Nagy Dániel, 2022.09.16. | Jégkorong

Bár a reflektorfény ritkán vetül rá, nélkülözhetetlen tagja a klubunk jégkorongcsapatainak és a női hokiválogatott stábjának a felszerelés-menedzser Tornyi Gábor, aki állítja: a munkaköre rengeteg szépséget hordoz magában.

A csapatok, sportolók sikereit taglalva az ember hajlamos megfeledkezni a háttérben dolgozó, a versenyzőket napi szinten segítő szakemberekről, akiknek nem csak az eredmények létrejöttében, de az általános működés fenntartásában is elévülhetetlen érdemeik vannak.

A Vasas SC jégkorongszakosztályában immár évek óta fontos munkát végez Tornyi Gábor, aki felszerelés-menedzserként dolgozik a fiatalok mellett. A titulus a legtöbbeknek magyarázatra szorul, ezt ő is tudja.

„Sokszor összetévesztik a felszerelés-menedzser feladatát a szertárosi munkakörrel – szögezi le a beszélgetés elején a klubnál csak „Toronynak” becézett szakember. – Nagyot nem tévednek, hiszen mi is raktározzuk, karban- és tisztán tartjuk, kiadjuk a srácoknak a felszerelést, bár ez leginkább felnőttcsapatoknál, válogatottaknál jellemző, hiszen nálunk a fiatalok általában a saját kellékeiket használják. A korcsolyák élezése, rendben tartása szintén kulcskérdés, hiszen ha azt elhanyagoljuk, a teljesítményre is hatással lesz.”
 


A munkakörnek azonban van egy kevésbé gyakorlatias, „szebb” oldala is.

„Folyamatosan kapcsolatban vagyok a játékosokkal, rengetegszer találkozunk. Intézem az ügyes bajos dolgaikat, mindenben számíthatnak rám. Nagyon jól esik, ha hozzám fordulnak segítségért, legyen szó hokiról vagy valami egészen másról. Megpróbálom a tőlem telhető legjobb tanácsot adni. Ez a legszebb része a munkámnak, hiszen állandóan kapom a visszajelzéseket a tevékenységemmel kapcsolatban, ami egyrészt jól esik, másrészt nekem is segít, hogy fejlesszem magam. A szülőkkel ugyanúgy tartom a kapcsolatot, ugyanis gyakran keresnek különböző kérdésekkel, például a felszereléssel kapcsolatban. Családias a legkör a klubnál, így ezzel nincsen probléma.”

Tornyi több mint tíz éve dolgozik felszerelés-menedzserként, a Vasas SC nem az első megállója.

„A jégkorongért gyerekkorom óta rajongok, bár én magam sosem játszottam. Ezt a munkakört Magyarországon korábban csak Kéri Rudolf (a 2018-ban elhunyt korábbi sportoló 12 éven át volt a férfi jégkorong-válogatott felszerelés-menedzsere, mellette több klubnál is dolgozott – A szerk.) csinálta, tőle rengeteget tanultam, emellett több mint tíz éve egy nemzetközi IHF-es képzést elvégezve váltam hivatalosan is szakemberré. Felszerelés-menedzserként akkoriban utánpótlás-válogatottaknál kezdtem el dolgozni, és megjártam a MAC és az Újpest csapatait is; a Vasasnál a harmadik évadomat kezdem. Ezen kívül a női felnőttválogatottnál is betöltöm a pozíciót. Az A-csoportos vb-re például még mindig eksztázisban gondolok vissza, szerencsés vagyok, hogy a lányokkal együtt megélhettem ezt Dániában.”

A szakember munkáját az év első felében Kéri Rudolf-emlékdíjjal jutalmazta a hazai szövetség, amit azok kapnak, akik sokat tesznek a sportágért.

„Óriási megtiszteltetés, hogy nekem ítélték ezt a kitüntetést, főleg, hogy valódi példaképről elnevezett díjról van szó. Viszont még nagyobb örömöt ad, amikor a játékosaink szólnak rólam elismerően; én ebben mérem a saját teljesítményem.”


Hirdetések