Gy. Szabó Csilla, 2023.10.26. |

Kevesebb mint három hét múlva, Finnországban vág neki az új 2023/24-es alpesi síszezonnak Tóth Zita, a Vasas SC sportolója. A Leviben sorra kerülő világkupa verseny helyszínére már a hétvégén elutazik édesapjával, Tóth Zalánnal, s ott a norvég női Vk-csapattal együtt folytatja a közvetlen felkészülést.

A nyarat kemény szárazföldi edzésekkel, az őszt viszont már a Pitztal-gleccseren, havas gyakorlásokkal töltő Vasas tehetség, egy áttörésekben gazdag idényt követően, újabb fontos szezonra készül. A top100-ba tavaly berobbanó, 21 esztendős síelő számára mindig fontos, hogy megfelelő alapokkal vághasson neki az idénynek, amely világbajnokság híján, ezúttal az Európa-és világkupa pontok gyűjtögetéséről szól majd. Éppen ezért a tervei is világranglistás helyezésének javításához kötődnek.

„A száraz és havas edzések egyaránt a tervek szerint alakultak, nagyon erősnek érzem magam, ami kulcsfontosságú az idénykezdet miatt – mesélt jelenlegi állapotáról honlapunknak Tóth Zita, aki a hét közepén jön haza Ausztriából, hogy a hétvégén már neki is vágjon édesapjával, Tóth Zalánnal, a Finnországba vezető közel háromezer kilométeres autóútnak. –Osztrák edzőimmel, Rudi Augschellerrel és Dietmar Thönivel nagyon szépen felépítettük a havas gyakorlásokat, kiskapukkal kezdtünk, majd haladtunk az egyre ritmusosabb, technikailag csiszolt lesiklások felé. A csúcspont hétfőn jött el, amikor az olasz világkupa-csapattal edzhettem. Pontosabban versenyezhettem, mert szigorú időmérők voltak, tökéletesen éles helyzetben mértük össze a tudásunkat. Velem együtt nyolcan voltunk, és az egyik futamban igen kis különbséggel lettem csak második. Ez óriási motiváció a számomra, ugyanakkor visszaigazolás is. Edzőim már régóta hangsúlyozzák, milyen sok lehetőség van bennem, ezt mindig is jó volt hallani, ám a szívem mélyén akkor még nem tudtam elhinni. Az idei felkészülés során azonban, annyira jól ment a síelés, hogy most már bennem sincsenek kétségek. A hétfői időmérő eredményekkel én sem vitatkozhatom.”

Ehhez persze arra is szükség volt, hogy Zita nagyon stabilan és dinamikusan menjen végig a pályákon. Saját bevallása szerint olyan érzéssel siklott az utóbbi napokban, mintha mindenre képes lenne, amit eltervez. Mindezt olyan nagy szeretettel és örömmel, amilyent még gondtalan kislányként érzett a havas lejtőkön. Ez a könnyedség most magabiztossággá alakult, amire óriási szüksége lesz az előtte álló esztendőben, hiszen nagy célokat tűzött ki maga elé.

„Szeretem jól meghatározni a terveimet, nem érzem ezeket tehernek, sokkal inkább egy izgalmas kihívásnak – beszél Zita az igen magas elvárásokról, amelyet nemcsak edzői állítottak fel számára, de ő is saját magának. – A top harmincat tűztem ki célként, s örülnék, ha már Leviben egy jó eredménnyel adnám meg a szezon alaphangját. Ez persze sok mindenen múlik, rajtam kívül álló körülményeken is, úgyhogy mindenképpen türelmes leszek. Abban ugyanis biztos vagyok, hogy az eddig befektetett munka előbb vagy utóbb úgyis egy komolyabb eredményben ölt testet. Én persze azon leszek, hogy minél előbb, s ebben talán az is segíteni fog, hogy új felfogással állok majd oda a rajthoz. Már az első kaput nagyon keményen és lendületesen fogom kezdeni, ilyenkor lesz ugyanis jó a ritmus és az egész pálya. Bátran kell versenyezni, szerintem ez a taktika lehet a legeredményesebb. Eddig általában óvatosabban kezdtem, túl lassan jöttem bele, mégis voltak kicsúszásaim. Ez a váltás ösztönösen, belülről jött, kevesebbet hibázom és sokkal jobb érzést ad síelés közben is. Tavaly még túl sokat figyeltem a technikára verseny közben, most viszont tudom, ha direkt ívet választok, akkor is megoldom.”

Tóth Zitát nagyon feldobta az olasz Vk-csapat társasága az amúgy is népes és igen magas színvonalat képviselő pitztali edzőtársak között. Finnországban azonban újabb, talán még ennél is nagyobb lehetőség várja, hiszen a legjobb norvég női alpesi síelőkkel együtt végezheti el az utolsó simításokat a november 11-én és 12-én sorra kerülő világkupa-verseny előtt. A Vasas fiatal sportolója, érthető módon, alig várja már, hogy Levibe érkezzenek, s csatlakozhasson az őt már tavaly is igen kedvesen fogadó skandináv csapathoz. Ez utóbbi azért is lesz kellemes újdonság a számára, mert Ausztriában elsősorban férfi versenyzőkkel készül együtt, nekik azonban egészen más a programjuk, így évközben eddig sokat versenyzett egyedül.

„Egy hónapot töltünk majd fent, a világ végén, ezért nagyon sok mindent kell magunkkal vinnünk, repülővel ez szinte lehetetlen. Ugyanakkor Leviben is meg kell oldanunk a közlekedésünket. Így maradt az autó. Szerencsére a héten már minden felszerelést megkaptam, egy kifejezetten jó sícipőt is sikerült szereznünk. Tavaly nagyon sok volt az újdonság az életemben, akkor lettem önálló, utóbbival pedig sok intézendő és probléma is járt. Idén már sokkal nyugodtabban, kizárólag a síelésre koncentrálva készülhettem, ami nagy nyugalmat adott. Persze gondok, bajok a jövőben is lesznek, de már gyakorlottan oldom meg őket, s tudom, hogy úrrá leszek rajtuk. Ez a tudat pedig magabiztosságot és önbizalmat ad, amire szükségem is lesz az előttem álló idény során” – foglalta össze az új szezonnal kapcsolatos legfontosabb gondolatait Tóth Zita.


Hirdetések