Dobos Sándor, 2019.11.22. | Kajak-kenu

A 2018 májusában rendezett maratoni országos bajnokságon a Vasas SC kajakozója versenyzőtársát, Szabó Dominikot ölben vitte be a célba.

A Magyar Fair Play Bizottság csütörtökön, a Duna Arénában tartotta ünnepségét, amelyen az egyik legnagyobb elismerést a Vasas SC egyik sportolója, a 19 éves Szántói Szabó Tamás vehette át, a Fair play cselekedet kategóriában.

Tavaly májusban Szabó Dominikkal indultak az ifjúsági maratoni országos bajnokságon, de a 22 kilométeres táv közben nem várt események következtek, Dominik pedig megsérült. Őt idézzük akkori összefoglalónkból:

„Az első fordulót jól vettük, és folyamatosan jöttünk előre, már a 4. helyen haladtunk. Kialakult egy négyes boly, abban haladtunk. Mivel folyamatosan dőltünk, valószínű nyomtam egy ideget a lábamban, ami elzsibbadt, így amikor kiszálltam, a térdem összecsuklott. Az első futást még teljesítettem, de utána egyre rosszabb lett, az utolsó előttinél már Tomi vitte a hajót egyedül, én meg valahogy elszökdeltem a távot. A futam végefelé már a kormányzás is nagyon nehezen ment, mondtam neki, hogy muszáj lesz segítenie a futásnál. Vissza is jött értem, miután elvitte a hajót, átkarolt, és együtt mentünk be, én mellette szökdeltem egy lábon. A nyolcadik helyről kezdtük a végén az evezést, és aztán így is sikerült beérni a hetedik helyre. Szó szerint nagyobb tapsot kaptunk a döntő végén, mint a győztes. A versenybírók is tapsoltak, de nemcsak a futásnál, hanem az egész verseny végén is. Sokan azt mondták, mi vagyunk az igazi győztesek.”


Szabó Dominik és mögötte Szántói Szabó Tamás

Szántói Szabó Tamás is megerősítette, eszük ágában sem volt feladni akkor a versenyt. „Végig kérdezgettem Dominikot, hogy bírja-e, hogy érzi magát, de azt egyszer sem kérdeztem tőle, hogy kiálljunk-e” – fogalmazott akkor, most, másfél évvel később pedig így beszélt, már a csütörtöki gáláról:

„Nem gondoltam volna, hogy ilyen elismerésben részesülök, de nagyon örülök neki, a csütörtöki ünnepség pedig le is sokkolt igazából. Előkelő helyszínen lehettem együtt nagyon nagy sportemberekkel és vendégekkel, megadták a módját a díjátadónak, megtisztelő volt ott lenni” – fogalmaz „Tomasz”, akit először nyáron értesített arról a Fair Play Bizottság, hogy számíthat majd egy meghívóra év végén. – Miután átvettem a díjat, többen is gratuláltak, személyesen is odajöttek hozzám, és ez nagyon jól esett.”

Persze, ez az eset már a múlté, a Vasas fiatal kajakozója pedig már a jövőre készül.

„Elkezdődött már a téli felkészülés, nagyon kemény időszak ez a mostani, brutál jó a csapat is, húznak előre a többiek, szóval megy a munka ezerrel. Pihenőm nem nagyon van, mert közben végzek egy esti sulit is, és dolgozom is hétvégente. De nagyon élvezem, azt csinálom, amit szeretek, és amit szeretnék a folytatásban is” – mondja az egy ideje Gannoruwa Levente irányítása alatt készülő Szántói Szabó Tamás, aki már korábban jelezte, jövőre inkább az egyesre koncentrálna, és nagyon szeretne kijutni az U23-as Európa-bajnokságra és világbajnokságra is (az augusztusi U23-as ob-n ezüstérmet szerzett egyébként 1000 méteren).

Ennek szellemében tavasszal minden bizonnyal egy meleg égövi edzőtáborba is elutaznak, hogy hamarabb el tudják kezdeni a vizes edzéseket.


Szántói Szabó Tamás az U23-as ob-n

A Magyar Fair Play Bizottság díjazottjai:

Fair play cselekedet:

Trófea:
Szántói Szabó Tamás (kajak-kenu)

Diploma:
Sipos Árpád (teqball)
Rade Mijatovic (kézilabda)

A sport szolgálatában:

Trófea:
Köpf Károly (sportvezető)
Karger Kocsis László (sportdiplomáciai főtanácsadó)

Diploma:
Győr Béla (hagyományőrző)

A fair play népszerűsítése:

Trófea:
Füredi Marianne (újságíró)
Szalay Péter (újságíró)

Diploma:
FTC jégkorongszakosztály U8-U10-es korcsoport

Szabadidősport:

Trófea:
Magyar Repülő Korong Országos Sportági Szakszövetség

Életmű:

Trófea:
Sziklenka László (kajak-kenu)
Csányi Rajmund (torna)
Bérces Edit (ultrafutás)
Göröcs János (labdarúgás)

Diploma:
Pajor István (sí)

Művészet/tudomány:

Trófea:
Juhász Árpád (televíziós, utazó)


Hirdetések