Jenkei Dániel, 2020.04.16. | Röplabda

A 2020/21-es idénytől Kőnig Gábor lesz a vasasos röplabdautánpótlás szakmai igazgatója, ennek kapcsán beszélgettünk vele.

- Nem kell majd hosszú bemutatkozó köröket futnod…

Az életem eddigi egyharmadát a Vasasnál töltöttem, így mondhatom, hogy ismerek mindenkit. Anno eredetileg utánpótlásedzőként kerültem a Folyondárba, de aztán egyre több feladatot kaptam a felnőtteknél is másodedzőként. Az elmúlt nyolc évben párhuzamosan tevékenykedtem mindkét szerepben, ami elég komoly terheléssel járt számomra. Főleg az idei szezonban kezdtem azt érezni, hogy nagyon fáradt vagyok, így amikor a klubvezetéssel beszélgettünk a jövőről, felvetettem, hogy mi lenne, ha csak az utánpótlással kellene foglalkoznom a jövőben. Örülök, hogy megkaptam a lehetőséget…


- Mondhatjuk, hogy ez az erősebb oldalad?

Vagy a felnőttet, vagy az utánpótlást el kellett engednem, és tekintve, hogy vezetőedző vagyok az U17-es női válogatottnál is, így kézenfekvő volt, hogy az utánpótlást helyezzem előtérbe. Ettől még persze nem tettem le arról, hogy egyszer majd felnőttcsapatot eddzek. Szerintem még lesz erre időm.
 

- Mi lesz a feladatod szakmai igazgatóként?

Össze kell fognom az egész utánpótlás-rendszerünket, az U11-es szupermini korosztálytól kezdve egészen az U21-es juniorokig.  

 


- Milyenek most a viszonyok?

A létszámmal nincs gond, a Vasas azért egy márkanévvé vált az elmúlt évtizedekben a röplabdában, ami komoly hívóerőt jelent. Az igazi kihívás az, hogy a tehetségeket megtaláljuk és a rendszerben tartsuk. Szerencsére van belőlük bőven nálunk is, akad olyan korosztály, ahol több komoly ígéretünk is van, máshol kicsit lyukasabbak vagyunk ebből a szempontból, de ez általános igazság az egész magyar röplabdára nézve. A cél az lenne, hogy minden korosztályban legyen elegendő meghatározó játékos, mert csak így tud fejlődni a sportág.


- Lesz-e olyan markáns irány, amelybe el szeretnél indulni a Vasas utánpótlásával már rögtön az elején?

Rendszeres, intenzív kommunikációt szeretnék folytatni az edzői stábbal, hiszen így tudunk majd gyorsan reagálni az aktuálisan felmerülő kérdésekre, esetleges problémákra. Az U15-ös, gyerekkorosztálytól kezdve pedig nagyobb hangsúlyt kell fektetni a taktikára is, fontos, hogy a csapatok ne csak úgy ösztönből játsszák a röplabdát, hanem több játékrendszert is megismerjenek, és ezeket akár meccsen belül is tudják variálni. Szintén nagyon jó dolognak tartom, ha a játékosok rendszeresen vissza tudják magukat nézni videón, ezzel rengeteget lehet csiszolni a technikai elemeken.


- Van egy nagyon aktív iskolai programja is a Vasasnak az óbudai tanintézményekkel közösen, ez mekkora segítség a bázisépítés szempontjából?

Fontos az iskolai program, ami valóban egy jól működő dolog, és abszolút növeli a merítési lehetőségeinket. Az már egy másik kérdés, hogy az iskolai röplabdából átkerülni a Vasasba egy nagyon komoly lépcső. Ez a váltás jóval komolyabb időráfordítást igényel a szülőktől és a gyerekektől egyaránt. Szerencsére láttunk pozitív példákat arra, hogy vannak, akik vállalják az áldozatokat.


- Mennyire állt össze az utánpótlás szakmai stáb és a csapatok struktúrája a következő szezonra?

Érdekes helyzetben vagyunk, hiszen a koronavírus-járvány miatt lefújták a bajnokságokat, így mostantól már lehet tervezni a következő szezont. A végleges stáb kialakítása folyamatban is van, a versenyrendszer pedig vélhetően ugyanúgy fog kinézni, mint a tavalyi évben, tehát U11-es, U13-as, U15-ös, U17-es, U19-es és U21-es bajnokságok lesznek. Az utóbbi két korosztály nálunk igazából egynek tekinthető, hiszen nincs két külön csapatra való ifi és junior korosztályú játékosunk.


- Kik lehetnek a következő Mihály Dorkák vagy Juhár Dalmák?

Biztos vagyok benne, hogy fognak felkerülni újabb vasasos fiatalok a felnőtt csapatba, de neveket konkrétan nem mondanék. A képességek több játékosnál is adottak, így csak az elszántságukon múlik, hogy megugorják-e ezt a bizonyos utolsó lépcsőt.

 

A Vasas legyen az elsőszámú röplabda-utánpótlásközpont

Polgár-Veres Árpád
, a Vasas SC sportszakmai elnökhelyettese így nyilatkozott honlapunknak:
- Komoly terveink vannak a röplabdautánpótlás kapcsán, melyek érdekében már a 2020-as naptári év elején elkezdtünk felépíteni egy olyan rendszert, amely reményeink szerint tovább tudja emelni a különböző korosztályoknál folyó szakmai munka minőségét. Első lépésként Kőnig Gáborral állapodtunk meg, de emellett az edzői stáb tagjaival is folyamatosan zajlottak az egyeztetések. A háttér szempontjából fontos volt az is, hogy az átadás előtt álló új Folyondár utcai edzőcsarnokot minél több és szélesebb körű röplabdás tartalommal töltsük meg. Mondanom sem kell, hogy a koronavírus-járvány jelentősen megakasztotta a terveinket, de a szakemberek a leállás alatt is mindent elkövetnek, hogy segítsék a sportolókat az otthoni edzésekben. Függetlenül attól, hogy mennyire húzódik el a mostani rendkívüli helyzet, a hosszú távú célunk továbbra is az, hogy a Vasas minden tekintetben az ország elsőszámú utánpótlás röplabdaközpontjává váljon.

Hirdetések