Dobos Sándor, 2019.08.02. | Jégkorong

A Schiller-Vasas HC második Erste Liga-szezonjára hangol, a fiúk elkezdték a nyári szünet utáni foglalkozásokat. Új érkező is csatlakozott a csapathoz.

Vége a nyári szünetnek, augusztus 1-jén Ladányi Balázs és stábja megtartotta az első edzéseket a srácoknak, sőt, csütörtök este már edzőmeccset is vívott a Schiller-Vasas a klub U20-as együttesével a Vasas Jégcentrumban. Belecsaptak tehát a lecsóba a fiatalok, akik között új arcokat is köszönthetünk.

Ahogyan arról már beszámoltunk, Debrecenből igazolt a Vasashoz a rutinos Hetényi Péter és a fiatal Márton Koppány, valamint Rácz Kristóf, az Újpestből Sági Máté és Szalma Zsolt, míg a napokban még egy érkezőt feljegyezhettünk: Rafaj Attila a bajnok Ferencvárosból érkezett a Vasas Jégcentrumba.

A tavalyi szezonban a 10. helyet megszerző, a legfiatalabb kerettel kiálló Schiller-Vasas újabb idénye érthetően más lesz, mint az előző, és nemcsak a keretben történt változások miatt. A felnőttligával megbarátkozó, masszív tapasztalatokat szerző játékosok és a szakmai stáb számára is más a kiindulópont, kíváncsisággal teli a várakozás.

„Az elmúlt hetekben szemernyit sem változott a korábbi véleményem az első szezonunkról: az egészet az elejétől a végéig élveztem, élveztük” – fogalmaz Ladányi Balázs, amikor arról kérdeztük a pénteki edzésen, milyen alapállásból vág neki a csapat a következő szezonnak. „Úgy láttam a srácokon, ők is élvezték, már csak azért is gondolom, hogy így van, mert mindenki kapott megfelelő mennyiségű jégidőt, lehetőséget, törődést. Tavaly mélyről indultunk, és ez nem a munka hiánya miatt volt így, hanem azért, mert igenis nagy a lépcső az utánpótlás és a felnőtt bajnokság között. Tavaly elég szépen ívelt felfelé a formánk, a játék képe is, eljutottunk valahonnan valahová.  Arra leszek kíváncsi, hogy most szeptembertől honnan folytatjuk. Arra, hogy egy nyár alatt egy ilyen fiatal csapatnál mekkora lehet a visszaesés. Azt gondolom, a frissen érkezők beilleszkedésével – az eddigi tapasztalataim alapján – nem lehet gond, annak ellenére, hogy vannak köztük olyanok, akik mindig is derbinek számító meccsen találkoztak a mieinkkel. Nem számoltam még ki, de talán még fiatalodott is a keretünk, igaz, a legfrissebb igazolásunk ezt a képet kicsit árnyalja. Nem bánjuk ettől függetlenül, hogy sikerült még egy tapasztalt játékossal erősítenünk.”

Azért akadtak olyanok is, akik felhagytak az élsporttal, vagy távoztak a csapattól.

„Nem győzködtem a végletekig senkit, nem is szeretek, hiszen, ha valaki nem azért csinál valamit, mert szereti, akkor azt nem fogja tudni teljes erőbedobással végezni. Ráadásul a hokiban sokszor a teljes erőbedobás is kevés az eredményességhez. Mindenkivel beszélgettünk, elmondtuk a véleményünket a srácoknak, és mindannyiuk esetében sajnálom, hogy eligazoltak vagy abbahagyták a hokit, hogy a civil életükben teljesedjenek ki. Sok sikert kívánunk neki, találják meg a számításukat a civil életben. Mindenkivel kivétel nélkül elégedettek voltunk, azokkal is, akik talán maguknak nagyobb elvárásokat támasztottak és úgy érzik, nem feleltek ennek meg. Mi ugyanis tudtuk, mi a realitás, mi az, amin át kell menni ahhoz, hogy felnőttjátékos lehessen valakiből. A mi elképzelésünk továbbra is a türelemről szól, és nem volt olyan játékosunk, akitől meg szerettünk volna válni. Minden távozónk érveit elfogadtuk ettől függetlenül, és elég korán kialakult az új keretünk. Most nem vagyunk olyan sokan, viszont az U20-as csapatunkból idén nagyobb a merítési lehetőségünk, már most látszik, hogy több játékosra számíthatunk, és az is előfordulhat, hogy az U18-as csapatból is lehetőséget kapnak többen – azt még nem tudjuk, hogy átmenettel vagy anélkül, ez majd az elvégzett munka után dől el.”

S akkor jöjjön Ladányi Balázs véleménye az új játékosokról.

„Az örök igazsággal kezdem: vegyél egy jó kapust. Tavaly a 19 éves Tóth Bazsi megküzdött azért, hogy ne hozzunk egy vele azonos képességű légióst, hanem adjuk meg neki a lehetőséget, hogy első számú kapusként bizonyítson. Levi saját karrierjéből merített, amikor ezt támogatta, és így Bazsi mellé egy nagyon tehetséges, fiatal, utánpótlás-válogatott titánt szerződtettünk Sági Máté személyében. Neki ugyanúgy szeretnénk a kezébe adni a lehetőséget, nem padra igazolunk senkit sem, meglátjuk, hogy teljesít ebben a helyzetben. Elölre Debrecenből hoztunk két fiatal játékost, akik ott kevés lehetőséget kaptak, mert mi úgy gondoljuk, sokkal több van bennük annál, amit eddig mutattak. A legtöbbet a meccseken fejlődik az ember, itt meglesz erre a lehetősége Kristónak és Koppánynak is. Újpestről érkezett Szalma Zsolti, akinek szépen indult a karrierje, de aztán kevesebb jégidőt kapott. Ő egyidős a mi keretünk magjával, és most megkapja a lehetőséget, a fejlődése érdekében minél több szerepet kell kapnia, minél változatosabb meccsszituációban. Hetényi Peti is egy nagyon jó igazolás, hiszen tudjuk, hogy a hátvédpozíció világszerte hiányposzt. Fiatal csapatunk mellé a személyében egy válogatott-, EBEL- és MOL, Erste Liga-tapasztalatokkal bíró játékos érkezik, akinek egyfajta mentorszerepe is lesz, sokat várunk az érkezésétől. Úgy érzem, fiatal hátvédjeink sokat tanulhatnak tőle, csakúgy, mint az U20-as játékosaink. Rafi meghatározó szereplője a magyar jégkorongnak tíz éve, ennek ellenére nem volt szerződése az elmúlt hétig. Levi és mindannyiunk közös álma, hogy minél kevesebb játékos hagyja el a jégkorongot idő előtt, azelőtt, hogy kiteljesedett volna, kihozta volna magából azt, amit tud. Az esetében is ez vezérelt minket, amikor felvázoltuk neki, mit kínálunk. Ő már megmutatta, mit tud, nála az a kérdés, mi mit hozunk ki belőle. Komoly szerepet szánunk neki, ő lesz az egyik rangidős a csapatban, akinek meg kell mutatnia a helyes irányt. Ez nem lesz egyszerű feladat neki, mert ilyen helyzetben még nem volt eddigi karrierje során. Ponterős játékos, akit a speciális játékhelyzetekben is használhatunk, sőt, itt kell használnunk igazán, hogy kihozza magából azt, amit tud, visszanyerve így a hoki szeretetét.”


Tesztekkel és felmérőkkel telt a péntek délelőtt

Következzenek az érkezők!

Rácz Kristóf: „A múlt héten már az U20-as válogatottal elkezdtük a felkészülést, csütörtökön be is fejeztük az amerikaiak elleni meccsel az első szakaszt. Most egy rövid héttel kezdtünk, az igazi munka majd jövő héttől jön el. Néhány srácot ismertem már korábbról, de a csapat nagy részét még nem, igyekszem beilleszkedni. Leginkább azért igazoltam a Vasashoz, hogy a debreceninél több játéklehetőséget kapjak.”

Sági Máté: „Én is hamarabb kezdtem a válogatott miatt, de végül nem játszottam csütörtökön, ellenben majd utazom Svédországba a hónap végén. Most megcsináljuk a teszteket a felkészülés elején, megnézzük, mi mit csinált a nyáron, most minden kiderül. A szezontól minél több játéklehetőséget várok, ez az elsőleges cél.  Fiatal vagyok, be kell bizonyítanom az edzőknek, mire vagyok képes. Szinte az egész csapatot ismerem korábbról, van, akivel játszottam is együtt, vagy a bátyám korosztályából ismerem. A közeg tehát nem új, várom a szezont.”

Márton Koppány: „Elsősorban azért jöttem, hogy több játéklehetőséget kapjak.  Szeretnék minél többet kihozni magamból, fejlődni, szintet lépni. Egy remek hangulatú csapatba kerültem, jó a küzdőszellem. Elég pozitív az első benyomás, segítenek a srácok, ha van valami problémám, jól kijövünk egymással. A hétvége most szabad, aztán folytatjuk a száraz és jeges edzésekkel, készülünk a szezonra.”

Szalma Zsolt: „Jól érzem magam, sok emberben pozitívan csalódtam, a közegben is, tényleg nagyon kedves és segítőkész mindenki. Sok srácot már ismertem utánpótlás koromból vagy felnőtt éveimből, emiatt is érzem úgy, hogy a beilleszkedés könnyen ment. Jók az edzések, várom a szezont. Sok jó meccsem volt a Vasas ellen az Újpestben, viszont ez már egy újabb helyzet, innentől csak a Vasas számít, hogy itt minél jobban teljesítsek, ebben tudnak segíteni a többiek.”

Rafaj Attila, aki a napokban érkezett a Schiller-Vasashoz: „Benne volt a pakliban, hogy abbahagyom az aktív pályafutásomat, mert augusztushoz közeledve nem volt még csapatom, és nem is volt kilátásban semmi lehetőség. A napokban megkeresett Levente, leültünk tárgyalni, átbeszéltük, mi lenne a jövőkép itt, a Vasasban, mi lenne számomra az az esély, ami ahhoz kell, hogy ne hagyjam abba a hokit, és újra azokért a dolgokért küzdjek, amikért az eddigi felnőtt szezonjaimban. Tetszett, amit felvázolt Levi. Egy nagyon fiatal csapathoz jöttem, megpróbálom a rutinommal segíteni a fiúkat, hogy elöl sokkal gólérzékenyebb legyen a csapat, sokkal több gól legyen a társaságban. Az elsődleges cél az, hogy apránként lépjünk előre a szezonban, és én magam is szeretnék fejlődni, egyúttal adni a jégkorongnak még egy esélyt.”

(Hetényi Péter nem volt ott a pénteki foglalkozáson, de természetesen őt is kérdezzük majd a későbbiekben.)


A felkészülési mérkőzések menetrendje:

Augusztus 17.: Schiller-Vasas HC–HK Trnava (szlovákiai) – Vasas Jégcentrum
Augusztus 18.: Schiller-Vasas HC–HK Levice (szlovákiai) – Vasas Jégcentrum
Augusztus 23.: HK Trnava–Schiller-Vasas HC – Nagyszombat
Augusztus 28., 18 óra: HK Levice–Schiller-Vasas HC – Léva
Augusztus 30., 18 óra: Dunaújvárosi Acélbikák–Schiller-Vasas HC – Dunaújváros
Szeptember 9., 18 óra 30: DEAC–Schiller-Vasas – Debrecen


A Schiller-Vasas HC kerete:

Tóth Károly Balázs, Sági Máté – kapusok

Bukor Rajmund, Hetényi Péter, Inglis Ákos, Kováts Máté, Surányi Zsolt, Tornyai Gábor – hátvédek

Belényesi Gábor, Bödök Bence, Czakó Barna, Csiki Attila, Fliszár Zalán, Márton Koppány, Rácz Kristóf, Rafaj Attila, Schmál Kristóf, Szalma Zsolt, Székely-Mádai Gergő, Szlama Dániel, Turbucz Martin – csatárok

Vezetőedző: Ladányi Balázs
Másodedző: Revák Zoltán
Kapusedző: Székely Csaba
Erőnléti edző: Horváth András
Fizioterapeuta: Szirányi Dániel
Felszerelés-menedzser: Rácz Zoltán

Technikai vezető: Bukor László
Operatív igazgató: Pehl Bernadett
Szakosztály-igazgató: Szuper Levente


Hirdetések