Gy. Szabó Csilla, 2024.03.18. |

Negyvenöt ponttal, a 40. helyen fejezte be Tóth Zita az idei Európa-kupa küzdelmeit műlesiklásban. A szombati, norvégiai döntőben 31. lett, két századmásodpercen múlt, hogy nem pontszerzőként zárt az utolsó EK-viadalon. A szezonból még hátralévő egy hónap során fiatal sportolónk óriás-műlesiklásban is szeretne néhány szép pillanatot szerezni.

A 2022/23-as alpesi síszezon elején kevesen gondolták volna, hogy Tóth Zita 45 pontot szerez majd az Európa-kupa sorozatban. Már maga a decemberi első 30-on belüli debütálása is kiemelkedő eredmény volt, amelyet szerencsére később még jobb helyezések követtek. Egy hónappal később, Zell am See-ben már 13.-ként ért célba, másnap pedig a 18. helyen, amivel a kontinens legjobbjai között tette le a névjegyét, miközben harminchat pontjával az összesítésben is belépett a top30-ba.

A héten Zita három EK-versenyen is rajthoz állt Norvégiában, újabb pontszerzéssel szerette volna feltenni a koronát nagyszerű idényére. Ez sajnos nem sikerült, bár az utóbbi kettőn egyaránt a 31. helyen végzett, tehát valóban egyetlen hajszál választotta el a pontgyűjtés folytatásától. A szerdai nyitó, norefjelli versenyen ugyan ettől még kicsit távol volt a 41. helyezésével, ám ebben nagy része volt annak, hogy Olaszországból érkezve nagyon kevés ideje maradt a helyi körülményekhez való alkalmazkodásra.

„Egy napom volt az edzésre és a síléceim beállítására – idézte fel a norvégiai előkészületeket Tóth Zita. – Puha és lassú olasz hóról érkeztem, a norefjelli szervezők viszont jól fellocsolták a pályát, ami így kemény és gyors lett. Akkor mégis úgy éreztem, hogy nagyon jól sikerült a sílécem beállítása. A másnapi első futamban azonban kiderült, hogy túlságosan agresszív lett, és bele-belekapott a hóba. Nem tudtam olyan finoman irányítani, mint ahogy azt szerettem volna. A második futamra másik lécet vettem elő, ami azt mutatja, hogy ekkor még igencsak az új körülményekhez való alkalmazkodással voltam elfoglalva. Nem is csodálkoztam, hogy negyvenegyedikként értem célba. A tanulságokat viszont most is levontam, a több csapathoz hasonlóan, nekem is előbb kell a jövőben érkeznem és több időt szánni az akklimatizációra.”


Zita számára nagy erőt ad a társak bátorítása és elismerése. Pozza di Fassában, az APEX2100 bázisán (képünkön)  ezt a szeretetet különösen erősen érezheti. Az örömre pedig minden oka megvan az idén.

 

A Pozza di Fassában az APEX2100 nemzetközi teamjével készülő sportolónk Norvégiába egyedül utazott át, igaz, ott csatlakozhatott a csapat egy másik egységéhez, amelynek tagjai már hetek óta a helyszínen készültek. A kísérőedzővel azonban nem ismerték egymást, így nem is igen tudott az első napon sokat hozzátenni Zita síeléséhez. Másnapra a lécbeállítás is sikerült, az előző napi nehézségek miatt azonban sízőnk továbbra sem érezte magát túl komfortosan. Az első futamban ennek ellenére csak egy hajszál választotta el a legjobb harminctól, s vele egy előnyösebb indulással a másodikban. Délutánra ráadásul melegebb idő köszöntött be, ami sokat rontott a pályán a később rajtolók, így Zita számára is.

„Az Európa-kupa sorozatban most már az a tervem, hogy az első futamban biztosítsam helyemet a legjobb harmincban, és akkor jó pályán, jól mehetek a másodikban – beszélt általános taktikájáról a norvégiai tapasztalatok kapcsán Tóth Zita. – Ez a szombati döntőben sikerült is, egy jó rajtot követően, keményen megnyomva, tényleg jó pályát hoztam le. A három versenynapon ez volt a legjobb síelésem. Még akkor is, ha voltak kisebb hibák, amiket jól korrigáltam. A harmincegyedik lettem, de egy lányt kizártak előttem, így pont befértem az első harmadba, ráadásul az egyes rajtszámot kaptam. Mindig jó elsőnek indulni, most is örültem neki, de olyan kanyargósra tűzték a pályát, hogy végül nem sikerült előbbre lépnem. Nem tudtam technikailag olyan tisztán menni, ahogy azt egyébként szoktam, illetve, ahogy elvárom saját magamtól.”

Az utolsó EK-versenyeken tehát nem sikerült a pontszerzés műlesiklásban, Zita mégis elégedetten értékelheti a sorozatban való részvételét. Ő maga sem számított arra, hogy negyvenöt ponttal zárhatja a kontinentális szezont, a januári 13. helyezése pedig most még nagyobb jelentőséggel bír számára, mint annak elérésekor.

„Visszatekintve reálisabban tudom értékelni a történteket, így a Zell am See-i helyezésemet is. Akkor is nagyon örültem a tizenharmadik helynek, most azonban még elégedettebb vagyok vele. Gyakorlatilag ezzel az eredménnyel ismert meg igazán az elit, ekkor fogadtak be maguk közé a legjobbak. A hatását azóta is folyamatosan érzem. Szakmai szempontból ugyanakkor valamennyi pontszerző helyezésem értékes volt. Az Európa-kupában idén nagyon nehéz tűzésű pályákkal találkoztam, ez az a szint, amelyre nagyon gyorsan el szeretnék jutni. Amellett, hogy nagyon sok, a mindennapi edzések és versenyek során felhasználható értékes, gyakorlati tapasztalatot szereztem, igazából idén kerültem elérhető közelségbe a céljaim eléréséhez.  Éppen ezért jövőre is itt leszek az Európa-kupában, és szeretném megduplázni a mostani pontjaim számát. Tudom, ezzel magasra tettem a lécet, de számomra így van értelme a munkának” – tette hozzá Tóth Zita, aki már vissza is utazott Olaszországba, hogy csatlakozzon megszokott csapatához. A héten Pozza di Fassában indulnak szlalomversenyeken, majd Franciaországban elsősorban az óriás-műlesiklás gyakorlása lesz terítéken. Ebben a számban indul majd a szezon utolsó hónapja során.

Az Európa-kupa sorozat kapcsán nem szabad megfeledkezni arról a tényről, hogy női műlesiklásban idén mindössze 76 síző szerzett pontot, a több mint 190 induló közül. Ebben az erős mezőnyben lett végül 40. a Vasas sportolója.

Európa-kupa. Norefjell (Norvégia). Szlalom.
1. nap:

1. Hanna Aronsson Elfman (svéd) 1:52.21 (57.14, 55.07) … 41. Tóth Zita 1:59.45 (1:00.06, 59.39).
2. nap:
1. Emilia Mondinelli (olasz) 1:51.45 (53.44, 58.01) … 31. Tóth Zita 1:56.66 (57.23, 59.43).
Európa-kupa. Döntő. Hafjell (Norvégia). Szlalom.
1. Elena Stoffel (svádjci) 1:37.62 (47.14, 50.48) … 31. Tóth Zita 1:41.09 (49.55, 51.54).

Az Európa-kupa sorozat pontversenyének végeredménye:
1. Bianca Bakke Westhoff (norvég) 456 pont, 2. Nicole Good (svájci) 444, 3. Emilia Mondinelli 415 … 40. Tóth Zita 45.

Fotók: Emilija Skapare


Hirdetések