Gy. Szabó Csilla, 2022.08.19. | Tenisz

Két fiatal teniszezőnk, Tóth Amarissa és Boros Attila is mérföldkőnek számító sikereket ért el az elmúlt hetekben, illetve napokban. Előbbi kedden aratta első főtáblás győzelmét 25 ezer dollár összdíjazású női ITF-tornán, míg utóbbi újabb fontos ATP-pontokat szerzett, szám szerint hármat. A Vasas Körmöczy Teniszakadémia szakembere, Kovács Márk szerint, mindkettőjüktől további jó eredmények várhatóak.

A Mogyoródon zajló 25 ezer dollár összdíjazású női ITF-tornán, a szövetség által kiosztott szabadkártyák egyikének köszönhetően kapott főtáblás lehetőséget Tóth Amarissa (WTA 679). Ellenfele, a tizenhat esztendős Molnár Kitti volt, akit 6:4, 6:1 arányban sikerült legyőznie. A második fordulóban a viadal hatodik kiemeltjével, a női világranglista 328. helyezett mexikói Ana Sofia Sanchez-szel találkozott, akitől 6:2, 6:1-es vereséget szenvedett. Nem így párosban, hiszen a román Georgiana Ghioroaie oldalán már a döntőben van és a végső győzelemért játszhat.

„Nagyon fontos, hogy minél erősebb tornákon mérethesse meg magát és az értékes ranglista pontokat is gyűjtögethesse, ezért van nagy értéke a mogyoródi egyes győzelmének – vélte Kovács Márk, a Vasas Körmöczy Teniszakadémia edzője, majd Amarissa július végi ausztriai sikerére tért vissza. – Az igazán nagy dolog azonban a 15 ezres, kottingbrunni viadal megnyerése volt, ez valóban mérföldkő lehet a karrierje szempontjából. S mindezt úgy, hogy a budapesti WTA-torna óta küzd egy apróbb combsérüléssel. Szerencsére Mimi rendkívül jó versenyző alkat, az edzéseken és a meccseken egyaránt maximálisan figyel a legapróbb részletekre is, a melegítésre, a levezetésre, a kondira, tehát valóban mindenre. Ez alapján már vártuk is, hogy egy igazán kiugró eredménnyel rukkoljon ki, ha így dolgozik tovább, akkor a folytatásban újabbakra is számíthatunk. A párosban pedig nagyszerűen halad előre.”


Két sikeres felnőtt teniszezőnk, Tóth Amarissa és Boros Attila, Bocskay József szakosztályvezetővel (balról) és Kovács Márk edzővel (jobbról) a tavasz felkészülés során

 

Teniszszakosztályunk másik fiatal felnőtt versenyzője, Boros Attila is alaposan rákapcsolt a nyáron,  első profi évéből ő is a maximumot szeretné kihozni. Amarissához hasonlóan, ő is idén érettségizett, így mindkettőjük tavaszi programját alaposan fölborította az iskolai elfoglaltság. Boros azonban már most fontos lépéseket tett a nagyok között tavaly megkezdett útján, Kairóban két 15 ezer dollár összdíjazású ITF-tornán is nyerni tudott a főtábla első fordulójában, az egyiken ráadásul a másodikban is, így összesen három ATP-ponttal gazdagodott. A világranglistán pedig közel ötszáz helyet javítva, a jelenlegi 1782.-ről az 1300-on belülre lép előre a jövő héten. Ezzel pedig az ITF-tornákon való indulás is könnyebb lesz.

„Atis most valóban belevetette magát a versenyzésbe, s mielőtt túrára indult volna, egy kemény edzésprogramot csináltunk végig a Folyondár utcában – tért át Boros Attila teljesítményének értékelésére Kovács Márk. – Első ATP-pontját tavaly ősszel szerezte Budapesten, az hamarosan ki fog esni, ezért jó, hogy most összesen hármat is sikerült bezsebelnie. S bár nekem azt mondta, emiatt egyáltalán nem izgult, némi teljesítménykényszer biztosan volt benne. A játékán ez szerencsére nem hagyott nyomot. A második héten az előző torna győztesétől, az olasz Tomasettotól kapott ki szoros meccsen, ami azért is örvendetes, mert Atis a vereségből is a jó momentumokat szokta kiemelni. Például azt, hogy nagyon hamar fordítottak lehetnek ezek az eredmények. Az edzésmunkája és a mutatott játék képe alapján ebben maximálisan egyetértek vele. Amiben viszont fejlődnie kell, az a monotónia-tűrés. Ő ugyanis egy kifejezetten kreatív, játékos típus, ami óriási előny a meccseken, ám a teniszhez az egyoldalú, unalmas feladatok megoldása is hozzá tartozik. Technikailag a szerva-ritörn tekintetében kell előrelépnünk, hogy a nála erősebb és rutinosabb játékosokkal szemben ne kerüljön gyorsan hátrányba. Vele is öröm edzeni, pontosan látja mit, és hogyan kell csinálnia, valamint a rövid- és hosszútávú terveiben is igen határozott elképzelései vannak. Ez egy fontos év, és én nagyon bizakodó vagyok vele kapcsolatba.”

Boros Attila a héten néhány napot pihenhetett, hiszen az előző heti negyeddöntős szereplésének köszönhetően a másodikon már szabadkártyát kapott a szervezőktől a főtáblára, így végre mentesült a selejtezőktől. S bár a Vasas szakembere szerint ez utóbbiak eddig játékosunk hasznát is szolgálták, hiszen fokozatosan tudott hozzászokni a felnőtt mezőnyhöz, most már egyértelműen a főtáblás szereplések jelentik a célt.


Hirdetések