Jenkei Dániel, 2024.02.26. | Vívás

A Koch Mátéval és Nagy Dáviddal felálló magyar férfi párbajtőrcsapat remekelt a heidenheimi világkupán, a mieink egészen a dobogó tetejéig jutottak, így igazán stílusos módon biztosították be a párizsi olimpiai részvételt. A vasasos főszereplőkkel beszélgettünk.

Nyilvánvalóan ez, a párizsi olimpiára való kijutás volt az első nagy cél, amikor Koch Máté és Nagy Dávid 2028-ig aláírt a Vasassal.

Nos, ilyen tekintetben két saját nevelésű sportolónk a mostani hétvége után dőlhetett hátra (egyébként persze dehogy dőlnek…), miután Siklósi Gergellyel és Andrásfi Tiborral közösen aranyérmet nyertek a heidenheimi csapat-világkupán a magyar férfi párbajtőrcsapat színeiben. Sorrendben Brazíliát, Kanadát, Kazahsztán, Franciaországot (egy tussal) és Japánt megverve. Mindezt egy picit talán halványabb egyéni verseny után, amelyen Máté 18., Dávid pedig 23. lett.
 


fotók: FIE


No de hallgassuk a főszereplőket, például azt a Koch Mátét, akiben még hétfő délelőtt is dolgozott az adrenalin, hiszen így kurjantott bele a telefonba: - Kijutottunk, ez a lényeg! Megvan!!!

Majd így folytatta:

- Szerintem mind a négyen tökéletesen vívtunk. Ez azért ritka, utoljára ilyen akkor volt, amikor megnyertük az Eb-t tavaly nyáron. Ha ez így jön ki, akkor nem lehet gond. A csapatverseny előtt leültünk Heidenheimben, alaposan átbeszéltük a dolgokat, én őszintén szólva kicsit el is pattantam, mert az egyéni után nagyon nem éreztem magam komfortosan. Nem tudtam önmagamat adni a páston, nem tudtam nyomást gyakorolni az ellenfelekre. Aztán azzal nyugtattam magamat, hogy a csapaton ki fog jönni a lépés. Végül így is lett, valamit sikerült megmutatnom abból, hogy azért jó formában vagyok.

Aztán Máté gyorsan be is fejezi az "egyéni" gondolatokat:

- A legkomolyabban mondom, hogy ez nem rólam, és nem az egyénekről szól, most is mindent alárendeltünk a csapatnak. Nem az számít, hogy MVP legyél, vagy te vívd a legtöbb pluszt, hanem együtt kell megoldani. Juniorban még simán levívtunk hárman egy versenyt, ezen a szinten viszont ez már csak négyen megy, mindenkinek oda kell tennie magát. Én például nem éreztem, hogy a franciák ellen mit kell csinálni, ezért ott Dávid vívott, aki mindig jól megy ellenük, és lám, bejött a dolog.

Aztán beszélgettünk kicsit a Koch-Nagy-Siklósi-Andrásfi négyes evolúciójáról is:

- Mélyről jöttünk fel, 2021-ben indultunk el először ebben az összeállításban, úgy, hogy még tízben sem voltunk a csapattal a világranglistán, ehhez képest ma jött a hír, hogy most elsők vagyunk. Jó lenne ezt tartani az olimpiáig, mert fontos a sorsolás miatt. Igaz, férfi párbajtőben nincs könnyű ág, de azért az mégsem árt, ha nem te félsz az ellenfelektől, hanem ők tartanak tőled. A franciákat eddig például csak egyszer tudtuk legyőzni, állandóan megvertek minket, ezért is fontos, hogy most fordult a kocka. Most tovább kell nagyon keményen dolgozni, a győzelmi mámor meg a pihenés majd ráér augusztusban. Rengeteg feladat van addig, nem csak csapatban, egyéniben is, a budapesti gp-t én már személy szerint nagyon várom."

 


 

Nagy Dávid, aki leginkább a franciák elleni káprázatos, plusz hatos vívásával tűnt ki, szokása szerint higgadtabban, de annál boldogabban értékelt:

- Tényleg vártuk mindannyian a csapatot, úgy éreztük, ami egyéiben bennünk maradt, az majd ott kijöhet. Direkt megbeszéltük, hogy olimpiamentessé tesszük a gondolatainkat, nem azzal foglalkozunk, hogy milyen eredménnyel válhat biztossá a kvóta, sokkal inkább ezt a konkrét versenyt szerettük volna minél jobban abszolválni. Szerintem kulcs volt, hogy Dancsházy Tamással közösen alaposan átbeszéltük, mikor milyen formációban vívunk, abszolút vevő volt a véleményünkre. Folyamatosan rotáltuk a csapatot, így mindig akadt pihent ember, aki átlendített minket a holtponton. Az első és a második meccs azért még kicsit nehézkesebb volt, de utána abszolút belelendültünk. Én például a kazah meccs előtt éreztem, hogy kell a pihenő, azt a többiek profin megoldották, a franciák ellen pedig bele tudtam tenni egy pluszt. Máté meg is jósolta, hogy ott nekem fog kijönni a lépés. Megjött a kedvem, a lendületem, szinte lubickoltam a páston, a végén pedig Siklósi Geri szépen befejezte. A döntőre a japánok is nagy csatákból jöttek, de úgy érzem, a végére kijött az aznapi különbség, nálunk megmaradt a flow, így sikerült behúzni.

Dávidnak azt is felvetettük, hogy ugyan a kvótát nem saját maguknak, hanem az országnak nyerték el, de azért igencsak "furcsa" lenne nem ezt a négyes látni Párizsban a páston:

- Ez tényleg egy nagyon összeszokott és eredményes csapat. Mi így négyen indultunk el anno a tokiói olimpia után, amikor is tizenegyedikek voltunk a világranglistán, és most ott vagyunk az élmezőnyben, konkrétan a legelején. Ezt mind mi tettük bele az évek során, és ez egy nagyon jó érzés, hogy kijött az eredménye a közös munkánknak. Viszont fontos, hogy ez most csak egy pillanatnyi siker, egy boldog, de rövid állapot, hiszen lesz még három verseny, amin két aranyérmet és egy ötödik helyet kellene megvédenünk, ha tartani akarjuk a világranglista-vezető pozíciót. Márpedig egyáltalán nem mindegy, hányadik helyről jutunk ki az olimpiára, és az sem, hogy az ellenfelekben milyen kép él majd rólunk, mire elkezdődnek Párizsban a játékok.


Hirdetések