Gy. Szabó Csilla, 2024.01.22. |

Újabb műlesikló világkupa-futamot teljesített sikeresen Tóth Zita, a Vasas SC alpesi sízője, ezúttal Szlovákiában. A Jasnában mutatott formája alapján egyre közelebb kerül a világ legjobb harminc versenyzőjéhez. Már a hétközi flachau-i vk-viadalon is top30-as részidővel kezdett, de ott még nem tudta befejezni a nehéz tűzésű pályát.

Fiatal sportolónk nem sokat pihent az Európa-kupa-sorozat Zell am See-i állomását követően, amelyen bravúros teljesítménnyel, értékes EK-pontokat szerzett. Kedden este már Flachauban állt rajthoz, a világkupa-sorozat „éjszakai” állomásán. Zita 66.-ként vágott neki az első futamnak, amelyet ugyan nem tudott befejezni, ám a második szakaszban mindössze 0.42 másodperces hátránya volt, amely a 25. legjobb időt jelentette.

„Érzésre nagyon jól mentem, amit a számszerű részeredmény is bizonyít – idézte fel az ausztriai villanyfényes versenyt Tóth Zita, amelynek egészen más hangulata volt, mint a hagyományos nappali futamoknak. – Ezt követően egy apró pályahiba megdobta a lécemet és nem tudtam már korrigálni. Ennek ellenére nagyon büszke vagyok erre az estére, mert itt vált számomra valóságossá az első harmincba kerülés, amelyről már jóideje beszélünk célként. Most, hogy ilyen elérhető közelségbe kerültem a legjobbakhoz, most hittem el először, hogy tényleg ott a helyem közöttük. A sok néző fantasztikus hangulatot varázsolt a pálya köré, de a vetélytársak jelenléte is feldobott.”

Felmerülhet a kérdés, nem vágott-e túl nagy lendülettel a futamnak? Zita azonban erre egyértelmű nemmel válaszolt, szerinte nagyon is jól kapta el a rajtot, ennek volt köszönhető a kiemelkedően jó részidő is. No és persze annak, hogy most már hétről hétre Európa és a világ legjobbjaival méri össze tudását, egyre jobban megszokja a topversenyek hangulatát.

A flachaui nightrace után Zita és édesapja, Tóth Zalán, három napig maradtak még Ausztriában, amelyet kemény edzésekkel töltöttek. Ezt követően – egy budapesti kitérővel – a vasárnap már Szlovákiában érte őket, ahol újabb világkupa-futamon állt rajthoz.


Tóth Zita Flachauban rajtol. Arcán jól látszik az elszántság, amely a sztárok között érzett kezdeti megilletődöttség helyébe lépett

Az elején most is nagyon jól mentem, a végét azonban nem bírtam fizikálisan – számolt be a tegnapi sikeresen teljesített futamról fiatal sízőnk. – Technikailag minden rendben volt, a hajrában vétettem csupán egészen apró hibákat. A szervezők láthatóan mindent megtettek azért, hogy jó pályát készítsenek nekünk, ami csak részben sikerült. Túlságosan változó lett a talaj, a jég egyes helyeken jól tartotta a lécet, máshol viszont túlságosan is csúszott. Amikor agresszíven veszel egy kaput, akkor nagyon furcsa, ha a következőben egészen más viszonyok fogadnak. De legalább nem alakultak ki kádak, annak nagyon örültem. Szlovákiában is sok drukker volt, akiknek a jelenléte ismét nagyon feldobott. Úgy tudtam beállni a világkupa-rajtba, hogy szinte nem is izgultam. Épp ellenkezőleg, alig vártam az indulást. Ez egyértelműen annak köszönhető, hogy idén ez már a hatodik VK-futamom volt, egyre jobban megszokom a légkört.”

Tóth Zalán, a Vasas síszakosztályának alpesi szakágvezetője szerint az egy héttel korábbi EK-futamon mutatott jó teljesítmény igen biztató volt a két VK-verseny előtt. S bár Flachauban nem sikerült a célbaérés, a részeredmények szerinte is az áttörés közeledtét jelzik, így Zitához hasonlóan pozitívan értékeli a történteket.

„Zita több olyan teljesítményt is nyújtott már az idén, amely méltán nevezhető mérföldkőnek karrierjében – jelentette ki a Vasas szakembere. – Mindezek fényében őszintén beszéltünk arról, hogy most már a világkupák legjobb harminc indulója közé szeretne bekerülni. Keddig azonban egyáltalán nem láttuk az utat, amelyen oda elérhetünk. Az ausztriai részidő viszont már huszonötödik volt, így most már nem álomról, hanem valóságról beszélünk. A flachau-i egyébként az egyik legtechnikásabb pálya, sok letöréssel, a nagy hullámok vételéhez pedig kifejezetten jó technika kell. Mindez egy hihetetlen környezetben, villanyfényben, a zsúfolt tribünök egy stadion hangulatát idézték. Jasna ezzel szemben egy igen egyenletes, közepes lejtésű terep, amelyen igen változóak voltak a jégviszonyok. Éppen ezért nehéz is volt jól élezni a sítléceket, de Zitus ezt a pluszfeladatát is megoldotta, ismét jól készült fel a futamra. A kitűzés is szokványos volt, többnyire vertikális kapukkal. Egy nagyon kemény blokk végére értünk, amit egy kisebb betegséggel, pihenő nélkül vittünk végig. Minden a tervek szerint történt, az eredmények azok, amelyek eddig túlszárnyalták a korábbi elvárásainkat. Ez pedig azt bizonyítja, hogy jó úton járunk, de most rendezni kell a sorainkat, az újabb februári versenyek előtt. Most talán az a legfontosabb feladatunk, hogy visszahozzuk Zitus kondiját oda, ahonnan nekivágtunk a szezonnak.”


A 30-as rajtszám Zell am See-ben a bravúros EK-szereplés legkellemesebb bizonyítéka volt Zita számára

Tóth Zita és édesapja a remek eredmények ellenére sincs könnyű helyzetben, hiszen olyan úton járnak, amelyet maguknak kell kitaposniuk. Hétről hétre a saját bőrükön tapasztalják meg az alpesi sízés legjobbjai közé kerülés nehézségeit, kihívásait. Mindketten egyetértenek abban, hogy érzésre, ösztönösen próbálják megtalálni a versenyzések és az edzések közötti helyes egyensúlyt, de leginkább azt, hogy mikor és mennyi pihenésre van szüksége a fiatal alpesi sízőnek. Ez pedig már csak azért sem egyszerű feladat, mert Zita szíve szerint rendületlenül menne előre, számára nincs fontosabb a céljai elérésénél.

„Jövőre már sokkal jobb helyzetben leszünk, hiszen az idei tapasztalatok birtokában pontosabban fogjuk tudni, hogy egy adott helyzetben mit kell tennünk. Az Európa- és világkupák pályáinak teljesítéséhez folyamatosan topformában kell lenni, s ezek mutatják meg leginkább a hiányosságokat is. Egy FIS-versenyen például nem vettük volna észre, hogy az erőnlét terén mostanra némi visszaesés történt, s ez minden bizonnyal a betegség, valamint a sűrű program számlájára írható. Ami egy svájci, vagy norvég csapat számára az elemzések és a tervezések terén a lehető legtermészetesebb, azt mi most tanuljuk. Igy mi nem csak a pályán, de azon kívül is nap mint nap fejlődünk, tanulunk” – foglalta össze különleges helyzetük legfontosabb pontjait Tóth Zalán, aki saját határait is örömmel lépi át annak érdekében, hogy Zita kihozhassa magából a maximumot.

FIS világkupa-sorozat. Műlesiklás. Nők. Flachau (Ausztria).
1. futam:
1. Vlahova (szlovák) 53.01 (12.50; 11.23; 15.84, 13.44) 2. Shiffrin (amerikai) 53.08 (-0.06; +0.22; 0.00; -0,09) 3. Swenn Larsson (svéd) 53.53 (+0,13; +0.18; -0.11; +0.32) … Tóth Zita DNF (+0.87; +0.42)

FIS világkupa-sorozat. Műlesiklás. Nők. Jasna (Szlovákia).
1. futam:
1. Shiffrin 52.91 (12.52; 15.50; 11.51; 13.38) 2. Ljutic (horvát) 53.43 (+0.11; +0.02; +0.08; +0.31) 3. Meillard (svájci) 54.26 (+0.35; +0.34; +0.36; +0.31) … 44. Tóth Zita 57.65 (+0.62; +0.92; +1.13; +2.07)

Fotók: FIS


Hirdetések