Dobos Sándor, 2020.01.21. | Klub

A Vasas SC Örökös tagja, röplabda szakosztályunk korábbi vezetője, január 20-án, 95 éves korában hunyt el.

Ott volt a sportág hazai szervezeti életének megalakulásánál, elvégre 1946 decemberében létrehozták a Magyar Röplabda Szövetséget, melynek titkári pozícióját rá bízták. Müller Tibor akkor 21 éves volt. Már a Fodor Sportiskolában „megfertőzte” a sport, később barátaival megalapította a belvárosban a Barátság röplabda-csapatot.

A vele készült öt évvel ezelőtti interjúnkban elárulta, hogy a sportág magyarországi terjedésében a nálunk állomásozó orosz katonáknak volt szerepe, ők játszották a röplabdát, ami aztán megtetszett „nekünk” is, sorra alakultak a csapatok az üzemekben, diáksport szervezetekben, majd a TF-en is elkezdődött az edzőképzés. Felállt a válogatott is, kiírták az első hazai bajnokságot, mindezeknél ott volt Müller Tibor is.

Később a Vasas röplabdaélete „elődjének” számító NIM SE szakosztályvezetője, majd mindenes lett. Tizenegyszer nyertek bajnoki címet, de a BEK-et is elhódították. 1981-ban szűnt meg a Nehézipari Minisztérium, a NIM SE tenisz és röplabda szakosztálya a Vasashoz került, erre így emlékezett:

„Tudomásul vettük a dolgot, mit tehettünk volna, de nem voltunk elragadtatva, hogy egy nagy egyesületbe kell betagozódnunk. Féltünk a Vasastól, hogy a sok szakosztály között nem leszünk annyira szem előtt, mint a NIM-nél voltunk. A Folyondár utcai csarnokot még a NIM kezdte építeni, aztán a Vasas fejezte be, és akkortól kezdett igazán fejlődni a Vasas női röplabda szakosztálya, amelynek egy ideig még én voltam a vezetője, aztán nyugdíjba mentem, de még egyszer rövid időre visszatértem. Az első bajnokságban, amelyet már a Vasas színeiben játszottunk másodikak lettünk, ami csalódást keltett, de 1981-ben és 1983-ban megnyertük a hazai kupát. Később a Vasas ötször is megnyerte a bajnokságot, de akkor én már nem voltam aktív, bár egy ideig még a Folyondár utcai csarnok gondnokaként is dolgoztam.”

Müller Tibor – akit 1998-ban tüntettek ki az Örökös tag címmel – szeptember 4-én ünnepelte volna 95. születésnapját. Temetése január 24-én, pénteken, fél 12-kor lesz a Kozma utcai izraelita temetőben.


Müller Tibor a kép bal szélén


Hirdetések