Gy. Szabó Csilla, 2022.02.18. | Curling

Nem titkolt csalódottsággal vették tudomásul junior leánycsapatunk tagjai, hogy a koronavírus-járvány miatt későbbi időpontra halasztott korosztályos B-csoportos világbajnokságot idén már meg sem rendezik, a felsőbb osztályban szereplés jogát, a világranglistán elfoglalt helyezés alapján döntötték el. Eszerint Lettország, Norvégia, és az Egyesült Államok csatlakozott az A liga hat csapatos mezőnyéhez, a rendező jogán, pedig Svédország. A Vasas curlingszakosztályában a rossz hír ellenére vidáman és módszeresen folyik tovább az utánpótlás-nevelő munka.

Január első napjaiban még arról adtunk hírt, hogy a Vasas fiatal sportolói elszántan készülnek Magyarország képviseletében a finnországi korosztályos világbajnokságra, ám közvetlenül az utazás előtt a vb szervezői és a nemzetközi szövetség lemondta az eseményt, a küzdelmeket egy későbbi időpontra halasztva. Erre a döntésre azért volt szükség, mert a néhány nappal korábban kezdődött fiú tornán rohamosan emelkedett a koronavírusos megbetegedések száma.

„Januárban valóban szomorúak voltunk, hiszen komolyan készültünk a megmérettetésre – beszélt érthető csalódottságukról Joó Linda, az együttes kapitánya. – Nagyon szerettünk volna a nemzetközi porondon nehéz meccseket játszani, amelyek a fejlődésünket is szolgálták volna amellett, hogy mi is élveztük volna a kemény összecsapásokat. Sajnáljuk, hogy így alakult. Ami viszont a halasztást illeti, annak nem igazán örültünk, hiszen a versenyszezont már másképp építettük fel. A torna idei végleges törlése tehát már nem rázott meg bennünket. Remélem lesz még lehetőségem korosztályos világversenyen indulni, ám ez még a jövő zenéje.”

A Joó Linda, Nagy Laura Karolina, Nagy Lola Olimpia, Dobor Dia Regina és Bartus Anna összeállítású együttes tehát nem jutott fel az A-csoportba, ám ez a döntés nem a jégen, hanem a fehér asztal mellett született meg. A Vasas curlingesei számára a legjobb nyolc közé jutást mindenki reális elvárásnak tartotta, ideális esetben pedig a négy közé kerülés sem tűnt álomnak. A csapatot Jakab Zoltánnal közösen irányító Nagy Gyöngyi szerint a nemzetközi szövetség mégsem hozott igazságtalan határozatot.



A két évvel ezelőtti korosztályos világbajnokság izgalmas hangulatát idén sem tapasztalhatták meg fiatal curlingeseink

„Persze mi sem örülünk annak, hogy nem sikerült a feljutás, mégis úgy érzem, a tényleges erőviszonyok szerint ez így volt helyes – véli Nagy Gyöngyi, aki számára, játékosához hasonlóan, a nemzetközi meccsek hiányában látja az igazi veszteséget. – Úgy gondolom, az amerikaiak most összehoztak egy jó csapatot, és talán még jobbak is nálunk. Persze a versenysportban mindig van meglepetés, a pillanatnyi forma és az időzítés is sokat számít, de emiatt tényleg nem vagyok csalódott. Az igazi pofont januárban kaptuk, hiszen tisztességesen felkészültünk az eredeti időpontra. A halasztás tényének ugyanakkor már magam sem örültem, mert a csapatot érettségiző és elsőéves egyetemisták alkotják, akiknek tavasszal már a sulira kell figyelniük. A torna helyszínén ugyanakkor tényleg összezártan élnek ilyenkor a játékosok, miután a koronavírus felütötte a fejét, felelőtlenség lett volna folytatni. A pandémia egyébként is nagyon rossz hatással van ezekre a fiatalokra, nagyon nehezen élik meg a kortárs közösségek hiányát, s bizony nekünk sem könnyű most őket motiválni. Szerencsére láthatóan javul a helyzet, reméljük, hamarosan visszatérhetünk a normális kerékvágásba. Ez pedig számunkra a nemzetközi tornákat is jelenti, hiszen játékosaink ezekért vállalják a mindennapok kemény munkáját.”

A korosztályos világversenyek esetében pillanatnyilag általános probléma, hogy az idősebb juniorok számára nem maradt javítási lehetőség, hiszen szépen lassan fellépnek a felnőttek közé. A Vasas leány culingeseit ez a veszély idén ugyan még nem fenyegeti, ám az idő előrehaladtával nekik is egyre több iskolai elfoglaltságuk akad. Nagy Gyöngyi és Jakab Zoltán azonban már évek óta építgeti az utánpótlás utánpótlását, és a legjobb junior versenyzők mögött mára három fiatalabb, eltérő tudásszintű csoportot is kialakítottak.

„Ahhoz, hogy mindig legyen egy ütőképes együttesünk, amely válogatottként az ország színeit is eredményesen képviseli, évekkel korábban meg kell kezdeni a képzést. A legkisebbek között most is vannak olyan hét-nyolc évesek, akik még tényleg csak a játékért, ismerkedési céllal jönnek, hiszen a versenyzésbe csak tíz éves kor után ajánlott bekapcsolódni. De mi úgy gondoljuk, hogy a sportág iránti szeretetet jobb minél korábban kialakítani, s a helyes technikával sem árt kicsiként megismerkedni. A későbbi komoly munkát most még valóban játékosan alapozzuk meg” – foglalja össze röviden a Vasas curlingszakosztályánál folyó utánpótlás-nevelő munka lényegét Nagy Gyöngyi.


Hirdetések