Dobos Sándor, 2019.08.07. | Vívás

Kósa Judit és Lóránd Ádám is Vasas-színekben szerzett érmeket a kedden véget ért 15. Maccabi Európa Játékokon. Külön öröm, hogy mindezt Pasaréten, a Kovács Pál Vívóteremben tehették meg.

Közel 3000 ifjúsági és felnőtt sportoló vett részt a 15. Maccabi Európa Játékokon, Európa legnagyobb zsidó sport- és kulturális rendezvényén. 10 helyszínen, 22 sportágban versenyeztek, Magyarországot 214 sportoló képviselte. Vívásban két olyan indulónak is szoríthattunk, akik egyébként Vasas-színekben vívnak, mindketten érmekkel gazdagodtak a Pasaréten, a Kovács Pál vívóteremben megrendezett versenyek során.

Kósa Judit két fegyvernemben is bizonyított.

„Tőrben és párbajtőrben indultam el a Játékokon. Eredetileg a masters korosztályban versenyeztem volna, de mivel nem volt elég induló, egyetlen nyílt versenyt rendeztek a tőrözőknek, ahol bronzérmet szereztem” – osztotta meg élményeit honlapunkkal Judit. „Mivel az első két helyen tengerentúli, amerikai vívó végzett, így a végén ezüstérmet akasztottak a nyakamba. Tizenketten indultak, azért a vb után nem volt várható, hogy sokan neveznek, természetesen a sportszakmai értéke sem volt kiemelkedő ennek a versenynek. De az első hat helyezett, úgy gondolom, közel volt egymáshoz, a másik bronzérmet egyébként az UTE-ben versenyző, 15 éves Názer Lili szerezte meg. Párbajtőrben is indultam, ami azért érdekes, mert nem nagyon fogtam még párbajtőrt. De múlt hét kedden vettem egyet, két napra rá pedig már a versenyen vívtam, itt is harmadik lettem, és mivel ugyanúgy Európán kívüli volt a két döntős, ismét kaptam egy ezüstöt. Női tőrben elindultunk csapatban is, Názer Lilivel, Bruckner Andreával és Mendelényi Györgyivel, először egy nemzetközi egységet legyőztünk, majd kikaptunk az amerikaiaktól, így másodikként zártunk.”


Balról Názer Lili, Kósa Judit, Mendelényi Györgyi és Bruckner Andrea a dobogón a csapatverseny után

S hogy mi volt a verseny legszebb élménye?

„Egyrészt maga az egész torna, hiszen ez egy generációkon átívelő fesztivál, ahol nagyszerű sport- és kulturális élménnyel gazdagodtunk, kiváló volt a hangulat. S hát az a tény, hogy 48 évesen vívhattam a fiatalabbakkal, és nem is vallottam szégyent, jó érzéssel tölt el. Nyilván a helyén kezelem a versenyt, de jó dolog, hogy nem éreztem a koromat a fiatalokkal vívott asszók során” – fogalmazott Kósa Judit, aki még egy dolognak különösen örült.

„A Vasasban dolgozó mesteredző, Németh Árpi bácsi is ott volt velünk végig, a csapatversenyen is, közösen éltük meg az élményt. Az éremtáadáson aztán találkozhattunk Kamuti Jenővel, ez is maradandó emlék számunkra.”

Judit egyébként 17 évesen hagyta abba a vívóedzéseket, de három éve Németh Árpáddal elkezdett ismét vívni, és rendszeresen indul masters versenyeken, tavaly a női tőrcsapattal Európa-bajnoki bronzérmet szerzett Hollandiában.

Férfi párbajtőrben egyéniben és csapatban is aranyérmet szerzett a 15. Maccabi Európa Játékokon Lóránd Ádám.

„Ez volt a harmadik alkalom, hogy indultam a Maccabi Játékokon, és ez a mostani is egy jó légkörű, jó hangulatú verseny volt. Mindig nagy élmény itthon versenyezni, maga a Játékok megnyitója is nagyszerű élmény volt. Örülök, hogy Pasaréten volt a verseny, a Vasasból és a családomból is sokan kijöttek szurkolni, a végén a delegáció tagjai is. Különösen a csapatversenyen volt nagyon jó a hangulat, valószínű azért is, mert az volt az utolsó vívó versenyszám” – mesélte a 22 éves Ádám, aki Londonban él.

„Most végeztem Londonban közgazdaságtan-politológia szakon, jelenleg épp munkát keresek. Az egyetem előtt itthon minden versenyen elindultam, az első egyetemi éveimben aztán csak a felnőtt viadalokon. Idén az országos bajnokságon ott voltam, most azt tervezem, hogy jövőre a nagyobb hazai versenyeken ott leszek.”


Lóránd Ádám (balról másodikként) a dobogón

S ami a Maccabi Játékok egyéni küzdelmeit illeti.

„Természetesen nem volt olyan erősségű ez a verseny, mint mondjuk egy felnőtt válogató, a sportértéke sem mérhető ehhez, így igazából az esélyesség terhe mellett kellett vívnom. Ezzel sikerült megbirkózni, bár a döntőben elég nehezen lendültem bele a német Perelmann ellen. Szinte végig ő vezetett, fura tempókat vívott, de 10-12 után sikerült megtalálni az ellenszert és 5-1-es lámpát hoztam, így sikerült megnyerni a versenyt” – fogalmazott Lóránd Ádám, aki Ecsedi Sámuellel és Kolb Tamással nyerte meg együtt a csapatküzdelmeket az osztrákok, az amerikaiak és a németek előtt.


Hirdetések