Dobos Sándor, 2019.03.04. | Vívás

Két arany- és egy bronzérem is került a Vasas SC versenyzőinek nyakába a maratoni hosszúságú Európa-bajnokságon, amelynek zárónapján végül 5. helyen zártak párbajtőrözőink.

A foggiai kadet és junior vívó Európa-bajnokságon hat vasasos versenyzőért izgulhattunk, és végül egy egyéni éremmel, egy arannyal lettünk gazdagabbak Koch Máté párbajtőröző révén, aki a juniorok versenyét nyerte meg. Ebben a fegyvernemben csapatban is bíztunk az éremben, hiszen címvédő volt a magyar válogatott, de végül nem jött össze a dobogó, 5. helyen zártak Nagy Dávidék. A juniorok között először szerepelt az ifjúsági olimpiai bajnok, a tavaly csapatban kadet Eb-győztes, egyéniben vb-bronzérmes Rabb Krisztián, ő hetedik lett egyéniben, a csapatverseny viszont nem sikerült a legjobban a magyar válogatottnak. Így is született azonban csapatérem: Báthory Kata és Szánthó Zoltán a kadet kardvívók között lett arany-, illetve bronzérmes.

Nézzük időrendben a foggiai történéseket!

Kadet, női kard:

Az Európa-bajnokság nyitónapján a férfi tőrözők mellett a női kardozók léptek pástra először, a magyar küldöttségben a Vasas SC kardvívójával, Báthory Katával. A selejtezőben 4/2-es mutatóval zárt, tovább is jutott, a legjobb 16 közé azonban már nem jutott, de egyáltalán nem vallott szégyent – emlékeztetett a vívó szövetség weboldala. Merthogy attól az orosz Zinyuhinától kapott ki 15-11-re, aki a negyeddöntőben egyetlen találattal győzte le a legjobb magyarként záró Keszei Kirát – az orosz végül a döntőig menetelt, ezüstérmes lett. Báthory Kata végül összesítésben a 22. helyen zárt.

Kadet, férfi kard:

Szántó Zoltán képviselte a vasasos színeket a magyar indulók között, a csoportban 4 győzelemmel és 2 vereséggel zárt, amivel továbblépett ugyan, de a 64 között végül búcsúzott. A fehérorosz Kazsaneuszki 15-9-re győzte le, összesítésben a 33. helyen zárt klubunk tehetsége.

Kadet női kard, csapatverseny:

Báthory Kata is ott volt a magyar válogatottban a csapatverseny során, ugyanakkor végül egyetlen párharcban sem jutott szerephez, Battai Sugár, Keszei Kira és Szűcs Luca vívott az aranyéremmel záródó nap során. A mieinknek először a negyeddöntőben kellett pástra lépni, a németeket 45-22-ra, az elődöntőben a törököket 45-26-ra, a döntőben pedig az oroszokat 45-42-re verték a lányok, ezzel lettek Európa-bajnokok – a korosztályból kiöregedő Pusztai Liza nélkül is.  


Báthory Kata, Keszei Kira, Szűcs Luca, Battai Sugár

„Nekem ma a szurkolás jutott, no meg az öröm. Elvégre csodás érzés, hogy Európa-bajnok lettem. A lányok egytől egyig szuperül vívtak, boldog vagyok, hogy ennek a csapatnak a tagja vagyok” – mondta a döntőt követően a hunfencing.hu oldalnak Kata.

Kadet férfi kard, csapatverseny:

A bronzéremig vitték a fiúk, a Horváth Gergő, Ondrik Konrád, Pintér Levente, Szántó Zoltán összeállításban. A mieink előbb a nyolcaddöntőben Nagy-Britanniát győzték le 45-36-ra, majd következtek a németek, itt vívott a legjobban a mi fiunk (+4-gyel zárt a 45-33-ra megnyert mérkőzésen), hogy aztán az elődöntőben az olaszok jobbnak bizonyuljanak. A bronzért 45-44-re múltuk fel a franciákat, köszönhetően a Vasas tehetsége teljesítményének is.  


Horváth Gergő, Szántó Zoltán, Ondrik Konrád, Pintér Levente

Junior férfi kard, egyéni:

Először szerepelt ebben a korosztályban ifjúsági olimpiai bajnokunk, Rabb Krisztián, és Somlai Béla tanítványa közel volt ahhoz, hogy az érmekért vívjon. 4/2-vel ment tovább a selejtezőből, a legjobb 32 közé jutásért a brit Crazét 15-9-re, a 16 közé jutásért a német Heathcockot 15-11-re, a nyolcaddöntőben az orosz Tuljukovot szintén ilyen arányban múlta felül. A negyeddöntőben a bolgár Genov következett, aki már 9-4-re is vezetett, mégis visszajött Krisztián, 13-12-re vezetett, 14-14 után viszont riválisa jobban bírta idegekkel egy hajszállal. Első éves juniorként így is remek eredmény a 7. hely.

Junior férfi párbajtőr

Legnagyobb sikerünk kétséget kizáróan Koch Máté nevéhez fűződik, aki megnyerte az egyéni versenyt a párbajtőrözőknél, imponáló menetelés végén. Persze számítottunk is rá, hogy ebben a fegyvernemben jöhet el a legszebb eredmény Halla Péter tanítványainak hála, így is lett, és most Máténak jött ki a legjobban a lépés.

Erről bővebben itt írtunk.


Koch Máté és mestere, Halla Péter

A többek között Andrásfi Tibort is legyőző Bende Bence az előkelő 7. helyen zárt, Nagy Dávid, akit épp Koch Máté győzött le a nyolcaddöntőben, összesítésben a 14. helyen végzett.

Junior férfi párbajtőr csapatverseny

Címvédő volt a magyar válogatott, így reménykedhettünk az újabb éremben, de most meg kellett elégedni az egyébként értékes 5. hellyel. Különösen azért, mert a sikertelenül megvívott negyeddöntőt követően nem esett össze a társaság.

Ausztria 45-29-es legyőzése után a Nagy Dávid, Koch Máté, Andrásfi Tibor, Bende Bence összeállítású magyar válogatott 45-40-re kikapott Izraeltől, nem jött ki jól a lépés ezen a találkozón. A cseheket és a mindig roppant erős oroszokat viszont legyőztük, így meglett az 5. hely.

Junior férfi kard csapatverseny

A válogatott az előző két kadet Eb-n győztes csapatra épült, így ott volt Rabb Krisztián is természetesen (György Lehel, Kaiser Balázs és Urbán Tamás mellett), azonban rögtön a nyolcaddöntőben vereséget szenvedtünk a románokkal szemben (43-45), egy szoros csatában. A 9. hely volt ezután a cél, előbb a bolgárokat, majd a németeket legyőzték a fiúk, az utolsó párharc viszont nem sikerült, a grúzok 45-28-ra győztek.

Fotók: Magyar Vívó Szövetség


Hirdetések