Gy. Szabó Csilla, 2022.01.19. | Kosárlabda

Ismét elkapta a koronavírust női élvonalbeli csapatunk egyik erőssége, Budácsik Dorottya, aki másodjára már sokkal enyhébb tünetekkel vészelte át a betegséget. A fiatal játékos minél előbb ismét pályán szeretne lenni, amiben óriási motivációt jelent számára, hogy a felnőtt női 3x3-as kosárlabda-válogatottba is meghívót kapott.

A 2022-es idényre készülő bő, kilences keretben négy Vasas-játékosra is számít Károlyi Andrea szövetségi kapitány. Papp Klaudia eddig is meghatározó tagja volt az együttesnek, amely egyetlen ponttal maradt csupán le az olimpiai kvalifikációról, s mellé Bach Boglárka is többször csatlakozhatott. Tavaly Tóth Orsolya a korosztályos 3x3-as csapatban számított alapembernek, miközben a felnőtteknél is bemutatkozhatott. Utóbbiban szerepelve övé lett a nemzetközi szövetség válogatás videójában a legszebb nyári pillanat. Új emberként kapott most meghívót Budácsik Dorottya, aki korábban az U18-as 3x3-as válogatottban képviselte színeinket, a felnőttek közé azonban most először invitálták. Az együttes előtt igen sűrű nyári program áll, selejtezni kell az Európa-bajnokságra, s meglehet, így lesz ez a világbajnoksággal kapcsolatban is. De a FIBA 3x3 Women’s Series versenyein is szorgosan kellene a pontokat gyűjtögetniük ahhoz, hogy javítsanak Európa- és  világranglistás helyezésükön.


Papp Klaudia (2) ahogy a Vasas Akadémián, úgy a felnőtt 3x3-as női válogatottban is a csapat motorja volt, ez mindenképpen könnyebbség lesz Budácsik Dorkának a beilleszkedésben

A Vasas Akadémia fiatal játékosa nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy a kiválasztottak között lehet. Különösen most, hogy másodszor is elkapta a koronavírust, igaz ezúttal egyetlen nehéz nappal megúszta a betegséget. Pályára persze még nem léphet, hiszen a pillanatnyi előírások legalább három hét tétlenségre ítélik, s a fontos orvosi vizsgálatokat is csak most, a karanténből kiszabadulva kezdheti meg.

Ha minden jól alakul, saját számításaim szerint február közepén kezdhetem meg rendesen az edzéseket, így a hónap végére meghirdetett, háromnapos válogatott összetartáson már én is segíthetem a nemzeti együttes munkáját – tekint bizakodóan a közeljövőre Budácsik Dorka. – Amikor az utánpótlás-válogatottban játszottam, nagyon élveztem a meccseket. A pörgős, blokkos-leválós, dinamikus stílus nekem nagyon bejött, és a viszonylag rövid, de annál fárasztóbb mérkőzések is. Nem tagadom, a különleges hangulat is mindig magával ragad, Debrecenben a korosztályos Európa-bajnokságon egyszerűen fantasztikus élmény volt játszani, ahogy a Buenos Aires-i ifjúsági olimpia 3x3-as tornája is örök emlék marad.”

Nem csoda tehát, hogy Dorka azonnal igennel válaszolt Károlyi Andrea határozott kérdésére, amely a felnőtt női 3x3-as válogatott bő keretébe invítálta. A szakember az összetartás alatt szeretné jobban megismerni a Vasas Akadémia fiatal kosárlabdázóját, akit a hagyományos bajnokságban látott ugyan játszani, s ott nagyon tetszett is neki a mozgása, együtt még sohasem dolgoztak. Bár az kétségtelexn tény, hogy Dorka igencsak nagy előnnyel indul, hiszen három számára igen kedves csapattársával, Papp Klaudiával, Bach Boglárkával és Tóth Orsolyával együtt vesz majd részt az edzőtáborban.

„Számomra megnyugtató lesz a jelenlétük, hiszen először kaptam meghívást egy felnőtt válogatott keret összetartására – mondja Dorka. – Persze a pályáról a többieket is ismerem, tehát nem egy teljesen idegen környezetbe csöppenek bele, a kosárlabda közös nyelve pedig egyébként is átsegít bennünket minden nehézségen. De azért jó érzés, hogy együtt leszünk lányokkal. Most már csak amiatt kell drukkolnom, hogy az előttem álló orvosi vizsgálatok negatív eredményt hozzanak. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy van összehasonlítási alapom, amikor először voltam koronavírusos, akkor sokkal rosszabbul éreztem magam, a lépcsőn felmenni is nehézséget okozott. Most egyáltalán nem veszítettem el az erőmet, hétfőn járt le a karantén és azóta gond nélkül jövök megyek, sétáltatom a kutyánkat. Éppen ezért nagyon bizakodó vagyok a viszonylag gyors visszatérést illetően.”


Budácsik Dorka szereti a 3x3-as szakág pörgős, dinamikus stílusát

Fiatal kosárlabdázónk egyébként maximálisan egyetért azzal, hogy a szövetség és a Vasas Akadémia vezetése egyaránt szigorú szabályokat követ, a koronavírusos játékosok sportorvosi engedélyét azonnal három hetes időpontra megvonják. Visszaszerzését pedig aprólékos vizsgálatok elvégzéséhez köti. De már a betegség felfedezése is Dorka felelősségteljes magatartásáról tett tanúbizonyságot. A PEAC-Pécs elleni január 8-i találkozó reggelén, torokfájással ébredt, s nyomban gyorstesztet csinált. A pozitív eredményt azonnal jelezte és otthon maradt. Estére a láza is felszökött, belegondolni is rossz, mi lett volna, ha elutazik Pécsre a csapattal és útközben tör ki rajta a betegség.

„Annak egy héttel később a Cegléd ellen lettek volna súlyos következményei, hiszen biztos sokan elkapták volna. Ehelyett, több hiányzóval ugyan, de pályára tudott lépni a csapat és egy fantasztikus győzelmet aratott. Én itthonról figyeltem a meccset, borzasztóan izgultam. A kutyánkat jól meg is ijesztettem a hangos szurkolásommal. Nagyon büszke vagyok a lányokra, ügyesek voltak, gratulálok nekik! Most már sokadik napja negatív vagyok, a karantén is lejárt, úgyhogy a hét második felében le is megyek az edzésre, hogy legalább lelkileg támogassam őket a PINKK elleni fontos találkozót megelőzően. És persze várom a zöldjelzést, hogy a pályán is minél előbb csatlakozhassam hozzájuk!” – tervezi visszatérést Budácsik Dorottya, aki most már nemcsak a Vasas Akadémia, de a válogatott behívó miatt is a lehető leggyorsabban bevetésre készen szeretne állni.

Fotók: hunbasket, FIBA-Basketball


Hirdetések