Jenkei Dániel, 2019.09.05. | Úszás

A paraúszók számára az év, sőt a paralimpiai ciklus eddigi legfontosabb versenye következik Londonban. Pap Biankáért, Illés Fanniért, Száraz Evelinért és Tóth Tamásért izgulhatunk.

A londoni paraúszó világbajnokság az elsőszámú kvalfikációs lehetőség a 2020-as tokiói paralimpiára, így aztán rendkívül népes mezőny gyűlik majd össze az angol fővárosban.

Kezdjük ott, hogy eredetileg Malajzia lett volna a helyszín, de végül sportdiplomáciai okokból elvették tőlük a rendezést. Szabó Álmos, a Vasas paraúszóinak edzője szerint ezzel az európai versenyzők jól jártak, hiszen hosszas akklimatizációs folyamattól kímélték meg magukat, és nem az ismeretlenbe kell kiutazniuk.

A vb egyébként szeptember 9-én, hétfőn kezdődik, de a magyar csapat már most csütörtökön útra kelt, hogy kellően "belakja" a 2012-es olimpiára épített versenyuszodát.

És akkor a lényeg: a Vasas adja a magyar küldöttség túlnyomórészét, hiszen a hölgyeknél Szabó Álmos három taníványa, Pap Bianka, Illés Fanni és Száraz Evelin lesz ott a világbajnokságon, de nem hiányozhat  a férfimezőnyből paralimpiai bajnokunk, Tóth Tamás sem.

Pap Bianka világbajnoki címvédőként és Európa-bajnokként érkezik, igaz két éve Mexikóvárosban jóval szerényebb mezőny indult, de ezt mit sem von le az érdemeiből, és a fő számában, 100 háton ismét aranyéremre készül. Bianka ezen túlmenően 200 vegyesen, 400 és 100 gyorson áll rajtkőre, további egyéni csúcsok reményben.

Illés Fanni világranglistavezetőként és Európa-bajnokként a 100 mellre koncentál elsősorban, de 100 háton is láthatjuk majd úszni.

A fiatal Száraz Evelinnek ez lesz az első világbajnoksága, és olyan ütemben fejlődik, hogy edzője szerint már most meglepetést okozhat a rendkívül erős ellenfeleinek. Erre 100 mellen, 100 háton és 200 vegyesen nyílik majd lehetősége.

Végül Tóth Tamásról, aki 200 vegyesen, 100 háton, 100 pillangón, valamint 50 gyorson indul, és így fogalmazta meg várakozásait:

- A felkészülés jól sikerült, a 200 vegyesre helyeztük a fókuszt, és ennek érdekében rengeteg állóképességi edzést végeztem az elmúlt időszakban. A vegyesben azért is látok fantáziát, mert korábban a pillangón kívül mindhárom úszásnemben voltam világversenyen dobogós, így aztán nincs igazán lyukas számom. Ha fizikálisan bírom és a technikám is összeáll, akkor szép reményeim lehetnek, de elképesztően sűrű és erős a mezőny, főleg azért, mert az orosz úszók is ott lehetnek a vb-n, és ők az én kategóriámban kifejezetten dominánsak. Szoros versenyre számítok, ez a világbajnokság egy komoly visszacsatolást  és mérföldkövet jelenthet Tokió előtt számomra. 

A vasasos lányokkal és edzőjükkel pedig az egyik utolsó budapesti edzésük alkalmával, a Duna Arénában tudtunk beszélgetni.

 


Nézd HD minőségben, válts 360p-ről 720p-re!


Nézd HD minőségben, válts 360p-ről 720p-re!


Nézd HD minőségben, válts 360p-ről 720p-re!

 


Hirdetések