Dobos Sándor, 2019.03.01. | Vívás

A Vasas SC 19 éves párbajtőrvívója imponáló versenyzéssel nyerte meg a korosztályos Európa-bajnokság egyéni számát az olaszországi Foggiában. A verseny során Nagy Dávidot is le kellett győznie.

A tavalyi szezonban csapatban Európa- és világbajnok lett Koch Máté a magyar válogatottal, egyéniben pedig bronzérmes lett a világbajnokságon, erre a szezonra is nagy tervei vannak/voltak, ahogyan a Vasas többi párbajtőrözőjének is. Például Nagy Dávidnak, aki tavaly a két csapatarany mellett ezüstérmes lett a korosztályos Európa-bajnokságon, a döntőben az olasz Di Verolitól kapott ki. Decemberben aztán Nagy megnyerte a felnőtt országos bajnokságot, a döntőig vezető úton Koch Máté is szembejött vele, akkor sikerült legyőznie a tavaly felnőtt vk-bronzot is szerző klubtársát.

Nos, az élet úgy hozta, hogy Foggiában, a junior Eb-n ismét összecsaphatott a Vasas két remek vívója, méghozzá a nyolcaddöntőben. Addig is történtek persze érdekességek. A csoportkörben Koch Máté hibátlanul, 6/0-val zárt, Nagy Dávid 4/2-es, a harmadik vasasos induló, Bende Bence 3/2-es mérleget produkált, ezzel együtt ő is továbbjutott a 100 induló közül a 64 közé.

A 32 közé jutásért Bende norvég, Koch német, Nagy svájci riválist győzött le, és a következő körből is mindhárman továbbmentek, Bende Bence az azeri Hasanovot, Koch Máté a spanyol Gonellt, Nagy Dávid a romániai Macskát múlta felül.

A legjobb 16 között jött aztán össze a Koch-Nagy csata, sőt, ugyanebben a fázisban jött egy másik magyar-magyar párharc is, Bende Bence Andrásfi Tibort kapta a sorsolás folyamán, és meglepetésre le is győzte őt, 15-13-ra – a következő körben aztán búcsúzott, de a 7. hely így is dicséretes tőle.

Ami a mi háziversenyünket illeti: ezúttal Koch Máté bírta jobban fejben 15-11-re nyert és vitte a lendület tovább, hiszen aztán a lengyel Michalakot (15-5!), majd a világbajnok, hazai környezetben vívó Di Verolit is legyőzte, utóbbit 15-12-re, visszavágva így az egy évvel ezelőtti vb-elődöntős vereségért. A döntőben az osztrák Alexander Bíró jött, őt 15-8-ra lépte le.

Jöhetett az ünneplés, a jól megérdemelt ünneplés. A csapatversenyt vasárnap rendezik Foggiában.

Junior Európa-bajnokság, férfi párbajtőr, egyéni:

1. Koch Máté (Magyarország)
2. Alexander Bíró (Ausztria)
3. Davide Di Veroli (Olaszország)
3. Topias Tauriainen (Finnország)
7. Bende Bence (Magyarország)
14. Nagy Dávid (Magyarország)
  


Hirdetések