Dobos Sándor, 2019.03.25. | Jégkorong

Budapesten rendezik meg április elején a divízió 1/A-s női világbajnokságot, és a válogatott bő keretében ott van Mayer Fruzsina, a Vasas U18-as csapatának tagja is.

Már többször írtunk Mayer Fruzsináról, aki a Vasas U18-as csapatában játszik (külön engedéllyel teszi ezt a fiúk között). Nem lankad lelkesedése, továbbra is nagy tervei vannak a jégkoronggal, és ezt a szakemberek is értékelik.

Pat Cortina szövetségi kapitány – akit nemrégiben neveztek ki a nemzeti csapat élére (emlékezhetünk, a szapporói csoda alkalmával ő volt a férfiválogatott kapitánya) – kéthetes első minitábor után nevezte meg a bő, 27 tagú keretét az április 7. és 13. között, a Vasas Jégcentrumban megrendezendő vb előtt. Ott van a csapatban Mayer Fruzsina is, nyolc védőt nevezett meg a szakember.

„Az első héten inkább a kondíciónkra figyeltünk, azt igyekeztünk erősíteni, a második héten is, de akkor már próbálgattunk taktikai elemeket is gyakorolni. Hétfőtől már a Vasas Jégcentrumban készülünk, szombaton lesz majd egy keretszűkítés és aztán két nap pihenő után már jön a hajrá a vb előtt. Húsz mezőnyjátékost és három kapust nevezünk a világbajnokságra, nagyon remélem, hogy elnyerem majd az edzők tetszését azzal, hogy minden edzésen, legyen az jeges vagy száraz, a 100 százalékot próbálom kihozni magamból” – fogalmazott Mayer Fruzsina, akinek két hét után már lehet véleménye a kanadai szakemberről.

„Nagyon felkészült, kiváló szakember, aki kiváló pedagógus is, mert a tudása mellett arra is nagyon odafigyel, hogy minden játékossal kialakítson egy jó, bizalmon alapuló kapcsolatot. Az első edzés után velem is beszélgetett, érdekelte, hogy érzem magam, hogy tetszett az edzés, mit gondolok a csapatról. Jól telnek az edzéseink, ezt nyugodtan mondhatom.”

Fruzsina egy kicsit később kezdte a klubszezont egyébként, de így is ott volt az U18-as magyar és osztrák bajnokság derekától Horváth András csapatában:

„Még az előző szezonról maradt hátra egy sérülés, nyáron megműtötték a vállamat, így szeptemberben mentem csak először jégre, meccset pedig csak decembertől játszhattam. De így is követtem a srácok szezonját, nagyon kemény volt ez az idény, hiszen az U20-as bajnokságban is játszottak a fiúk – ott én nem – hetente három-négy mérkőzést jelentett ez így együtt. Nagyon büszke vagyok a csapatra, hiszen az osztrák és a magyar U18-as bajnokságban is bejutottunk a rájátszásba. Utóbbiban talán összejöhetett volna a négy közé jutás, végül nem sikerült, de így is elégedettek lehetünk.”

S hogy mi lehet a cél, egyben mi a realitás a világbajnokságon, ahol Ausztria, Dánia, Norvégia, Szlovákia és Olaszország lesz az ellenfél?

„Úgy mentünk neki a felkészülésnek, hogy szeretnénk feljutni az A-csoportba. Most létszámot emelnek, kicsit átalakítják a rendszert, azaz két válogatott megy fel a legjobbak közé, és szeretnénk mi is ott lenni a végén. Nyilván nem lesz egyszerű, mert nagyon kiegyenlített a mezőny, egy-egy gól dönthet majd minden meccsen. A dánok és a norvégok fizikálisan talán erősebbek, de ezt a gyorsaságunkkal ellensúlyozhatjuk. A szlovákokat és az olaszokat sem írhatjuk le, azonos képességű válogatottak. Talán az osztrákok lógnak egy kicsit kis a sorból, nem is emlékszem olyan meccsre, amikor sikerült volna ellenük nyerni. Talán ők a legesélyesebbek, de azt mondhatom, hogy nem stresszelünk, nincs bennünk semmi félelem. Lépésről lépésre haladunk, igyekszünk mindig kiadni a maximumot, meglátjuk, hogy ez helyezésben mit jelent, de jó lenne a dobogón állni, és lehetőleg nem a harmadik fokán. Nem görcsölünk, viszont nagyon várjuk már a vb-t” – monda Mayer Fruzsina.   

A magyar válogatott a zárónapon kívül 17 órakor játssza a meccseit, az utolsó napon fél 8-kor kezdődik az egész világbajnokság utolsó mérkőzése, akkor az osztrákokkal játszunk.

A világbajnokság kezdetéig egyetlen felkészülési meccset játszik a nemzeti együttes, szombaton, Ausztria ellen, szintén a Vasas Jégcentrumban.

A belépés ingyenes lesz a vb-re, de támogatói jegyet lehet vásárolni a helyszínen.

A magyar női válogatott bő kerete:

Nehring Stephanie, Németh Anikó, Tóth Zsófia – kapusok

Grkovic Jelena, Kiss-Simon Franciska, Kreisz Emma, Mayer Fruzsina, Németh Bernadett, Odnoga Lotti, Szamosfalvi Petra, Tóth Enikő – hátvédek

Dabasi Réka, Gasparics Fanni, Gowie Alexandra, Horváth Tifani, Huszák Alexandra, Jókai Szilágyi Kinga, Jókai Szilágyi Zsófia, Kiss Andrea, Nooren Averi, Pintér Hanna, Pintér Lili, Rónai Alexandra, Seregély Míra, Somogyi Vivien, Szick Dorka, Ungár Rebeka – csatárok

A magyar válogatott vb-programja:

Április 7., vasárnap, 17 óra: Norvégia–Magyarország
Április 8., hétfő, 17 óra: Magyarország–Szlovákia
Április 10., szerda, 17 óra: Magyarország–Dánia
Április 12., péntek, 17 óra: Magyarország–Olaszország
Április 13., szombat, 19:30: Ausztria–Magyarország


Hirdetések