Jenkei Dániel, 2019.09.10. | Úszás

Csodálatosan indult a vasasos versenyzők számára a londoni paraúszó világbajnokság.

Ahogy azt előzetesünkben megírtuk, rögtön a londoni paraúszó világbajnokságon első napján volt miért izgulnunk, hiszen 100 mellen két versenyzőnk is komoly reményekkel indult.

A londoni olimpiai uszodában igazán méltó körítés várta a versenyzőnket, a szervezők a lehető legkomolyabban vették a feladatukat, így minden téren profi körülményeket varázsoltak.

Elsőként Illés Fanniért izgulhattunk, aki bizony komoly terhekkel érkezett a vb-re, hiszen Európa-bajnokként és világranglista-vezetőként kimondva kimondatlanul érmet vártak tőle.

Szabó Álmos elmondása szerint éppen ezért próbálta levenni a terhet versenyzőjéről, és ez remekül sikerült, hiszen a rutinos Illés első idővel jutott a döntőbe, ahol ismét káprázatosat úszott, így olasz vetélytársát legyőzve mostantól világbajnoknak mondhatja magát.

Száraz Evelin számára egészen más volt a képlet, hiszen neki ez az első komoly világversenye 14 évesen, és 100 mellen igazi világklasszisokkal, paralimpiai bajnokokkal kellett megküzdeni. Izgalomnak azonban nyoma sem volt rajta, negyedik idővel jutott a döntőbe, ott pedig szenzációs úszással, elképesztő hajrát bemtuatva még egyet javított, így aztán ő is éremnek örülhetett az első nap végén.

Evelin azt mondta a döntő után, a vége borzalmasan fájt, ott már semmire nem gondolt, de sikerült, és ezt álmában sem gondolta volna.
 

(fotók: Magyar Paralimpiai Csapat)

 

Szabó Álmos, a versenyzők edzője így nyilatkozott honlapunknak:

- Hát ezt kimaxoltuk...Ennél jobban nem sikerülhetett volna a hétfői nap számunkra. Fanni egyéni csúccsal lett világbajnok és paralimpiai kvótát szerzett, aminél többet nem lehet kívánni. Hét éve ugyanebben az uszodában, ugyanebben a számban úszott a londoni paralimpián, és utána abba akarta hagyni az úszást. Végül folytatta, de szó szerint a pokolból jött vissza, rengeteg könny és nehézség után ért fel most a csúcsra. Én láttam hogy dolgozik edzésen, és tudtam, milyen időre képes, azzal pedig biztos volt, hogy nyerni fog. Evelin maga az őserő, egy olyan makacs versenyzőről van szó, aki mindig megveri azt, aki mellette úszik. Hát most a döntőben ez a norvég sztár ellen sikerült, okos taktikával, hiszen eleve így terveztük, hogy az utolsó ötvenen kell elé kerülnie. Hihetetlen hangulatot teremtett az uszodában a magyar csapat, nagy élmény volt, amikor célba csapott harmadikként. Bízom a hasonló folytatásban, a körülmények adottak, a brit szervezők elképesztő profi módon teszik a dolgukat.

 

Kedden jön a folytatás, méghozzá három vasasos döntőssel, Illés Fanniért másodszor, Pap Biankáért és Tóth Tamásért pedig először izgulhatunk.


Hirdetések