nem szereti. Végül ebből sikerült is pontot csinálnom. Most még várjuk a friss Európa-bajnok Barka Emesét, majd közösen elmegyünk vacsorázni, holnap pedig már utazom is haza Budapestre.

 

 


Hirdetések