Gy. Szabó Csilla, 2022.12.02. | Tenisz

A Vasas Körmöczy Teniszakadémia 14 esztendős játékosa, Benke-Giosanu Izabella a november végi, pécsi G5-ös junior ITF-tornán szerezte meg első korosztályos világranglista pontjait. Egy hónappal korábban a Tennis Europe-sorozat szlovákiai hármas kategóriájú U16-os viadalának megnyerésével érte el addigi legjobb eredményét.

Klubunk másik reménységéhez, Nemcsek Grétához hasonlóan, Benke-Giosanu Izabella is a Pécsett megrendezett ITF-tornán szerezte meg első junior-világranglistás pontjait. Igaz, neki ez a párosok mezőnyében sikerült. A lett Jana Denisenko oldalán egészen az elődöntőig menetelt, amelyben egy szerb kettőstől szenvedtek vereséget. Ezt megelőzően, a legjobb nyolc között, a torna első kiemeltjét, a szerb Gojkovicsot, és a román Todonit búcsúztatták 6:3, 4:6, 10:5-ös nagy csatában.

„Ezen a meccsen nagyon jól játszottam, az idény egyik legkedvesebb emléke marad számomra – tudtuk meg Benke-Giosanu Izabellától, akinek párosban ráadásul ez volt az első junior ITF-tornája, s nyomban egy szépen csillogó bronzérmet nyert. – Az elődöntőben sajnos már nem ment olyan jól, leginkább a lábmunkámmal volt gond, de ez egy visszatérő probléma, a jövőben ezen fogunk nagyon sokat dolgozni egyéni edzőmmel, Kovács Márkkal. Egyesben ez már a harmadik junior ITF-tornám volt, az elsőn, október második felében, a selejtezőkből küzdöttem fel magam a főtáblára. Azért a három győzelemért ugyan nem járt pont, de azokat is az idei év sikerei közé sorolom. Ezek alapján úgy láttam, hogy nincs nagy lemaradásom a juniormezőnyhöz képest, az említett lábmunkán túl a szervámon kell javítani és fejben kell még erősebben ott lennem a találkozók során.”

Az első pécsi juniortornát követően ez azonnal sikerült is Izának, hiszen az október végi, szlovákiai 3-as kategóriájú U16-os Tennis Europe viadalon már nem talált legyőzőre, és ezzel pályafutása első nemzetközi tornagyőzelmét aratta. A Vasas fiatalja szerint annak ellenére sikerült 4:1, 4:0-ra vernie a cseh Blazkovát, hogy ellenfele még a kevésbé sportszerű módszerektől sem riadt vissza. Ő azonban rendíthetetlen maradt, különösen mentálisan, s ennek okát az előzményekben kell keresni:

„Az elődöntőben nagyon nehéz meccset játszottam, ráadásul az eső miatt ekkor átvittek minket egy körülbelül száz kilométerre fekvő fedett salak pályára, ahol a hatos helyett négyes szetteket kellett vívnunk, s egyetlen nap alatt befejezni a tornát. Végül rossz formában is sikerült nyernem, ami óriási erőt adott a néhány órával későbbi folytatáshoz. A fináléban már úgy álltam oda, hogy csak a labdára és a pályára koncentráltam. Egészen biztos, hogy ennek köszönhetem a győzelmet, ami óriási örömet okozott nekem. A duplázás pedig még inkább, hiszen a szlovák Herdicka oldalán párosban is miénk lett a trófea.”


Szlovákiában párosban sem lehetett megállítani klubunk fiatalját Benke-Giosanu Izabellát (balról).

 

A Vasas Körmöczy Teniszakadémia szakembere, Kovács Márk szerint korántsem véletlen, hogy tanítványa párosban kiugróan jó eredményeket ért el az utóbbi időben, hiszen nagyon sok időt és energiát fordítanak arra, hogy játékát színezzék, ehhez pedig a röpték gyakorlása és finomítása is hozzátartozik.

„Izával nagyon jó dolgozni, mert szorgalmas, lelkiismeretes játékos, mindent megcsinál, amit kérek tőle – jellemezte tanítványát Kovács Márk. – A pályán is nagy harcos, jó a hozzáállása. Amin javítanunk kell, az bizony a lábmunka, minden gyakorlás elején külön időt szánunk erre a fontos képzésre. Amióta velem dolgozik, a szerváján is javítottunk, a tenyeres nyitását pedig emeltük egy kicsit, mert azt szeretném, ha a jövőben ez az ütésnem válna az igazi fegyverévé. Most az a legfontosabb, hogy meccseket játsszon, minél jobbakat és minél többet. A megszerzett ITF-pontoknak köszönhetően tavasztól már vélhetően indulhat a junior-tornák selejtezőjében, s ahhoz, hogy ott helytálljon, még gyorsítanunk kell a kart és a lábat. Tizenöt esztendős lesz jövőre, és fel kell majd vennie a ritmust az idősebbekkel. Éppen ezért én most nem is nagyon figyelek a helyezésére, kizárólag a fejlődésére és a tapasztalatszerzésre fókuszálunk. Amennyiben a jelenlegi hozzáállással, alázatosan dolgozik tovább, annak úgyis meglesz a számszerű eredménye.”

Benke-Giosanu Izabella az idény elején az európai U14-es top 100-at tűzte ki maga elé célul, s ezt igencsak túlteljesítette. A héten már a negyvenedik helyen jegyezték. S miután most már nincsenek megvédeni való pontjai, az évvégét nagy valószínűséggel a legjobb harmincban fejezheti be. Kovács Márkhoz hasonlóan azonban ő sem bocsátkozott jóslatokba a korosztályos világranglistával kapcsolatban, s a nemzetközi tapasztalatszerzésben jelölte meg a jövő évi legfontosabb célkitűzését.


Hirdetések