Jenkei Dániel, 2022.04.27. | Úszás

A főszereplők értékelik a debreceni úszó országos bajnokságot.

Korábban már részletesen beszámoltunk a debreceni országos bajnokság eredményeiről. A viadalt három arany, két ezüst és hat bronzéremmel zárták a mieink.

Elsőként Gyurinovics Fannit kérdeztük, aki a legeredményesebb úszónk lett az ob-n, a váltóaranyak mellett egyéniben két ezüstöt nyert, és ami ennél is fontosabb, kivívta a budapesti világbajnokságon való szereplést egyéniben és váltóban egyaránt.

- Nem sikerült úgy a főszámom, a 100 gyors, ahogy terveztem, túlságosan bekezdtem, a végén pedig lehajráztak, és az időm sem olyan lett, amit vártam magamtól. Kicsit úgy éreztem, hogy nem kikaptam, hanem én hagytam, hogy megverjenek. Viszont utána viszonylag gyorsan össze is tudtam kapni magamat, próbáltam a pozitív oldalát nézni, és nem szomorkodni azon, hogy csak ezüstérmet nyertem. A gyorsváltóban össze is jött az egyéni csúcs 100 gyorson, és ahogy a vb-kerethirdetés is mutatja, úgy tűnik, mások is látták, hogy több van bennem. A váltókban egyébként nagyon jó volt úszni, mindenki hozzátett valami pluszt, ezért voltam én is úgy vele, hogy a vegyesváltóban is mindenképpen vízbeszállok. Elégedett vagyok az 50 és a 200 gyorssal is, egyáltalán nem engedjük el ezeket a számokat a jövőben sem, de tény, hogy egészen más munka kell mindegyik gyorsúszótávhoz. Hosszú nyaram lesz, de ennek örülök, és a következő hetekben már csak a hazai vb-re koncentrálok, ahol szeretnék egyéniben 100 gyorson tovább faragni az egyéni csúcsomból, és persze készülök a váltóra is.
 


Szabó-Feltóthy Eszter kicsit szomorkásabban értékelt, hiszen hiába nyert két aranyat és három bronzot Debrecenben, a fő számában, 200 háton elért ideje nem volt elég a vb-kvalifikációhoz.

Sokféle érzés kavarog bennem. Az egyéni számok közül az 50 és a 100 háttal elégedett vagyok, egy ideje hangsúlyt fektetünk a gyorsasági állóképességi munkára, és ennek kezd látszani az eredménye. A váltóúszásokat szintén nagyon élveztem, a vegyesváltónál kicsit fáradt voltam, de sikerült megoldani, a 4x200-as gyorsváltónak pedig kifejezetten jó hangulata volt, feldobott az a helyzet, hogy én úszhattam utolsó emberként. A végére hagytam a 200 hátot, ami ugye a fő számom, és szerettem volna kijutni egy jó úszással a világbajnokságra. Ez nem sikerült, aminek sok összetevője van, talán még kell is egy kis idő, hogy rájöjjünk, mi hiányzott. Mindenesetre feladni nem fogom, újra nekirugaszkodunk a kemény munkának, de most első körben kicsit a tanulmányaimra is szeretnék majd összpontosítani.

 

 

Természetesen kíváncsiak voltunk a szakembereink véleményére is, elsőként Dr. Egressy János vezetőedzőt kértük értékelésre.

- Van hiányérzet, ez tagadhatatlan, hiszen Szabó-Feltóthy Eszter esetében nagyon bíztunk a vb-kvalifikációban, talán éppen annyi hiányzott 200 háton, mint amennyit a kisebb betegsége elvett tőle az ob előtt. Ettől függetlenül nem keresünk mentségeket, ez is része a sportnak, mostantól egy hosszabb, nyugodt felkészülés következik számára és az augusztusi, római Európa-bajnokság kerül célkeresztbe. Örültem a váltóknak, jól mutatja, hogy milyen komoly versenyzői gárda jött össze a szakosztálynál, egyre eredményesebbek tudunk lenni ilyen téren. Köszönet ezért a klubvezetésnek, elsősorban Polgár-Veres Árpádnak. Szintén jól úszott a két Amerikában tanuló sportolónk. György Réka egyéniben is nyert érmet, emellett az aranyérmes váltóban is benne volt. Egy szép zárása volt ez a pályafutásának. Sós Dani jövője képlékeny, szerintem őt még fogjuk látni komoly szinten úszni, mindenesetre most 200 vegyesen egy régen várt egyéni csúccsal mutatta meg magát. Végül megemlíteném Galamb Szimonettát is, aki edzőként mutatott példát az ifjúságnak, hogy ilyen szerepkörben is lehet gyakorolni a sportos életformát, hiszen medencébe ugrott és tagja volt Debrecenben az egyik győztes váltónknak.

 

 

Lőrinczi György, a legnagyobb létszámú vasasos csoportunk edzője pedig így nyilatkozott:

- Mondhatom úgy, hogy nyolcvanöt százalékban elégedett vagyok ezzel az ob-val, ami azt jelenti, hogy alapvetően sikeresek voltunk, de azért mint mindig, lehet még javulni bizonyos dolgokban. A legfontosabb, hogy Gyurinovics Fanni ott lesz a budapesti világbajnokságon 100 gyorson és a 4x100-as gyorsváltó tagjaként is. Debrecenben kicsit gyorsan kezdett 100 gyorson, ami a végén megbosszulta magát, de aztán a gyorsváltó kezdőembereként végre sikerült neki a 54.98-as egyéni csúcs, amivel bizonyította mindenkinek, hogy helyen van a vb-n. Emellett örültünk, hogy 50 gyorson is megúszta a legjobbját, és a 200 gyorsot sem fogjuk még teljesen elengedni erre a szezonra. A váltókban mind az én csoportomból, mind Egressy János csoportjából többen is erőn felül úsztak és többet vállaltak az elvártnál is. Ennek köszönhetőek ezek a szép sikerek, és tényleg kezdünk csapattá kovácsolódni ilyen téren. Az ifjúsági korú sportolók közül Bujdosó Zsombor és Cserfalvi Olaf már biztos ifi Eb résztvevőkánt úszott ezen az ob-n, voltak remek döntős teljesítményeik a fő számaikban. Olaf pedig 100 pillangón visszavette a hazai ranglistavezető helyét, ami fontos volt. Forgács Bence elsőéves ifiként négy másodpercet javított az egyéni csúcsán 200 vegyesen és döntőt úszhatott, így ő is ott lehet a korosztályos Eb-n. És ugyanez igaz Zbiskó Evelinre is, aki szintén nagy egyéni rekorddal lett ötödik 200 vegyesen. Gyurinovics Lili 100 gyorson került oda a döntőbe, a váltóúszásaival pedig megszilárdította az ifi Eb-részvételét, de még egyéni számokban is lehet esélye. Pajor Eszter és Vákár Mira is úsztak döntőket, nekik és Tschajkov Valentinnek is lehet még esélye az Eb-kvalifikációra.


Hirdetések