Dobos Sándor, 2019.09.23. | Vízilabda

Remekül alakult összességében az országos utánpótlás bajnokságok selejtezőinek második hétvégéje, a Vasas SC Pécsen harcolta ki a legjobb nyolc közötti szereplést.

Sajátos lebonyolítással zajlik ebben a szezonban a három országos utánpótlás bajnokság. A 16 legjobb klub csapatai két selejtezőhétvégén, négy négyes csoportban küzdött egymással. Nem külön dőlt el a mezőny összetétele, valójában a klubok versenyeztek ebben a két körben. A korosztályok eredményeit ugyanis összesítették, ez alapján derült ki, hogy melyik 2-2 klub jut tovább a felsőházba, azaz a legjobb nyolc közé az egyes csoportokból.

A Vasas SC előbb megrendezte az egyik selejtezőtornát, ahol összességében a második helyen zárt – erről itt számoltunk be részletesen.

A második selejtezőtornát Pécsen játszották péntektől vasárnapig. Abban bíztunk, hogy a fiatalok legalább megismétlik az első kör eredményeit, mert azzal már elértük volna a hőn áhított második helyet. Nos, végül az ifik ugyanúgy két – remek – győzelmet szereztek, roppant kiélezett mérkőzésen verték a hazaiakat, mellesleg a Ferencvárost is megszorongatták. A serdülők nem tudtak meccset nyerni, a gyerekek viszont egyet igen, és bár a Pécs most jobbnak bizonyult, az összesített gólkülönbsége a Vasasnak volt jobb, így szerezték meg a második helyet a mieink (a Komjádiban négy góllal nyertünk, most hárommal kaptunk ki a pécsiektől).

Mindez azt jelenti, hogy a Vasas SC ebben az évben mindhárom korcsoportban a legjobbak között szerepelhet.

Jöjjenek a részletek, az edzők nyilatkozatával:

Országos Ifjúsági Bajnokság, 2. selejtezőhétvége:

Vasas SC–FTC-Telekom 6-7 (2-3, 1-1, 2-2, 1-1)
Gólszerzők
: Sipos 2, Pardi, Vadovics L., Magyar B., Juhász M., illetve Nyíri 2, Spitz 2, Szabó II. B., Várkonyi, Varga B.

Vasas SC–Pécs PSN Zrt. 9-8 (2-1, 2-3, 4-3, 1-1)
Gólszerzők:
Landherr 2, Kovács M. 2, Pardi, Vadovics L., Magyar B., Fótos, Sipos, illetve Gaszt 2, Aranyi A. 2, Németh B., Reisz, Kőszegi, Kókai

PannErgy-Miskolci VLC – Vasas SC 6-12 (1-3, 2-1, 1-2, 2-6)
Gólszerzők:
Tóth L. 3, Szalatyán, Stark, Fülöp, illetve Landherr 3, Kovács M. 2, Fótos 2, Derekas, Hlogyik, Juhász M., Mókus, Sipos

Az ifiselejtező végeredménye:

1. FTC-Telekom 6-0-0 18 pont
2. Vasas SC 4-0-2 12 pont
3. Pécs 2-0-4 6 pont
4. Miskolc 0-0-6 0 pont

Plézer János vezetőedző:

„Ezúttal más volt a meccssorrend, mint az első tornán, és ez lehetőséget adott arra, hogy egy bravúrral akár már az első mérkőzés után olyan helyzetbe kerüljünk, hogy a hátralévő kettőből csak egyet kelljen megnyerni ahhoz, hogy tartsuk a pozíciónkat. Ennek tudatában játszottunk a Ferencváros ellen.  Egyre több információnk van róluk, többféle játékkal, felfogással próbálkoztunk már ellenük, és most voltunk a legközelebb ahhoz, hogy pontot vagy pontokat szerezzünk. Nagyon büszke vagyok a játékosaimra, a Fradi ellen is látszott, hogy jó úton haladunk és egy top négyes csapat ellen is van keresnivalónk. Volt 24 óránk pihenni ezután, a sorsdöntő mérkőzésre. Tisztában voltunk azzal, hogy milyen nyomást jelent majd a Pécs elleni mérkőzés, és azzal is, hogy milyen körülmények várnak ránk, a szurkolóktól elkezdve a belső nyomásig. Sokat beszélgettünk arról, hogyan kell és lehet ezt kezelni, hogyan kell viselkedni a mérkőzés előtt, alatt. Megint egy góllal nyertünk és ezt legalább akkora bravúrnak gondolom, mint az itthoni győzelmünket. Ez egy olyan meccs volt, ahol nem játszottunk jól, talán a tét miatt bele-belehibáztunk a saját játékunkba, így, ha kikapunk, csak magunknak köszönhettük volna. A Fradi ellen csak nyerhettünk, itt csak veszíthettünk. Mégis, a hibák ellenére nem éreztem, hogy baj lehet, mentálisan roppant erősek voltunk, ahogyan az egész felkészülés alatt.

Tudtuk, hogy miért utaztunk le, miért küzdünk. Régóta nem volt ilyen fontos mérkőzés a Vasas életében utánpótlás vonalon, büszke vagyok arra, hogy megoldottuk a feladatot. A Miskolc elleni meccs aztán már mindkét csapat számára tét nélküli volt, ez rá is nyomta a bélyegét a játékra. Próbáltunk sportemberek lenni, odafigyeltünk, de tudtam, hogy nem lesz parádé három órával a Pécs elleni meccs után, őszintén szólva én is alig bírtam a parton állni. A hétvégén nyújtott játék közelít ahhoz a játékhoz, amire egy edző vágyik. Májusban, az Eger elleni bajnokit követően azt mondtam, azt szeretném, ha olyan mentalitású csapatom lenne, mint amilyen a Vardar Skopje kézilabdacsapata. Most nagyon örülök, hogy már majdnem olyan a csapatom, mint a Skopje. Mindig is úgy gondoltam, a Vasasnak a legjobbak között a helye, ezek a fiúk a felsőházban tudnak még tovább fejlődni.

Örülök, hogy a saját kezünkben a sorsunk, szeretném, ha májusban olyan állapotban lennénk, hogy reális esélyünk legyen a négy közé jutásra.”

Országos Serdülő Bajnokság, 2. selejtezőhétvége:

Vasas SC–FTC-Telekom 5-11 (1-3, 1-2, 2-3, 1-3)
Gólszerzők:
Sipos 3, Szilágyi B., Szűcs, illetve Spitz 5, Szenczi 3, Pipek, Újvári, Kiss B.

Vasas SC–Pécs PSN Zrt. 6-15 (0-4, 1-4, 2-3, 3-4)
Gólszerzők:
Szilágyi B. 2, Tasi 2, Hajnal, Szűcs, illetve Gaszt 5, Kőszegi 3, Aranyi A. 2, Kertész, Slézia, Gelencsér, Szücs, Kókai

PannErgy-Miskolci VLC–Vasas SC 13-4 (4-3, 0-0, 5-0, 4-1)
Gólszerzők:
Vismeg Zs. 4, Hajdu A. 3, Lipták 2, Szilágyi E., Stark, Pásztor II., Kuru, illetve Gémesi M., Szilágyi B., Sipos, Peőcz Á.

A serdülőselejtező végeredménye:

1. FTC-Telekom 6-0-0 18 pont
2. Pécs 4-0-2 2 pont
3. Miskolc 2-0-4 6 pont
4. Vasas SC 0-0-6 0 pont

Monostori Attila vezetőedző:

„Még talán a Fradi ellen ment legjobban a játék, egész jól helyt álltunk. Ezen a mérkőzésen Gémesi Marcell nem játszott, a Pécs ellen pedig Sipos Balázs maradt ki, aki az ifiknél szerepelt. Ott fejben akadtak problémák, és ugyanez volt a helyzet a Miskolc ellen is, igaz, az ott mutatott játék teljesen érthetetlen volt számomra. Gyakran jellemző ránk a koncentrációs hiba, sokszor megvannak a lehetőségeink, de valamiért nem tudunk velük élni. Hátul is könnyű gólokat adunk az ellenfeleknek, van még mit javtani a védekezésen. Nekünk lesz a legkeményebb a felsőházas szereplés, de biztos vagyok benne, hogy fejlődni fogunk a szezon során, és pontokat is szerzünk majd.”

Országos Gyermek Bajnokság, 2. selejtezőhétvége:

Vasas SC–FTC-Telekom 9-11 (4-4, 2-2, 2-1, 1-4)
Gólszerzők:
Tasi 3, Ragács 2, Básity 2, Szűcs 2, illetve Varga V. 8, Balla, Horváth M., Fülöp

Vasas SC–Pécs PSN Zrt. 6-9 (2-2, 1-3, 2-2, 1-2)
Gólszerzők:
Tasi 3, Poór, Peőcz Á., Tábori, illetve Raffai 5, Krutki 3, Tóth A.

PannErgy-Miskolci VLC–Vasas SC 11-14 (1-3, 3-6, 4-4, 3-1)
Gólszerzők:
Kuru 3, Hok 3, Pásztor II. 2, Széphalmi, Szabó L., Kiss B., illetve Básity 5, Tasi 3, Szűcs 3, Peőcz Á. 3

A gyermekselejtező végeredménye:

1. FTC-Telekom 6-0-0 18 pont
2. Vasas SC 3-0-3 9 pont – az egymás elleni eredmény alapján 1-gyel jobb a Vasas gólkülönbsége
3. Pécs 3-0-3 9 pont
4. Miskolc 0-0-6 0 pont

Homonnai Dániel vezetőedző:

„Nagyon nehéz hétvégén vagyunk túl, megjártuk a poklot és a mennyországot is. Szombaton a Ferencváros ellen kezdtünk, úgy ugrottunk be, hogy szeretnénk egy jó meccset játszani. Mindenki felszívta magát, végig ikszes meccs volt, de aztán a végére a kipontozódások miatt elfogytunk, csak a végén kaptunk két gólt, amivel elúszott a pontszerzés. Ennek ellenére nagyon elégedett vagyok a játékkal. Vasárnap a Pécs ellen talán kicsit könnyelműen játszottunk, hiszen itthon négy góllal nyertünk. A kezdőből két játékosunk is hiányzott sérülés miatt, így a cserekapusunk védett. Nehéz meccs volt, izgulhattunk a végén, hogy ne legyen nagyobb a különbség négy gólnál, de szerencsére csak három lett, így életben maradtak a felsőházas reményeink. A Miskolc ellen nem volt mese, nyerni kellett, és nagyon nagy motivációt adott a srácoknak az ifik Pécs elleni győzelme. Épp a mi meccsünk előtt játszottak, testközelből követtük végig, a végén beúsztak a gyerekek és együtt ünnepeltek az ificsapattal. Tényleg nagy motivációt jelentett ez a győzelem, és a Miskolc ellen végig vezettünk, meggyőzőek voltunk. Még ekkor sem nyugodhattunk meg, mert a Pécs a Fradival még játszott, és bár szoros volt a meccs, a Ferencváros a végén nyerni tudott. Mozgalmas, izgalmas hétvége volt, örülök, hogy hozzá tudtunk járulni a felsőházba kerüléshez, nagyon büszke vagyok a csapatra és az egész egyesületre is, hogy a legjobbak közé kerültünk. Vasárnap már kezdünk is, igyekszünk bebizonyítani, hogy a legjobbak között a helyünk.”

Az összesített helyezések alapján:

1. FTC 1+1+1=3
2. Vasas 2+4+2= 8 (továbbjutott a legmagasabb korosztály eredménye alapján)

3. Pécs 3+2+3=8
4. Miskolc 4+4+4=12

Már a sorsolást is megtartották az MVLSZ székházában, a Vasas vasárnap a Szentes otthonában kezd.

A felsőház tagjai:
KSI, UVSE, FTC, BVSC, Vasas, Szolnok, Debrecen, Szentes


Hirdetések